Sült hekk: akár a strandokon. A panír nem más mint paprikás liszt. Olyan egyszerű, hogy te is elkészítheted.
Sült hekk
Elkészítési idő:
Hozzávalók
4 adaghoz
- 4 db kisebb hekk törzs
- 4 evőkanál liszt
- 1 teáskanál piros fűszerpaprika
- 8 db közepes méretű krumpli a körethez
- só
- napraforgó olaj a hal sütéséhez (kb. 1 liter)
Megjegyzés:
- A képeken 2 adag készítését fogod látni.
Bevásárlólista
- 4 db kisebb hekk törzs
- 8 db közepes méretű krumpli
Emlékeztető: só, liszt, piros fűszerpaprika, napraforgó olaj, friss zöldségek (pl. saláta, piros kápia paprika, lila hagyma, petrezselyem, saláta levelek)
Előkészítés
- A hekk törzsekről a pikkelyeket eltávolítod, kívül-belül megtisztítod, hosszában kétfelé vágod vagy beirdalod. A kisebb méretű hekkek félbe vágva sem túl vastagok, és irdalás nélkül is gyorsan és jól megsülnek. A sütés előtt kb. fél órával megsózod.
- A krumplikat meghámozod, hasábokra vágod. Ha van hasábburgonya szeletelőd, akkor használd azt. Egyébként egy kis gyakorlással késsel is lehet szinte azonos méretű hasábokat szeletelni.
- Egy nagyobb tányéron a lisztet és a pirospaprikát összekevered.
- A zöldségekből kisebb mennyiségeket felszeletelsz.
Sült hekk készítése
- A sütő olajat felforrósítod egy nagy lábosban. (Egy kis darab krumplit beledobva fogod látni, hogy mikor megfelelő a hőmérséklete.
- Először a krumplit sütöd meg, mert az tovább tart és a hal addig is sózottan pihen. Belerakod a forró olajba, kicsit megmozgatod, hogy ne tapadjanak össze és hagyod sülni addig, amíg barnulni kezd. Sülés közben ne kevergesd, mert eltörnek a krumpli darabok. (A hasáb burgonya készítését részletesen lásd egy másik írásomban.
- Amikor barnul, akkor már megmozgathatod, és amikor megsült, ki is szedheted egy papírtörlőre, amely a fölösleges olajat leszívja.
- Közben a hekk törzseket a paprikás lisztbe forgatod, és a krumpli után azokat is megsütöd. Ügyelj arra, hogy az olaj visszaforrósodjon, mert különben a halak megszívják magukat olajjal és élvezhetetlen lesz az étel. (Dolgozz fogóval, hogy ne sértsd meg a halhúst.)
- Amikor a halak alja már szépen megsült, megfordítod, és a másik oldalukat is megsütöd.
- Sütés után rácsra teszed, hogy a fölösleges olaj lecsepegjen.
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 20 perc
- Sütés 2 adagban. 20 perc
Összesen: 40 perc
Hekk tálalása
A hekkeket a tányérokra helyezett saláta levelekre teszed. Mellé halmozod a krumplit és a zöldségeket.
Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások