Rántott harcsa salátával: kicsit furcsának tűnhet a párosítás, mert nem így szoktuk meg. Ennek ellenére nem árt néha kilépni a megszokásból.

Rántott harcsa görög salátával

Rántott harcsa salátával

Elkészítési idő: 60 perc

Hozzávalók

4 adaghoz

A rántott harcsához:

  • 80 dkg harcsa
  • 2-3 evőkanál liszt
  • 2 db tojás
  • 1/2 bögre zsemlemorzsa
  • só, esetleg egyéb fűszerek
  • 0,5 liter napraforgó olaj

A salátához:

  • 1 db nagyobb kígyó uborka
  • 8 db közepes paradicsom
  • 20 dkg feta sajt (sós, további só nem szükséges)
  • 1 fej lila hagyma
  • 20 – 25 szem fekete olíva bogyó
  • 1 kk törött bors (elhagyható)
  • 4 – 6 evőkanál extra szűz olíva olaj

Bevásárlólista

  • 80 dkg harcsa
  • 2 db tojás
  • 1 liter napraforgó olaj
  • 1 db nagyobb kígyó uborka
  • 8 db közepes paradicsom
  • 20 dkg feta sajt (sós, további só nem szükséges)
  • 1 fej lila hagyma
  • 1 kis kiszerelésű fekete olíva bogyó

Emlékeztető: liszt, zsemlemorzsa, só, törött bors, extra szűz olíva olaj

Előkészítés

  • A halat szeleteld fel. A sütés előtt fél órával sózd meg.

    Harcsa szeletek

    Harcsa szeletek

  • Készítsd elő a panír anyagait (a tojást egy villával verd fel) akkora tálakban vagy tányérokban, amelyen elférnek a harcsa szeletek.
  • A kígyó uborkát megmosod, felkockázod.

    Uborka

    Uborka

  • A paradicsomot kisebb darabokra vágod.

    Darabolt paradicsom

    Darabolt paradicsom

  • A feta sajtot is kockákra vágod. (Óvatosan vágd, mert könnyen töredezik.)

    Feta sajt kockák

    Feta sajt kockák

  • A lila hagymát felkarikázod.

    Lila hagyma

    Lila hagyma

Rántott harcsa salátával – elkészítés

Mivel itt két ételről van szó (rántott harcsa, saláta), át  kell gondolni, hogy mi a célszerű sorrend. Én ezt így gondolom:

  1. Először összeállítod a görög salátát. Az uborkát és paradicsomot tálban vagy tányérban összekevered. Rárakod a kockára vágott feta sajtot és az olíva bogyót. Tetejére szórod a lila hagymát. Félreteszed.

    Görög saláta 12

    Görög saláta

  2. Felteszed melegedni a hal sütéséhez az olajat egy nagyobb lábosban. Lassan melegítsd, hogy közben kipanírozhasd a halszeleteket.
  3. A harcsa szeleteket panírozod: sorrendben lisztbe, felvert tojásba, majd zsemlemorzsába forgatod. Tálcára teszed. Legyen köztük néhány leesett kicsi darab, amivel az olaj sütésre való alkalmasságát ellenőrizni tudod.

    Panírozott harcsa szeletek

    Panírozott harcsa szeletek

  4. Közben a salátát sóval, borssal megszórod, extra szűz olíva olajjal megöntözöd.
  5. Amikor az olaj felforrósodott (próbáld ki egy kis darab hallal), elkezded sütni a hal-szeleteket. Először az egyik, majd fordítás után a másik oldalt sütöd aranybarnára.

    Panírozott harcsa sütése

    Panírozott harcsa sütése

  6. Lecsepegteted rácson vagy szűrőkanálon.

    Lecsepegtetés

    Lecsepegtetés

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 20 perc
  • Saláta összeállítása: 5 perc
  • Hal panírozása és kisütése: 35 perc

Összesen: 60 perc

Tálalás

A halszeleteket melegen a tányérokra teszed. Mellé halmozva kanalazod a salátát.

Rántott harcsa görög salátával tálalva 1

Rántott harcsa salátával tálalva 1

Rántott harcsa görög salátával tálalva 2

Rántott harcsa salátával tálalva 2

 

Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa