Sült felső pulykacomb: készítése egy kicsit nehezebb, mint például a csirkecombé, mivel további műveleteket is igényel. Megfelelő türelemmel viszont jól elkészíthető.
Sült felső pulykacomb
Elkészítési idő: 100 perc
Hozzávalók
4 adaghoz
- 1 db felső pulykacomb (kb. 1 kg)
Felső pulykacomb
A sütéshez:
- 2 evőkanál baromfi- vagy sertés-zsír
A pácoláshoz:
- kb. 18 dkg só
- kb. 3 liter víz
- jég
A fűszerezéshez:
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 kiskanál frissen őrölt bors
- 1 teáskanál majoránna
- 1 mokkás kanál kakukkfű
Bevásárlólista
- 1 db felső pulykacomb (kb. 1 kg)
Emlékeztető: só, jég, fekete bors, majoránna, kakukkfű, fokhagyma, zsír
Előkészítés
A pulykacomb pácolás sós vízben:
- Egy kb. 4 literes edényben helyezd el a pulykacombot. Önts rá annyi vizet, amennyi ellepi. Vedd ki a húst és mérd meg a vizet.
- Mérj ki annyiszor 6 dkg sót, ahány liter volt a víz. Tedd az edénybe. Önts rá annyi vizet, amennyit az előbb megmértél.
- Kevergetve old fel a sót a vízben. Tegyél bele jég darabokat.
- A húst öblítsd le és tedd a jeges sós páclébe.
Pácolás
- Pácold kb. 12 óra hosszat.
- Vedd ki, öblítsd le és töröld le. Ezzel a hús pácolása készen is van.
Pulykacomb pácolás után
Sült felső pulykacomb készítése
- Tedd a felső pulykacombot egy tálcára a bőrös felével lefelé. A húsos oldalt fűszerezd be:
- Vágd a fokhagymát apróra és dörzsöld bele a húsba.
- Szórd meg a többi fűszerrel (őrölt borssal, majoránnával, kakukkfűvel. Dörzsöld be ezeket is a húsba. (A bőrös oldalát nem fűszerezed.)
Felső pulykacomb fűszerezve
- Melegítsd elő a sütőt 175 fokon. Állítsd alsó-felső sütésre.
- Egy nagyobb – lehetőleg levehető nyelű serpenyőben olvaszd fel a zsírt, forrósítsd fel, majd pirítsd át a hús mindkét oldalát, a bőrös oldallal kezdve. (Vigyázz, hogy a bőr ne ragadjon le az edény aljára. Mozgasd meg egy alkalmas lapáttal. Az elősütés végén a bőrös fele lesz felül.
Kéregsütés 1
Kéregsütés 2
- Vedd le a serpenyő nyelét. (Ha nincs levehető nyelű serpenyőd, tedd át egy sütőtálba úgy, hogy felül a bőrös fele maradjon.) Önts alá kevés vizet, fedd le alufóliával és párold a sütőben addig, amíg megpuhul. (Egy órát számíts rá, de lehet, hogy több is lesz.) Ha szükséges, pótold a vizet.
- Vedd le a fóliát és a bőrös oldalt süsd aranybarnára, lehetőleg ropogósra (ez nem mindig sikerül, a sörrel történő locsolgatás segíthet).
Sütés sütőben
- Ezzel a hús elkészült. Vedd ki a sütő edényből (így gyorsabban hűl), tedd egy deszkára vagy rácsra, szeletelés előtt pihentest 15 percig.
Sült felső pulykacomb készen
Elkészítési idő (pácolás nélkül):
- Fűszerezés: 5 perc
- Kéregsütés: 10 perc
- Párolás sütőben: 70 perc
- Sütés: 15 perc
Összesen: 100 perc
Tálalás
Szeleteld fel a rostokra merőlegesen. Nem lesznek szabályos szeletek, de ez egyáltalán nem baj.
Tálald a sütés közben elkészített körettel (párolt lilakáposzta, a krumplinak valamilyen formája, de lehet zöldborsós rizs vagy akár párolt zöldségek is. Süthetsz előfőzött krumplit a pulyka mellett is.
Sült felső pulykacomb tálalva 1
Sült felső pulykacomb tálalva 2
Étel, képek és recept: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások