Gombás rizs: hihetetlenül egyszerű gombás étel. Egyedüli buktató, hogy rizst párolni tudni kell. A többi már szinte gyerekjáték.

Gombás rizs

Gombás rizs

Elkészítési idő:

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 3 dl rizs (kimérése mérőpohárral)
  • 6 dl folyadék (alaplé, húsleves, víz)
  • 3 dkg vaj
  • 50 dkg gomba (termesztett csiperke)
  • 1 fej hagyma
  • 1 teáskanál zsír vagy olaj
  • 1 csokor petrezselyem
  • só, frissen őrölt bors

Megjegyzések:

  • A párolás közben a rizs térfogatának kétszeresét veszi fel, ezért célszerű a térfogatát mérni.
  • Ha van módod a gombához egy kis erdei gombát adni (lehet szárított, de akkor be kell áztatni), az  növeli az étel ízletességét.

Bevásárlólista

  • 0,5 kg rizs
  • 30 dkg gomba (termesztett csiperke)
  • 1 fej hagyma
  • 1 csokor petrezselyem

Emlékeztető: alaplé vagy húsleves, vaj, zsír vagy olaj, só, bors

Megjegyzés:

  • A képeken 2 adag készítését látod.

Előkészítés

  • A rizst megmosod.

    Megmosott rizs

    Megmosott rizs

  • A gombát megtisztítod, leöblíted (nem áztatod), feldarabolod.
  • A hagymát megtisztítod, felaprítod.
  • A petrezselymet leöblíted, leveleit felaprítod.

Megjegyzés:

  • Az utóbbi két (vagy akár három) műveletet elvégezheted addig, amíg a rizs párolódik. Ezzel időt takaríthatsz meg.

Gombás rizs készítése

  1. A megmosott rizst egy lábosba teszed (férjen még el bene a folyadék is!).
  2. Ráöntöd a folyadékot. Ha vizet használsz, sózd meg. (Ha nem vizet, a sókiegészítést a végén is elvégezheted.) Felforralod.
  3. Hozzáteszed a vajat. Amikor elolvadt, megkevered és ismét forrásig melegíted.

    Kétszeres folyadékkal, vajjal

    Kétszeres folyadékkal, vajjal

  4. Összekevered, lefeded (konyharuhával is letakarhatod – vigyázz, nehogy meggyulladjon).

    Melegen tartás lefedve

    Melegen tartás lefedve

  5. A legalacsonyabb fokozaton melegen tartod. Kb. fél óra alatt lesz kész. Részletesebben lásd a Párolt rizs készítése c. cikkemben.
  6. Közben: elvégzed a három utolsó előkészítő műveletet: a gomba, hagyma, petrezselyem tisztítását és feldarabolását.
  7. A hagymát a zsíron vagy olajon üvegesre párolod.

    Hagyma párolása

    Hagyma párolása

  8. Ráteszed a gombát, sózod és borsozod, majd puhára párolod. A párolást kezd lassan, mert a gomba annyi vizet ereszt, hogy az elég lesz a pároláshoz.

    Gomba párolva

    Gomba párolva

  9. Amikor a rizs megpuhult, hozzáteszed a párolt gombát és a petrezselyem háromnegyed részét. Összekevered, ha szükséges, tovább fűszerezed és tálalásig melegen tartod.
    Gomba és rizs

    Gomba és rizs

    Gombás rizs készen

    Gombás rizs készen

Elkészítési idő:

  • Rizs párolása, előkészítő műveletek: 35 perc
  • Étel összeállítása: 5 perc

Összesen: 40 perc

Gombás rizs tálalása

Az ételt tányérokra rakod. Megszórod a maradék vágott petrezselyemmel.

Gombás rizs tálalva 1

Gombás rizs tálalva 1

Gombás rizs tálalva 2

Gombás rizs tálalva 2

 

Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa