Sült hekk: akár a strandokon. A panír nem más mint paprikás liszt. Olyan egyszerű, hogy te is elkészítheted.

Sült hekk

Sült hekk

Elkészítési idő:

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 4 db kisebb hekk törzs

    Hekk törzsek

    Hekk törzsek

  • 4 evőkanál liszt
  • 1 teáskanál piros fűszerpaprika
  • 8 db közepes méretű krumpli a körethez
  • napraforgó olaj a hal sütéséhez (kb. 1 liter)

Megjegyzés:

  • A képeken 2 adag készítését fogod látni.

Bevásárlólista

  • 4 db kisebb hekk törzs
  • 8 db közepes méretű krumpli

Emlékeztető: só, liszt, piros fűszerpaprika, napraforgó olaj, friss zöldségek (pl. saláta, piros kápia paprika, lila hagyma, petrezselyem, saláta levelek)

Előkészítés

  • A hekk törzsekről a pikkelyeket eltávolítod, kívül-belül megtisztítod, hosszában kétfelé vágod vagy beirdalod. A kisebb méretű hekkek félbe vágva sem túl vastagok, és irdalás nélkül is gyorsan és jól megsülnek. A sütés előtt kb. fél órával megsózod.
    Hekk megtisztítva, félbevágva 2

    Hekk megtisztítva, félbevágva 2

    Hekk megtisztítva, félbevágva 1

    Hekk megtisztítva, félbevágva 1

  • A krumplikat meghámozod, hasábokra vágod. Ha van hasábburgonya szeletelőd, akkor használd azt. Egyébként egy kis gyakorlással késsel is lehet szinte azonos méretű hasábokat szeletelni.

    Krumpli sütés előtt

    Krumpli sütés előtt

  • Egy nagyobb tányéron a lisztet és a pirospaprikát összekevered.
  • A zöldségekből kisebb mennyiségeket felszeletelsz.

Sült hekk készítése

  1. A sütő olajat felforrósítod egy nagy lábosban. (Egy kis darab krumplit beledobva fogod látni, hogy mikor megfelelő a hőmérséklete.
  2. Először a krumplit sütöd meg, mert az tovább tart és a hal addig is sózottan pihen. Belerakod a forró olajba, kicsit megmozgatod, hogy ne tapadjanak össze és hagyod sülni addig, amíg barnulni kezd. Sülés közben ne kevergesd, mert eltörnek a krumpli darabok. (A hasáb burgonya készítését részletesen lásd egy másik írásomban.

    Krumpli sütése

    Krumpli sütése

  3. Amikor barnul, akkor már megmozgathatod, és amikor megsült, ki is szedheted egy papírtörlőre, amely a fölösleges olajat leszívja.
  4. Közben a hekk törzseket a paprikás lisztbe forgatod, és a krumpli után azokat is megsütöd. Ügyelj arra, hogy az olaj visszaforrósodjon, mert különben a halak megszívják magukat olajjal és élvezhetetlen lesz az étel. (Dolgozz fogóval, hogy ne sértsd meg a halhúst.)
    Paprikás lisztbe forgatva

    Paprikás lisztbe forgatva

    Sütés

    Sütés

  5. Amikor a halak alja már szépen megsült, megfordítod, és a másik oldalukat is megsütöd.
  6. Sütés után rácsra teszed, hogy a fölösleges olaj lecsepegjen.

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 20 perc
  • Sütés 2 adagban. 20 perc

Összesen: 40 perc

Hekk tálalása

A hekkeket a tányérokra helyezett saláta levelekre teszed. Mellé halmozod a krumplit és a zöldségeket.

Sült hekk tálalva 1

Sült hekk tálalva 1

Sült hekk tálalva 4

Sült hekk tálalva 2

 

 

Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa