Sörtészta, sörbunda: gyorsan sülő húsok (például csirkemell), halak (ponty, harcsa) és gombafejek panírozására szokás használni. Más zöldségekre is kipróbálhatod.
Sörtészta recept
Elkészítési idő: 10 perc
Hozzávalók
4 szelet hal panírozásához
- 1 db tojás
- 1 evőkanál olaj (nem feltétlenül szükséges)
- 6 evőkanál liszt
- 1 – 2 dl hideg sör (hozzávetőleges értéknem lehet pontosan megadni a mennyiséget)
- só, bors
Bevásárlólista
- 1 db tojás
- 1 doboz sör
Emlékeztető: étolaj, liszt, só, bors
Megjegyzés:
A sörnek azért kell hidegnek lennie, hogy készítés közben a masszában maradjanak a buborékok. A tojást sem kell előre kivenni a hűtőből.
Sörtészta készítés
- A liszthez hozzákevered az olajat és a tojás sárgáját. Adj hozzá annyi sört, hogy jól keverhető, de viszonylag sűrű legyen. Ennél a műveletnél dolgozhatsz keverőgéppel (kézi mixerrel).
- A tojás fehérjét – amennyire csak lehet – kemény habbá vered. Keverőgépet is használhatsz.
- A habot hozzáadod a lisztes masszához, óvatosan belekevered úgy, hogy a hab ne törjön össze. Ezzel lehet elérni, hogy a panír „könnyű” legyen. Ennél a műveletnél csak fakanalat használj, mert a gépi eszközökkel a tojáshabot összetöröd, nem lesz elég sűrű a panír és a buborékok is elszállnak.
- Keverj hozzá még annyi hideg sört, hogy a tészta még kellő sűrűségű maradjon ahhoz, hogy rajta maradjon a szeleteken. Sózd és borsozd ízlés szerint. Ezzel a tészta elkészült.
- Elkészítés után ne várj sokáig a panírozással, mert elszállnak a buborékok!
Megjegyzések:
- A sörtészta lényege: buborékok legyenek benne. Ebben a receptben a buborékok részben a habbá vert tojásfehérjéből, részben a sörből származnak. Ezért kell ezeket a hozzávalókat hidegen, óvatosan keverni a tésztába és gyorsan elkezdeni a sütést, hogy el ne szálljanak.
- Egyes receptek sütőport, szódabikarbónát, élesztőt, liszt helyett részben keményítőt tartalmaznak.
Elkészítési idő:
- Hozzávalók összedolgozása: 5 perc
- Tojáshab felverése és hozzákeverése: 5 perc
Összesen: 10 perc
Panírozás sörtésztában és sütés
A sörtészta sütése elég kényes művelet, ezért figyelj oda!
- Elkezded melegíteni a sütőolajat.
- A panírozni kívánt húst, halat, zöldséget megsózod, lisztbe forgatod.
- Beleforgatod a sörtésztába.
- Kiemeled, lecsepegteted, majd azonnal a forró olajba teszed.
- Amikor az egyik oldala megpirult, fordítsd meg. Ne használj villát, hanem dolgozz fogóval. A lényeg, hogy ne szúrd ki a panírt, mert a sülő belsőből sok értékes anyag kifolyik.
- Csepegtesd ki az olaj felett és szedd ki papírtörlővel kibélelt tálra.
Megjegyzés:
Elég kritikus az olaj hőmérséklete. Valószínűleg nincs otthon hőmérőd, de ha van, legyen az olaj 190 -200 fokos. (Ha nincs, figyeld az olaj színét. Amikor elég forró lesz, egy kicsit kivilágosodik.)
- Ha túl forró, a panír gyorsan megpirul és belül a hús, hal, zöldség nyers marad.
- Ha nem elég forró, a sörtészta megszívja magát olajjal és nem is lehet róla lecsepegtetni.
A fentiek miatt szentelj nagy figyelmet ennek a műveletnek.
Tojás nélküli sörtészta receptet is kipróbálhatsz.
Sörtészta felhasználása
Panírozhatsz benne:
- felszeletelt csirkemellet
- ponty szeleteket
- harcsa szeleteket
- gombát (leginkább az őzláb gomba kalapja alkalmas rá, mivel elég nagy és lapos)
- alacsonyabb nedvesség tartalmú zöldségeket (például kelkáposzta szeleteket vagy brokkoli rózsákat)
Ajánlás
Ha szeretnél megtanulni fejből főzni, egyszerű ételeket jó ízekkel elkészíteni és a bonyolultabb ételekkel is megbarátkozni, nézz körül itt:
Középhaladó online főzőtanfolyam
Képek: saját készítésű ételek saját felvételei.
Kérdezni szeretnék. A kelkáposztát meg kell főzni sütés előtt vagy???? anélkül megpuhul?
A kelkáposztát nem kell – sőt nem is tanácsos – a sörtésztában való sütés előtt főzni, mert összeesik. Én mostanában készítettem benne brokkolit, cukkinit, és egyiket sem főztem meg, csak egy kicsit megsóztam (persze levet ereszt, azért utána le kell csepegtetni, sőt jó papírtörlővel le is szárítani), fél óra után paníroztam, sütöttem és nagyon finom ropogósak lettek így a zöldségek.