Zöldséges karfiolleves: a karfiolleves ízvilágát lehet javítani húsos szalonnával, zöldségekkel és csirke alaplével. Készíthető télen-nyáron és a pénztárcádat sem terheli túlságosan.

Zöldséges karfiolleves

Elkészítési idő: 60 perc

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 1 fej közepes méretű karfiol
  • 1 kiskanál sertés v. baromfizsír
  • 10 dkg kolozsvári szalonna
  • 1 fej hagyma
  • 1 db közepes sárgarépa
  • 1 db közepes fehérrépa
  • 1/8 db közepes zeller
  • 1 evőkanál liszt
  • 4 dl csirke alaplé (ha nincs, helyettesítsd vízzel)
  • 8 dl víz
  • 1 csokor petrezselyem (lehet mélyhűtött is)

Bevásárlólista

  • 1 fej karfiol
  • 1 db közepes sárgarépa
  • 1 db közepes fehérrépa
  • 1 db közepes zeller
  • 10 dkg kolozsvári szalonna
  • 1 fej közepes hagyma
  • 1 csokor petrezselyem

Emlékeztető: sertés v. baromfizsír, csirke alaplé, liszt, só

Előkészítés

  • A karfiol kisebb rózsákra szeded.
Karfiol rózsák

Karfiol rózsák

  • A kolozsvári szalonnát kockákra vágod.
  • A hagymát és a petrezselymet felaprítod. (Ha zsenge a szára, aprítsd fel azt is és a zöldségekkel együtt tedd a levesbe.)
Kolozsvári szalonna és hagyma

Kolozsvári szalonna és hagyma

  • A zöldségeket kockákra darabolod.
Kockára vágott zöldségek

Kockára vágott zöldségek

Zöldséges karfiolleves készítése

  1. A szalonnát – a kevés zsírt alátéve – kiolvasztod, kissé meg is piríthatod.

    Szalonna kiolvasztása

    Szalonna kiolvasztása

  2. Ráteszed a hagymát és megpárolod.

    Hagyma párolása

    Hagyma párolása

  3. Hozzáadod a zöldségeket, megsózod, kevés vizet teszel alá és félig puhára párolod.

    Zöldségek párolása

    Zöldségek párolása

  4. Megszórod a liszttel, összekevered.

    Liszttel megszórva

    Liszttel megszórva

  5. Hozzáadod az alaplevet és a vizet.

    Alaplével felengedve

    Alaplével felengedve

  6. Beleteszed a karfiol rózsákat.

    Karfiol hozzáadva

    Karfiol hozzáadva

  7. Megkóstolod. Ha szükséges, még teszel hozzá sót.
  8. Felforralod és addig főzöd, amíg a karfiol és a zöldségek megpuhulnak.
  9. Megszórod a petrezselyemzölddel és elkészültél

    Zöldséges karfiolleves készen

    Leves készen

Elkészítési idő:

Mindössze 1 órát kell rászánnod és finom ízekben bővelkedő levest teszel az asztalra.

  • Előkészítés: 20 perc
  • Szalonna kiolvasztása, hagyma párolása: 10 perc
  • Zöldségek párolása: 15 perc
  • Készre főzés: 15 perc

Összesen: 60 perc

Zöldséges karfiolleves tálalása

Az elkészült leves mélytányérokban, melegen tálalod.

Zöldséges karfiolleves tálalva 1

Tálalva 1

Zöldséges karfiolleves tálalva 2

Tálalva 2

Karfiolból krémlevest is készíthetsz.

 

Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa