Spárga főzése: miért kell erről írni? – gondolhatnád. Beletesszük a vízbe és megfőzzük. Hát ez azért nem ilyen egyszerű. Olvasd csak, miért?

Fehér spárga előfőzése 1

Légy találékony!

A spárga ételek egy részéhez (például a spárga köretekhez) a spárgát egész szálakban használjuk fel. Ehhez a spárgát meg kell főzni. A főzés azért nem egyszerű, mert a spárgafejeket sokkal rövidebb ideig kell főzni (a zöld spárga fejét alig), mint a szárakat.

A spárga főzése olyan edényben ideális, ahol csak a szárak vannak a főzővízben, a fejek pedig csak gőzben párolódnak. Ez azt jelentei – a fizika szerint – hogy állítva kell őket megfőzni. A háztartásban található edények általában erre nem alkalmasak, mert túl nagy méretűek ahhoz, hogy a spárga szálakat állítva megtartsák.

Létezik speciális edény erre a célra: úgy hívják: spárgafőző edény. Ez az edény egy betétet tartalmaz, ebbe állíthatod bele a spárgákat. A betétet beteszed ész edénybe, annyi vizet töltesz bele, hogy a spárgák feje ne legyen a vízben, és máris főzheted a spárgát. Ez az edény valóban nagyon célszerű kialakítású, de  több probléma van vele:

 • túl nagy a térfogata, sok vizet kell bele tölteni, és a sok vízben sok értékes anyag megy veszendőbe. Egy ilyen edényt láthatsz itt, 4,2 liter az űrtartalma:
Spárga főző edény 4 literes

Spárga főző edény

 • nem túl praktikus más főzési feladatokra, és mivel a spárgaszezon másfél hónapnál nem tart tovább, az év többi részében kihasználatlan
 • az ára – a mai korszerű rozsdamentes nemesacélból 10 – 12 ezer forint.

Egyszerűbb megoldást ajánlok. Az Ikeában  – de valószínűleg máshol is – kapható rozsdamentes evőeszköz szárító, ami tudvalevőleg lyukacsos. Ezt beállítod egy kisebb fazékba, és máris kész a főzőedény alja. Saját fedelével nem tudod lefedni, mert a spárga-feje magasabbak. Borítsd le egy kisebb lábossal, amelynek a pereme nem nyúlik túl a főző fazék peremén. Szemléltetve így néz ki:

Spárga főző edény

Spárga főző edény

Spárga főző betét

Spárga főző betét

Spárga főző edény betéttel 1

Spárga főző edény betéttel 1

Spárga főző edény betéttel 2

Spárga főző edény betéttel 2

Spárga főző edény letakarva

Spárga főző edény letakarva

 • Létezik még egy ennél is egyszerűbb megoldás: összekötöd a spárgaszálakat a fejek alatt és kikötöd az edény mindkét füléhez, vagy valamivel kitámasztod.

Spárga főzése

 • A spárgát megtisztítod. A fás részeket levágod. Még jobb, ha letöröd, mert akkor a megmaradt rész már biztosan nem lesz fás.
 • Ha még így is túl hosszúak, a végekből levágsz egy darabot és felhasználod spárgakrémleves készítésére.
Fehér spárga főzésre előkészítve

Fehér spárga főzésre előkészítve

 • A spárgákat a betétbe állítod,
Fehér spárga főzése 1

Fehér spárga főzése 1

 • A spárgadarabokat a spárgatartó edény köré szórod.
Spárga főzőedényben végekkel

Spárga főzőedényben végekkel

 • Forró vizet öntesz rá (így gyorsabban kész lesz).
 • Lefeded a kisebb edénnyel.
Fehér spárga főzése 2

Fehér spárga főzése 2

 • A zöld spárga főzése sokkal gyorsabb, mert alig kell főzni – nem is főzés ez, inkább csak blansírozás. 3 perc forró vízben elég. A fehér spárga viszont 15 perc alatt puhul meg. A főzést követően mindkét spárga féleség alkalmas lesz különféle ételek készítésre.
  Zöld spárga főzése

  Zöld spárga főzése

   

Ha szeretnél otthonosan mozogni a konyhában, nézz körül itt!

 

Képek: saját felvételek