Bakonyi csirkecomb: egy a bakonyi módra elkészített ételek közül – és nem is akármilyen. Jól elkészítve és krumplifánkkal tálalva mindenkit levehetsz vele a lábáról.

Bakonyi csirkecomb tálalva 1

Bakonyi csirkecomb

Elkészítési idő: 150 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 4 db nagyobb csirkecomb
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 2 fej közepes hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db paradicsom
  • 25 dkg kisebb gomba – lehet termesztett csiperke)
  • 1,5 dl tejföl
  • 1 teáskanál liszt
  • néhány szál petrezselyem (elhagyható)
  • só, bors (ízlésed szerint)

Online főzőtanfolyamok 2

Bevásárlólista

  • 4 db nagyobb csirkecomb
  • 25 dkg termesztett csiperke gomba
  • 10 dkg füstölt szalonna (nem húsos)
  • 2 db közepes hagyma
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 kis pohár tejdföl

Emlékeztető:  liszt, só, bors, fokhagyma, petrezselyem

Előkészítés

  • A csirkecombokat megmosod, kettévágod, sóval, borssal fűszerezed.
  • A szalonnát és a zöldpaprikát kis kockákra vágod.
  • A paradicsom héját forró vízbe mártás után eltávolítod, maj apróra darabolod.
  • A hagymákat és a fokhagymát felaprítod.
  • A gombát megtisztítod, felszeleteled, a kicsiket egészben hagyod.

Bakonyi csirkecomb készítése

  1. Egy nagyméretű serpenyőben (ha nincs, akkor nagyobb lábosban) a szalonnából a zsírt kiolvasztod. A pirított szalonnakockákat kiszeded és felhasználod másra (pl. túrós tészta tetejére).

    Szalonna kiolvasztása

    Szalonna kiolvasztása

  2. A szalonna zsírjában a húsok mindkét felét megpirítod, majd tálba kiszeded és félreteszed.
    Hús elősütése

    Hús elősütése

    Hús félretéve

    Hús félretéve

  3. A szalonnazsírban megpárolod a hagymát és a zöldpaprikát, a párolás vége felé beledobod a fokhagymát is.

    Hagyma, fohagyma és zölpaprika párolása

    Hagyma, fohagyma és zölpaprika párolása 

  4. Hozzáadod a paradicsomot, összekevered. Ez a mártás alapja.
    Paradicsom hozzáadása

    Paradicsom hozzáadása

    Párolás és pirítás

    Párolás és pirítás

  5. A mártás készítését párolás és pirítás váltogatásával folytatod addig, ameddig az alkotók szinte szétfőnek (ez eltarthat másfél-két óráig). A párolási szakaszokban az edényt rövid időre fedd le.

    Lecsós alap készen

    Lecsós alap készen 

  6. Az elkészült pörkölt alapba visszarakod a húsokat és majdnem puhára párolod.

    Csirkecombok visszahelyezése

    Csirkecombok visszahelyezése

  7. Hozzáadod a gombát, amikor a gomba kicsit összeesik, megszórod 1 evőkanál édes piros fűszerpaprikával, majd fedő alatt addig párolod tovább, amíg a hús is és a gomba is megpuhul.
    Gomba hozzáadása

    Gomba hozzáadása

    Párolás együtt pirospaprikával

    Párolás együtt pirospaprikával

  8. A tejfölt és a lisztet összekevered, lépésekben felhígítod a hús főzőlevével, majd az ételre öntöd lehetőleg oda, ahol nincs hús, hogy könnyebben elkeverd a pároló lével.

Felforralod, hogy a liszt ne maradjon benne nyers és ezzel az étel elkészült.

Bakonyi csirkecomb készen

Bakonyi csirkecomb készen

Megjegyzés:

Hasonló módon készíthetsz bakonyi sertésszeletet, vagy bakonyi csirkemellet.

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 25 perc
  • Hús pirítása: 5 perc
  • Mártás alap párolása-pirítása: 90 perc
  • Hús és gomba párolása: 25 perc
  • Habarás és felforralás: 5 perc

Összesen: 150 perc

Bakonyi csirkecomb tálalása

Tálalhatod:

  • nokedlival
  • krumplikrokettel
  • zsemlegombóccal
  • krumplifánkkal
    Bakonyi csirkecomb tálalva 1

    Bakonyi csirkecomb tálalva 1

    Bakonyi csirkecomb tálalva 2

    Bakonyi csirkecomb tálalva 2

 

Étel, recept és képek: Pap Zsuzsa