Bakonyi csirkecomb: egy a bakonyi módra elkészített ételek közül – és nem is akármilyen. Jól elkészítve és krumplifánkkal tálalva mindenkit levehetsz vele a lábáról.
Bakonyi csirkecomb
Elkészítési idő: 150 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 4 db nagyobb csirkecomb
- 10 dkg füstölt szalonna
- 2 fej közepes hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db zöldpaprika
- 1 db paradicsom
- 25 dkg kisebb gomba – lehet termesztett csiperke)
- 1,5 dl tejföl
- 1 teáskanál liszt
- néhány szál petrezselyem (elhagyható)
- só, bors (ízlésed szerint)
Bevásárlólista
- 4 db nagyobb csirkecomb
- 25 dkg termesztett csiperke gomba
- 10 dkg füstölt szalonna (nem húsos)
- 2 db közepes hagyma
- 1 db zöldpaprika
- 1 db paradicsom
- 1 kis pohár tejdföl
Emlékeztető: liszt, só, bors, fokhagyma, petrezselyem
Előkészítés
- A csirkecombokat megmosod, kettévágod, sóval, borssal fűszerezed.
- A szalonnát és a zöldpaprikát kis kockákra vágod.
- A paradicsom héját forró vízbe mártás után eltávolítod, maj apróra darabolod.
- A hagymákat és a fokhagymát felaprítod.
- A gombát megtisztítod, felszeleteled, a kicsiket egészben hagyod.
Bakonyi csirkecomb készítése
- Egy nagyméretű serpenyőben (ha nincs, akkor nagyobb lábosban) a szalonnából a zsírt kiolvasztod. A pirított szalonnakockákat kiszeded és felhasználod másra (pl. túrós tészta tetejére).
- A szalonna zsírjában a húsok mindkét felét megpirítod, majd tálba kiszeded és félreteszed.
- A szalonnazsírban megpárolod a hagymát és a zöldpaprikát, a párolás vége felé beledobod a fokhagymát is.
- Hozzáadod a paradicsomot, összekevered. Ez a mártás alapja.
- A mártás készítését párolás és pirítás váltogatásával folytatod addig, ameddig az alkotók szinte szétfőnek (ez eltarthat másfél-két óráig). A párolási szakaszokban az edényt rövid időre fedd le.
- Az elkészült pörkölt alapba visszarakod a húsokat és majdnem puhára párolod.
- Hozzáadod a gombát, amikor a gomba kicsit összeesik, megszórod 1 evőkanál édes piros fűszerpaprikával, majd fedő alatt addig párolod tovább, amíg a hús is és a gomba is megpuhul.
- A tejfölt és a lisztet összekevered, lépésekben felhígítod a hús főzőlevével, majd az ételre öntöd lehetőleg oda, ahol nincs hús, hogy könnyebben elkeverd a pároló lével.
Felforralod, hogy a liszt ne maradjon benne nyers és ezzel az étel elkészült.
Megjegyzés:
Hasonló módon készíthetsz bakonyi sertésszeletet, vagy bakonyi csirkemellet.
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 25 perc
- Hús pirítása: 5 perc
- Mártás alap párolása-pirítása: 90 perc
- Hús és gomba párolása: 25 perc
- Habarás és felforralás: 5 perc
Összesen: 150 perc
Bakonyi csirkecomb tálalása
Tálalhatod:
- nokedlival
- krumplikrokettel
- zsemlegombóccal
- krumplifánkkal
Étel, recept és képek: Pap Zsuzsa
Üdv ! Szerintem ebből egy finom gombás csirkepaprikás (tejfölös csirke) lesz. Hasonlóan készítjük mi is, csak nem tudtam, hogy „Bakonyi” – nak hívják. Nokedlivel imádom !