Gombás rizs: hihetetlenül egyszerű gombás étel. Egyedüli buktató, hogy rizst párolni tudni kell. A többi már szinte gyerekjáték.
Gombás rizs
Elkészítési idő:
Hozzávalók
4 adaghoz
- 3 dl rizs (kimérése mérőpohárral)
- 6 dl folyadék (alaplé, húsleves, víz)
- 3 dkg vaj
- 50 dkg gomba (termesztett csiperke)
- 1 fej hagyma
- 1 teáskanál zsír vagy olaj
- 1 csokor petrezselyem
- só, frissen őrölt bors
Megjegyzések:
- A párolás közben a rizs térfogatának kétszeresét veszi fel, ezért célszerű a térfogatát mérni.
- Ha van módod a gombához egy kis erdei gombát adni (lehet szárított, de akkor be kell áztatni), az növeli az étel ízletességét.
Bevásárlólista
- 0,5 kg rizs
- 30 dkg gomba (termesztett csiperke)
- 1 fej hagyma
- 1 csokor petrezselyem
Emlékeztető: alaplé vagy húsleves, vaj, zsír vagy olaj, só, bors
Megjegyzés:
- A képeken 2 adag készítését látod.
Előkészítés
- A rizst megmosod.
Megmosott rizs
- A gombát megtisztítod, leöblíted (nem áztatod), feldarabolod.
- A hagymát megtisztítod, felaprítod.
- A petrezselymet leöblíted, leveleit felaprítod.
Megjegyzés:
- Az utóbbi két (vagy akár három) műveletet elvégezheted addig, amíg a rizs párolódik. Ezzel időt takaríthatsz meg.
Gombás rizs készítése
- A megmosott rizst egy lábosba teszed (férjen még el bene a folyadék is!).
- Ráöntöd a folyadékot. Ha vizet használsz, sózd meg. (Ha nem vizet, a sókiegészítést a végén is elvégezheted.) Felforralod.
- Hozzáteszed a vajat. Amikor elolvadt, megkevered és ismét forrásig melegíted.
Kétszeres folyadékkal, vajjal
- Összekevered, lefeded (konyharuhával is letakarhatod – vigyázz, nehogy meggyulladjon).
Melegen tartás lefedve
- A legalacsonyabb fokozaton melegen tartod. Kb. fél óra alatt lesz kész. Részletesebben lásd a Párolt rizs készítése c. cikkemben.
- Közben: elvégzed a három utolsó előkészítő műveletet: a gomba, hagyma, petrezselyem tisztítását és feldarabolását.
- A hagymát a zsíron vagy olajon üvegesre párolod.
Hagyma párolása
- Ráteszed a gombát, sózod és borsozod, majd puhára párolod. A párolást kezd lassan, mert a gomba annyi vizet ereszt, hogy az elég lesz a pároláshoz.
Gomba párolva
- Amikor a rizs megpuhult, hozzáteszed a párolt gombát és a petrezselyem háromnegyed részét. Összekevered, ha szükséges, tovább fűszerezed és tálalásig melegen tartod.
Gomba és rizs
Gombás rizs készen
Elkészítési idő:
- Rizs párolása, előkészítő műveletek: 35 perc
- Étel összeállítása: 5 perc
Összesen: 40 perc
Gombás rizs tálalása
Az ételt tányérokra rakod. Megszórod a maradék vágott petrezselyemmel.
Gombás rizs tálalva 1
Gombás rizs tálalva 2
Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások