Zöldséges karfiolleves: a karfiolleves ízvilágát lehet javítani húsos szalonnával, zöldségekkel és csirke alaplével. Készíthető télen-nyáron és a pénztárcádat sem terheli túlságosan.
Zöldséges karfiolleves
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók
4 adaghoz
- 1 fej közepes méretű karfiol
- 1 kiskanál sertés v. baromfizsír
- 10 dkg kolozsvári szalonna
- 1 fej hagyma
- 1 db közepes sárgarépa
- 1 db közepes fehérrépa
- 1/8 db közepes zeller
- 1 evőkanál liszt
- 4 dl csirke alaplé (ha nincs, helyettesítsd vízzel)
- 8 dl víz
- 1 csokor petrezselyem (lehet mélyhűtött is)
- só
Bevásárlólista
- 1 fej karfiol
- 1 db közepes sárgarépa
- 1 db közepes fehérrépa
- 1 db közepes zeller
- 10 dkg kolozsvári szalonna
- 1 fej közepes hagyma
- 1 csokor petrezselyem
Emlékeztető: sertés v. baromfizsír, csirke alaplé, liszt, só
Előkészítés
- A karfiol kisebb rózsákra szeded.
Karfiol rózsák
- A kolozsvári szalonnát kockákra vágod.
- A hagymát és a petrezselymet felaprítod. (Ha zsenge a szára, aprítsd fel azt is és a zöldségekkel együtt tedd a levesbe.)
Kolozsvári szalonna és hagyma
- A zöldségeket kockákra darabolod.
Kockára vágott zöldségek
Zöldséges karfiolleves készítése
- A szalonnát – a kevés zsírt alátéve – kiolvasztod, kissé meg is piríthatod.
Szalonna kiolvasztása
- Ráteszed a hagymát és megpárolod.
Hagyma párolása
- Hozzáadod a zöldségeket, megsózod, kevés vizet teszel alá és félig puhára párolod.
Zöldségek párolása
- Megszórod a liszttel, összekevered.
Liszttel megszórva
- Hozzáadod az alaplevet és a vizet.
Alaplével felengedve
- Beleteszed a karfiol rózsákat.
Karfiol hozzáadva
- Megkóstolod. Ha szükséges, még teszel hozzá sót.
- Felforralod és addig főzöd, amíg a karfiol és a zöldségek megpuhulnak.
- Megszórod a petrezselyemzölddel és elkészültél
Leves készen
Elkészítési idő:
Mindössze 1 órát kell rászánnod és finom ízekben bővelkedő levest teszel az asztalra.
- Előkészítés: 20 perc
- Szalonna kiolvasztása, hagyma párolása: 10 perc
- Zöldségek párolása: 15 perc
- Készre főzés: 15 perc
Összesen: 60 perc
Zöldséges karfiolleves tálalása
Az elkészült leves mélytányérokban, melegen tálalod.
Tálalva 1
Tálalva 2
Karfiolból krémlevest is készíthetsz.
Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások