Hajdúsági orjaleves: egy tájjellegű változat, a szokásos zöldségek mellett szerepel a zöldpaprika és paradicsom. A levesbetét reszelt levestészta.

Hajdúsági orjaleves

Hajdúsági orjaleves recept

Elkészítési idő: 155 perc – kb. 2,5 óra (ebből munka: 65 perc)

Hozzávalók

6 személyre

  • 1,5 – 2 kg húsos orjacsont (a sertés nyaktól a farig terjedő húsos hátgerince: karaj-, tarjacsont vagy vegyesen)
  • 2 száll nagyobb sárgarépa
  • 2 szál nagyobb fehérrépa
  • 1/4 zellergumó
  • 1/4 fej karalábé
  • 1 fej vöröshagyma (csak a felső héját távolítsd el)
  • 2 gerezd fokhagyma (nem kötelező)
  • 2 szál zeller zöld
  • 4 – 5 szál petrezselyemzöld
  • 1 db paradicsom (ne nyomd szét a levesben, hagyd egészben (nem a színére, hanem az ízére van szükség)
  • 1 db zöldpaprika
  • 10 – 15 szem fekete bors
  • 2 – 3 darabka szerecsendió virág (ha nincs neked, nem olyan nagy baj)
  • reszelt házi levestészta (1 tojásból, 10 dkg lisztből, fél evőkanál búzadarából 1 lapos kiskanál sóval készül)

Bevásárlólista

  • 1,5 – 2 kg húsos orjacsont (a sertés nyaktól a farig terjedő húsos hátgerince: karaj-, tarjacsont vagy vegyesen)
  • 2 szál nagyobb sárgarépa
  • 2 szál nagyobb fehérrépa
  • 1/2 zellergumó zölddel
  • 1 fej karalábé
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 db paradicsom
  • 1 db zöldpaprika
  • 15 dkg reszelt házi tészta (ezt készítened kell)

Emlékeztető: fokhagyma, szemes fekete bors, szerecsendió virág, só

Megjegyzés:

A hagyományos, klasszikus orjalevestől való eltérés: van benne zöldpaprika, paradicsom, szerecsendió virág és reszelt házi tésztával készül.

Előkészítés

  • Mosd meg a húsos csontokat alaposan, mivel a feldarabolásnál maradhattak rajta csontszilánkok. Tedd egy 5 – 6 literes fazékban vagy lábasba.

    Karaj- és tarjacsont

    Karaj- és tarjacsont

  • A zöldségeket tisztítsd meg és öblítsd le, darabold fel.

    Zöldség hozzávalók

    Zöldség hozzávalók

Hajdúsági orjaleves készítése

  1. Öntsd fel vízzel a lábosban levő húsos csontokat vízzel úgy, hogy ellepje azokat. Ehhez 1.5 – 2 liter víz kell.
  2. Forrald fel rövid idő alatt.
  3. A vizet öntsd le. A csontokat öblítsd le, a lábost mosd ki és tedd fel a leöblített csontokat friss vízben főni.
  4. Lassan melegítsd fel addig, amíg a víz gyöngyözni kezd. Főzd 1 órán át. Közben készítsd el a levestésztát.

    Reszelt tészta

    Reszelt tészta

  5. Ügyelj arra, hogy a főzővíz ne forrjon, hanem csak gyöngyözzön. Ne tégy rá fedőt, mert nem fogod látni. (Ha felforr, zavaros lesz a leves.) Közben készítsd el a levestésztát.
  6. Sózd meg (nagyjából 1 teáskanálnyi sóval, de közben kóstolgasd). Főzd addig, amíg minden puha lesz (kb. még fél óra). Ha szükséges, pótold az elpárolgott vizet. (Ha csak gyöngyözve fő, nem párolog el sok.)
  7. Tedd bele a zöldségeket és fűszereket.
  8. Főzd addig, amíg a hús is és a zöldségek is megpuhulnak. Az elfőtt vizet ismét pótolhatod.

    Hajdúsági orjaleves készen

    Hajdúsági orjaleves készen

  9. Szedd ki a húsos csontokat és a zöldségeket is külön-külön tálba.

    Zöldségek kiszedése

    Zöldségek kiszedése

  10. Főzd ki a levestésztát.

    Kifőtt tészta kiszedése

    Kifőtt tészta kiszedése

Elkészítési idő:

  • Hús, zöldségek tisztítása, feldarabolása: 20 perc
  • Leves első főzése, letisztítása: 10 perc
  • Leves főzése: 120 perc (ezalatt elkészíted a reszelt tésztát és más munkát is végezhetsz)
  • Zöldségek kiszedése: 5 perc

Összesen: 155 perc  – kb. 2,5 óra (ebből munka: 65 perc)

Tálalás

Ízlés dolga, hogy a húsos csontot a levesbe teszed vagy külön tálalod hozzá. Nálam azért került a tányérba, hogy lehessen látni, hogy orja levesről van szó. Egy-két karika csípős paprikát is tehetsz hozzá.

Hajdúsági orjaleves tálalva 2

Hajdúsági orjaleves tálalva 

 

Az étel ötletadója: a debreceni Garda étterem séfje és vezetője: Drabik László.  Ha Debrecenben jársz, ezt a levest ki ne hagyd!

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa