Sült felső pulykacomb: készítése egy kicsit nehezebb, mint például a csirkecombé, mivel további műveleteket is igényel. Megfelelő türelemmel viszont jól elkészíthető.

Sült felső pulykacomb szelet

Sült felső pulykacomb

Elkészítési idő: 100 perc

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 1 db felső pulykacomb (kb. 1 kg)

    Felső pulykacomb

    Felső pulykacomb

A sütéshez:

  • 2 evőkanál baromfi- vagy sertés-zsír

A pácoláshoz:

  • kb. 18 dkg só
  • kb. 3 liter víz
  • jég

A fűszerezéshez:

  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 kiskanál frissen őrölt bors
  • 1 teáskanál majoránna
  • 1 mokkás kanál kakukkfű

Bevásárlólista

  • 1 db felső pulykacomb (kb. 1 kg)

Emlékeztető: só, jég, fekete bors, majoránna, kakukkfű, fokhagyma, zsír

Előkészítés

A pulykacomb pácolás sós vízben:

  • Egy kb. 4 literes edényben helyezd el a pulykacombot. Önts rá annyi vizet, amennyi ellepi. Vedd ki a húst és mérd meg a vizet.
  • Mérj ki annyiszor 6 dkg sót, ahány liter volt a víz. Tedd az edénybe. Önts rá annyi vizet, amennyit az előbb megmértél.
  • Kevergetve old fel a sót a vízben. Tegyél bele jég darabokat.
  • A húst öblítsd le és tedd a jeges sós páclébe.

    Pácolás

    Pácolás

  • Pácold kb. 12 óra hosszat.
  • Vedd ki, öblítsd le és töröld le. Ezzel a hús pácolása készen is van.

    Pulykacomb pácolás után

    Pulykacomb pácolás után

Sült felső pulykacomb készítése

  1. Tedd a felső pulykacombot egy tálcára a bőrös felével lefelé. A húsos oldalt fűszerezd be:
  2. Vágd a fokhagymát apróra és dörzsöld bele a húsba.
  3. Szórd meg a többi fűszerrel (őrölt borssal, majoránnával, kakukkfűvel. Dörzsöld be ezeket is a húsba. (A bőrös oldalát nem fűszerezed.)

    Felső pulykacomb fűszerezve

    Felső pulykacomb fűszerezve

  4. Melegítsd elő a sütőt 175 fokon. Állítsd alsó-felső sütésre.
  5. Egy nagyobb – lehetőleg levehető nyelű serpenyőben olvaszd fel a zsírt, forrósítsd fel, majd pirítsd át a hús mindkét oldalát, a bőrös oldallal kezdve. (Vigyázz, hogy a bőr ne ragadjon le az edény aljára. Mozgasd meg egy alkalmas lapáttal. Az elősütés végén a bőrös fele lesz felül.
    Kéregsütés 1

    Kéregsütés 1

    Kéregsütés 2

    Kéregsütés 2

  6. Vedd le a serpenyő nyelét. (Ha nincs levehető nyelű serpenyőd, tedd át egy sütőtálba úgy, hogy felül a bőrös fele maradjon.) Önts alá kevés vizet, fedd le alufóliával és párold  a sütőben addig, amíg megpuhul. (Egy órát számíts rá, de lehet, hogy több is lesz.) Ha szükséges, pótold a vizet.
  7. Vedd le a fóliát és a bőrös oldalt süsd aranybarnára, lehetőleg ropogósra (ez nem mindig sikerül, a sörrel történő locsolgatás segíthet).

    Sütés sütőben

    Sütés sütőben

  8. Ezzel a  hús elkészült. Vedd ki a sütő edényből (így gyorsabban hűl), tedd egy deszkára vagy rácsra, szeletelés előtt pihentest 15 percig.

    Sült felső pulykacomb készen

    Sült felső pulykacomb készen

Elkészítési idő (pácolás nélkül):

  • Fűszerezés: 5 perc
  • Kéregsütés: 10 perc
  • Párolás sütőben: 70 perc
  • Sütés: 15 perc

Összesen: 100 perc

Tálalás

Szeleteld fel a rostokra merőlegesen. Nem lesznek szabályos szeletek, de ez egyáltalán nem baj.

Tálald a sütés közben elkészített körettel (párolt lilakáposzta, a krumplinak valamilyen formája, de lehet zöldborsós rizs vagy akár párolt zöldségek is. Süthetsz előfőzött krumplit a pulyka mellett is.

Sült felső pulykacomb tálalva 1

Sült felső pulykacomb tálalva 1

Sült felső pulykacomb tálalva 2

Sült felső pulykacomb tálalva 2

 

Étel, képek és recept: Pap Zsuzsa