Ponty Orly módra sörtésztában: a gázt tartalmazó panír könnyű, finom. Gyorsan sülő húsoknak ideális bundázó anyaga. Könnyű és finom, ha jól készíted.

Ponty Orly módra tálalva

Ponty Orly módra sörtésztában

Elkészítési idő: 35 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 8 szelet ponty vagy ponty filé
  • 2 db tojás
  • 2 evőkanál olaj
  • 10 dkg liszt
  • 2– 3 dl sör (hozzávetőleges érték, nem lehet pontosan megadni a mennyiséget)
  • fűszerek: só, bors
  • sütéshez olaj (nagyjából fél liter, lábas méretétől függő)

Bevásárlólista

  • 8 szelet ponty vagy ponty filé
  • 2 db tojás
  • 0,6 – 0,8 dl olaj
  • 10 dkg liszt
  • 2– 3 dl sör

Emlékeztető: liszt

Előkészítés

  1. A  halszeleteket sózod, borsozod, majd fél órára félre teszed (hűvös helyre).
  2. Elkészíted a sörtésztát. Ne hagyd állni, hanem azonnal kezd el a panírozást, mert különben a tésztában levő buborékok eltávoznak, és az eredmény olyan lesz, mintha palacsintatésztában paníroztad volna. Itt most csak röviden, képekben mutatom be:
    Panír hozzávalói

    Panír hozzávalói

    Hozzávalók összekeverve

    Hozzávalók összekeverve

    Tojáshab hozzáadása

    Tojáshab hozzáadása

    Sör hozzákeverve

    Sör hozzákeverve

  3. Felteszed a sütő olajat melegedni. (A sütés idejére el kell érnie nagyjából 190 -200 fokot. Persze nem lesz otthon hőmérőd, ezért itt egy kis tapasztalatra lesz majd szükséged.)

Ponty Orly módra – panírozás, sütés

A halszeleteket először lisztbe forgatod.

Hal panírozása 1

Hal panírozása 1

Beleteszed a sörtésztába. Ügyelj arra, hogy a halszeleteken mindenhol legyen panír.

Hal panírozása 2

Hal panírozása 2

Kiemeled (használj húsfogót), kissé lecsepegteted, majd azonnal a forró olajba teszed sülni.

Hal sütése 1

Hal sütése 1

Amikor az egyik oldala megpirult, megfordítod (használj fogót), és a másik oldalát is megsütöd.

Hal sütése 2

Hal sütése 2

Amikor a másik oldal is szép aranybarnára sült, a húst fogóval kiemeled, lecsepegteted és papírtörlővel bélelt tálra teszed, hogy a rajta maradt fölösleges olajat a papírtörlő leszívja.

Hal megsütve

Hal megsütve

Megjegyzés:

Az olajnak megfelelő hőfokot el kell érnie, de nem melegedhet túl.

  • Ha nem elég meleg az olaj, a panír fel fogja szívni és élvezhetetlen lesz a túl sok olajtól, amit még le sem tudsz csepegtetni.
  • Ha túl meleg, a panír pillanatok alatt átsül, megpirul, belül pedig a hús vagy hal nyers marad.

Elkészítési idő:

  • Hal előkészítése, sörtészta elkészítése: 15 perc
  • Panírozás, sütés 2 adagban: 20 perc

Összesen: 35 perc

Ponty Orly módra – tálalás

Az Orly módra sült halat, csirkemellet tálalhatod zöldségekkel, salátával, mártással.

Zöldségekkel

Ponty Orly módra zöldségekkel

Ponty Orly módra tálalva

Ponty Orly módra tálalva

 

Képek: saját készítésű ételek saját felvételei