Jégsaláta főzelék: nem egy szokásos főzelék, de egyszer úgy alakult, hogy nagyon jó áron kaptam jégsalátát és gondoltam, kipróbálom. Jó lett.

Jégsaláta főzelék sült szalonnával

Jégsaláta főzelék

Elkészítési idő: 50 perc

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 1 db jégsaláta

    Jégsaláta

    Jégsaláta

  • 60 dkg krumpli
  • 1 evőkanál sertés- vagy baromfizsír
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 kávéskanál ételízesítő (Vegeta Naturella vagy házi készítésű ételízesítő, vagy főzővíz helyett alaplé )
  • 1 teáskanál majoránna
  • 1 kávéskanál törött bors
  • 1 mokkáskanál őrölt kömény

Megjegyzés:

  • Az itt látott jégsaláta kép ne tévesszen meg. Ennek külső levelei hiányoznak, de az üzletekben legtöbbször így és fóliába csomagolva kapható. Nézd meg az igazi, szép jégsalátát.

Bevásárlólista

  • 1 db jégsaláta
  • 60 dkg krumpli

Emlékeztető: zsír, olaj, liszt, ételízesítő (vagy alaplé), majoránna, törött bors, őrölt kömény, só

Előkészítés

  • A krumplit megtisztítod, közepes méretű kockákra vágod.

    Krumpli tisztítva és feldarabolva

    Krumpli tisztítva és feldarabolva

Jégsaláta főzelék készítése

  1. Felteszed a krumplit főni. Ha alaplével készíted, abban tedd fel. Amennyiben az alaplé nem elég, annyi vizet adj hozzá, hogy a folyadék a krumplit lepje el. Ha vízzel készül és az ételízesítő nem sós, megsózod.
  2. Hozzáadod a fűszereket: az őrölt borsot és a köményt.

    Jégsaláta főzelék alap fűszerezve

    Jégsaláta főzelék alap fűszerezve

  3. Amíg a krumpli fő, a jégsaláta külső leveleit megmosod, a salátával együtt kockákra vagy csíkokra vágod.

    Jégsaláta feldarabolva

    Jégsaláta feldarabolva

  4. Amikor a krumpli félig puha, hozzáadod a feldarabolt salátát és együtt tovább főzöd.

    Jégsaláta és krumpli főzése

    Jégsaláta és krumpli főzése

  5. Addig főzöd, amíg a krumpli és a saláta is megpuhul.
  6. A főzés alatt elkészíted a rántást. A felolvasztott zsírban a lisztet világosra pirítod, majd félreteszed hűlni.
    Rántás 1

    Rántás 1

    Rántás 3

    Rántás 3

    Rántás 2

    Rántás 2

  7. Megsütöd a húsos szalonna feltétet.
  8. Közben a főzelék alap is elkészül.

    Főzelék alap

    Főzelék alap

  9. Amikor a krumpli és a saláta megfőtt, a főzőlével több részletben, kanalanként felhígítod a kihűlt rántást, közben minden alkalommal csomómentesre kevered. (Ha ez nem sikerülne, akkor szűrőszitán átnyomod.
  10. A felhígított rántást a főzelékbe kevered.
  11. Ezzel a jégsaláta főzelék elkészült.

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 10 perc
  • Krumpli és saláta főzése: 30 perc
  • Sűrítés: 5 perc

Összesen: 45 perc

Tálalás

  • A főzeléket forrón tálalod.
Jégsaláta főzelék feltét nélkül

Jégsaláta főzelék feltét nélkül

  • Ráteszed a kisütött szalonna szeleteket.
    Jégsaláta főzelék sült szalonnával tálalva

    Jégsaláta főzelék sült szalonnával tálalva

    Jégsaláta főzelék sült szalonnával

Természetesen más feltéteket is  készíthetsz.

 

Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa