Hajdúsági orjaleves: egy tájjellegű változat, a szokásos zöldségek mellett szerepel a zöldpaprika és paradicsom. A levesbetét reszelt levestészta.
Hajdúsági orjaleves recept
Elkészítési idő: 155 perc – kb. 2,5 óra (ebből munka: 65 perc)
Hozzávalók
6 személyre
- 1,5 – 2 kg húsos orjacsont (a sertés nyaktól a farig terjedő húsos hátgerince: karaj-, tarjacsont vagy vegyesen)
- 2 száll nagyobb sárgarépa
- 2 szál nagyobb fehérrépa
- 1/4 zellergumó
- 1/4 fej karalábé
- 1 fej vöröshagyma (csak a felső héját távolítsd el)
- 2 gerezd fokhagyma (nem kötelező)
- 2 szál zeller zöld
- 4 – 5 szál petrezselyemzöld
- 1 db paradicsom (ne nyomd szét a levesben, hagyd egészben (nem a színére, hanem az ízére van szükség)
- 1 db zöldpaprika
- 10 – 15 szem fekete bors
- 2 – 3 darabka szerecsendió virág (ha nincs neked, nem olyan nagy baj)
- só
- reszelt házi levestészta (1 tojásból, 10 dkg lisztből, fél evőkanál búzadarából 1 lapos kiskanál sóval készül)
Bevásárlólista
- 1,5 – 2 kg húsos orjacsont (a sertés nyaktól a farig terjedő húsos hátgerince: karaj-, tarjacsont vagy vegyesen)
- 2 szál nagyobb sárgarépa
- 2 szál nagyobb fehérrépa
- 1/2 zellergumó zölddel
- 1 fej karalábé
- 1 fej vöröshagyma
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1 db paradicsom
- 1 db zöldpaprika
- 15 dkg reszelt házi tészta (ezt készítened kell)
Emlékeztető: fokhagyma, szemes fekete bors, szerecsendió virág, só
Megjegyzés:
A hagyományos, klasszikus orjalevestől való eltérés: van benne zöldpaprika, paradicsom, szerecsendió virág és reszelt házi tésztával készül.
Előkészítés
- Mosd meg a húsos csontokat alaposan, mivel a feldarabolásnál maradhattak rajta csontszilánkok. Tedd egy 5 – 6 literes fazékban vagy lábasba.
- A zöldségeket tisztítsd meg és öblítsd le, darabold fel.
Hajdúsági orjaleves készítése
- Öntsd fel vízzel a lábosban levő húsos csontokat vízzel úgy, hogy ellepje azokat. Ehhez 1.5 – 2 liter víz kell.
- Forrald fel rövid idő alatt.
- A vizet öntsd le. A csontokat öblítsd le, a lábost mosd ki és tedd fel a leöblített csontokat friss vízben főni.
- Lassan melegítsd fel addig, amíg a víz gyöngyözni kezd. Főzd 1 órán át. Közben készítsd el a levestésztát.
- Ügyelj arra, hogy a főzővíz ne forrjon, hanem csak gyöngyözzön. Ne tégy rá fedőt, mert nem fogod látni. (Ha felforr, zavaros lesz a leves.) Közben készítsd el a levestésztát.
- Sózd meg (nagyjából 1 teáskanálnyi sóval, de közben kóstolgasd). Főzd addig, amíg minden puha lesz (kb. még fél óra). Ha szükséges, pótold az elpárolgott vizet. (Ha csak gyöngyözve fő, nem párolog el sok.)
- Tedd bele a zöldségeket és fűszereket.
- Főzd addig, amíg a hús is és a zöldségek is megpuhulnak. Az elfőtt vizet ismét pótolhatod.
- Szedd ki a húsos csontokat és a zöldségeket is külön-külön tálba.
- Főzd ki a levestésztát.
Elkészítési idő:
- Hús, zöldségek tisztítása, feldarabolása: 20 perc
- Leves első főzése, letisztítása: 10 perc
- Leves főzése: 120 perc (ezalatt elkészíted a reszelt tésztát és más munkát is végezhetsz)
- Zöldségek kiszedése: 5 perc
Összesen: 155 perc – kb. 2,5 óra (ebből munka: 65 perc)
Tálalás
Ízlés dolga, hogy a húsos csontot a levesbe teszed vagy külön tálalod hozzá. Nálam azért került a tányérba, hogy lehessen látni, hogy orja levesről van szó. Egy-két karika csípős paprikát is tehetsz hozzá.
Az étel ötletadója: a debreceni Garda étterem séfje és vezetője: Drabik László. Ha Debrecenben jársz, ezt a levest ki ne hagyd!
Étel és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások