Szőlőleves: sokáig eszembe nem jutott volna készíteni, de most nagyobb mennyiséghez jutottunk hozzá. Kár, hogy eddig nem gondoltam rá, mert nagyon finom lett.
Szőlőleves
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók
4 adaghoz
- 60 dkg leszemezett nagy szemű vastag héjú fehér szőlő
- 10 dkg kristálycukor
- 3 – 4 kis darab fahéj
- 6 szem szegfűszeg
- 1/2 citrom külső héja
- 1/2 citrom leve
- 1/2 citrom reszelt héja
- 4 szelet citromkarika
- 2 evőkanál liszt
- 2 dl tejföl
- 6 szál menta levél (ha nincs, nem tragédia)
Bevásárlólista
- 1 kg nagy szemű, vastag héjú fehér szőlő
- 2 db citrom
- 2 dl tejföl
Emlékeztető: kristálycukor, fahéj, szegfűszeg, mentalevél
Előkészítés
- A szőlőt leszemezed úgy, hogy a szőlőszemek egyben maradjanak. Szűrőkanálon leöblíted.
- Az egyik citrom feléről vékonyan levágod a héját.
- A másik citrom közepéből 4 citromszeletet készítesz.
Szőlőleves készítése
Hasonlóan készülhet, mint más gyümölcs-, például a meggyleves.
- A szőlőszemeket egy kb. 2 literes lábosba teszed.
- Hozzá öntesz 6 – 8 dl vizet.
- Beleteszed a fahéjat, szegfűszeget és citromhéjat, fél citrom levét, valamint a kristálycukrot. Ha nem szeretnéd, hogy a fűszerek a levesben úszkáljanak, akkor főzd ki azokat 1 – 2 dl vízben és a fűszeres vizet tedd a szőlőhöz. Természetesen ennyivel kevesebb vizet teszel hozzá.
- A fűszerezett és vízzel felöntött szőlőt lassan melegítsd majdnem forrásig.
- Közben készítsd el a lisztből és tejfölből a habarást, majd hígítsd fel lépésekben a már forró főzővízzel. A keveréshez használhatsz kanalat is, de sokkal jobb a habverő. Bármelyiket is használod, az nagyon fontos, hogy a felhígított lisztes tejföl ne legyen csomós és jól önthető legyen.
- Az így elkészített habarást öntsd a szőlőhöz, jól keverd össze és forrald fel. (Ha nem forralod fel, liszt ízű lesz a leves). Dobd bele a mentalevél egy részét.
- Ezután állítsd a főzőedényt hideg vízbe, hogy a szőlőszemek szét ne főjenek. A gyümölcslevest amúgy is hidegen jó fogyasztani. Ezzel a leves el is készült.
Elkészítési idő:
- Szőlő leszemezése: 10 perc
- Főzés, habarás készítés, felforralás: 15 perc
- Tálalás: 5 perc
Összesen: 30 perc
Szőlőleves tálalása
A levest tányérokba vagy csészékbe mered (a nagyobb darab fűszereket dobd ki). Reszelt citromhéjat hintesz rá. Citromkarikával, mentalevéllel díszíted.
Étel és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások