Szőlőleves: sokáig eszembe nem jutott volna készíteni, de most nagyobb mennyiséghez jutottunk hozzá. Kár, hogy eddig nem gondoltam rá, mert nagyon finom lett.

Szőllőleves

Szőlőleves

Elkészítési idő: 30 perc

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 60 dkg leszemezett nagy szemű vastag héjú fehér szőlő
  • 10 dkg kristálycukor
  • 3 – 4 kis darab fahéj
  • 6 szem szegfűszeg
  • 1/2 citrom külső héja
  • 1/2 citrom leve
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 4 szelet citromkarika
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 dl tejföl
  • 6 szál menta levél (ha nincs, nem tragédia)

    Hozzávalók

    Hozzávalók

Bevásárlólista

  • 1 kg nagy szemű, vastag héjú fehér szőlő
  • 2 db citrom
  • 2 dl tejföl

Emlékeztető: kristálycukor, fahéj, szegfűszeg, mentalevél

Előkészítés

  • A szőlőt leszemezed úgy, hogy a szőlőszemek egyben maradjanak. Szűrőkanálon leöblíted.
  • Az egyik citrom feléről vékonyan levágod a héját.
  • A másik citrom közepéből 4 citromszeletet készítesz.

Szőlőleves készítése

Hasonlóan készülhet, mint más gyümölcs-, például a meggyleves.

  1. A szőlőszemeket egy kb. 2 literes lábosba teszed.
  2. Hozzá öntesz 6 – 8 dl vizet.
  3. Beleteszed a fahéjat, szegfűszeget és citromhéjat, fél citrom levét, valamint a kristálycukrot. Ha nem szeretnéd, hogy a fűszerek a levesben úszkáljanak, akkor főzd ki azokat 1 – 2 dl vízben és a fűszeres vizet tedd a szőlőhöz. Természetesen ennyivel kevesebb vizet teszel hozzá.
  4. A fűszerezett és vízzel felöntött szőlőt lassan melegítsd majdnem forrásig.

    Főzés

    Főzés

  5. Közben készítsd el a lisztből és tejfölből a habarást, majd hígítsd fel lépésekben a már forró főzővízzel. A keveréshez használhatsz kanalat is, de sokkal jobb a habverő. Bármelyiket is használod, az nagyon fontos, hogy a felhígított lisztes tejföl ne legyen csomós és jól önthető legyen.
    Habarás 1

    Habarás 1

    Habarás 2

    Habarás 2

    Habarás 3

    Habarás 3

    Habarás 4

    Habarás 4

  6. Az így elkészített habarást öntsd a szőlőhöz, jól keverd össze és forrald fel. (Ha nem forralod fel, liszt ízű lesz a leves). Dobd bele a mentalevél egy részét.
    Habarás 5

    Habarás 5

    Szőllőleves készen

    Szőllőleves készen

  7. Ezután állítsd a főzőedényt hideg vízbe, hogy a szőlőszemek szét ne főjenek. A gyümölcslevest amúgy is hidegen jó fogyasztani. Ezzel a leves el is készült.

Elkészítési idő:

  • Szőlő leszemezése: 10 perc
  • Főzés, habarás készítés, felforralás: 15 perc
  • Tálalás: 5 perc

Összesen: 30 perc

Szőlőleves tálalása

A levest tányérokba vagy csészékbe mered (a nagyobb darab fűszereket dobd ki). Reszelt citromhéjat hintesz rá. Citromkarikával, mentalevéllel díszíted.

Szőllőleves tálalva1

Szőlőleves tálalva1

Szőllőleves tálalva2

Szőlőleves tálalva2

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa