Jégsaláta főzelék: nem egy szokásos főzelék, de egyszer úgy alakult, hogy nagyon jó áron kaptam jégsalátát és gondoltam, kipróbálom. Jó lett.
Jégsaláta főzelék
Elkészítési idő: 50 perc
Hozzávalók
4 adaghoz
- 1 db jégsaláta
- 60 dkg krumpli
- 1 evőkanál sertés- vagy baromfizsír
- 2 evőkanál liszt
- 2 kávéskanál ételízesítő (Vegeta Naturella vagy házi készítésű ételízesítő, vagy főzővíz helyett alaplé )
- 1 teáskanál majoránna
- 1 kávéskanál törött bors
- 1 mokkáskanál őrölt kömény
- só
Megjegyzés:
- Az itt látott jégsaláta kép ne tévesszen meg. Ennek külső levelei hiányoznak, de az üzletekben legtöbbször így és fóliába csomagolva kapható. Nézd meg az igazi, szép jégsalátát.
Bevásárlólista
- 1 db jégsaláta
- 60 dkg krumpli
Emlékeztető: zsír, olaj, liszt, ételízesítő (vagy alaplé), majoránna, törött bors, őrölt kömény, só
Előkészítés
- A krumplit megtisztítod, közepes méretű kockákra vágod.
Jégsaláta főzelék készítése
- Felteszed a krumplit főni. Ha alaplével készíted, abban tedd fel. Amennyiben az alaplé nem elég, annyi vizet adj hozzá, hogy a folyadék a krumplit lepje el. Ha vízzel készül és az ételízesítő nem sós, megsózod.
- Hozzáadod a fűszereket: az őrölt borsot és a köményt.
- Amíg a krumpli fő, a jégsaláta külső leveleit megmosod, a salátával együtt kockákra vagy csíkokra vágod.
- Amikor a krumpli félig puha, hozzáadod a feldarabolt salátát és együtt tovább főzöd.
- Addig főzöd, amíg a krumpli és a saláta is megpuhul.
- A főzés alatt elkészíted a rántást. A felolvasztott zsírban a lisztet világosra pirítod, majd félreteszed hűlni.
- Megsütöd a húsos szalonna feltétet.
- Közben a főzelék alap is elkészül.
- Amikor a krumpli és a saláta megfőtt, a főzőlével több részletben, kanalanként felhígítod a kihűlt rántást, közben minden alkalommal csomómentesre kevered. (Ha ez nem sikerülne, akkor szűrőszitán átnyomod.
- A felhígított rántást a főzelékbe kevered.
- Ezzel a jégsaláta főzelék elkészült.
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 10 perc
- Krumpli és saláta főzése: 30 perc
- Sűrítés: 5 perc
Összesen: 45 perc
Tálalás
- A főzeléket forrón tálalod.
- Ráteszed a kisütött szalonna szeleteket.
Természetesen más feltéteket is készíthetsz.
Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások