Párolt rizs készítése: többféleképpen lehetséges: sütőben, rizsfőzőben, mikrohullámú sütőben, tűzhelyen. De melyik a legegyszerűbb módszer, itt megtudhatod.

Zöldborsós rizs

Párolt rizs készítése  – módszerek

Ki ne készítene otthon párolt rizst, ezt az egyik közkedvelt köretet. A készítésnek több módja van:

  • előpirítás után sütőben
  • rizsfőző edényben
  • mikrohullámú sütőben
  • tűzhelyen.

Bármelyik módszert alkalmazod, a rizst felhasználás előtt alaposan le kell öblíteni, majd lecsepegtetni. (Ez legegyszerűbben szűrőkanálban történhet.)

Előpirítás után sütőben:

Az előpirítást célszerű olyan (lefedhető) edényben (jénai, vagy levehető fül v. fülvédő), amely a pirítás után az előmelegített sütőbe tehető. Az elkészítési idő (lefedett edényben) kb. 25 perc. Előnye: jó a párolt rizs. Hátrányai: a sütő üzemeltetése miatt nem gazdaságos, csak ránézéssel lehet könnyen ellenőrizni, mivel az edény forró.

Elektromos rizsfőző edényben:

Előnye: odaégés és kifutás veszélye, felügyelet nélkül jó minőségű párolt rizs készíthető benne. A hozzávalók adagolását mérőskála segíti. Többnyire hőntartó funkcióval is rendelkezik. Hátrányai: viszonyleg drága eszköz és helyet foglal a konyhában (ha elrakod, nem fogod használni).

Mikrohullámú sütőben:

Előnye: könnyű, gyors megoldás. Hátrányai: speciális pároló edény szükséges hozzá, amely másfajta tűzhelyeken nem, csak még tárolásra használható. Helyet igényel. Bár nem túl drága, vásárlása plusz kiadást jelent.

Tűzhelyen:

Kis odafigyeléssel jó minőségű étel készíthető. Energiaigénye minimális. Bármilyen tűzhelyen elkészíthető. Hátrányai: vastagfalú edényben célszerű készíteni, és minimális odafigyelést igényel.

Szerintem az optimális megoldás a tűzhelyen végzett rizspárolás, mivel jó minőségű párolt rizs a meglévő, más célra is alkalmas edényben (lábos vagy fazék), minimális energiával és egy kis trükkel) megoldható. Ezt írom le a következőkben 5 lépésben.

Párolt rizs készítése 5 lépésben

Elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók

4 adag körethez

  • 20 dkg rizs (2,8 dl)
  • 2 dkg vaj
  • 5 – 5,5 dl folyadék (húsleves, alaplé, vagy víz)

Megjegyzés:

  • Ha lehet, a főzőedény alja (és oldala) legyen minél vastagabb – az indukciós edény előnyös lehet.

 Bevásárlólista

0,5 kg rizs

Emlékeztető: vaj, alaplé v. húsleves, só

Előkészítés

  • A hozzávalókat leméred. A rizsnek is a térfogatát mérd le. A 20dkg rizs kb. 2,8 dl. Ezt egy bögrével is megteheted. A folyadék a rizs kétszerese legyen. Ha húslevessel vagy alaplével dolgozol, melegítsd fel, ha vízzel, használj vízforralót (gazdaságosabb).

Párolt rizs készítése 5 lépésben

  1. A rizst egy szűrőkanálba teszed, vízzel alaposan leöblíted, lecsepegteted.

    2. Leöblített rizs

    1. Leöblített rizs

  2. Hozzáteszed a meleg folyadékot és a vajat (ez utóbbit azért, hogy a rizs ne ragadjon össze.

    3. Meleg folyadék és vaj hozzáadva

    2. Meleg folyadék és vaj hozzáadva

  3. Amikor a vaj megolvadt, megsózod, összekevered és felforralod.

    Forralás

    3 Forralás

  4. Lefeded.

    5. Pároló edény lefedése

    4. Pároló edény lefedése

  5. 30 percig melegen tartod. A melegítést a legkisebb fokozatra állítod (éppen csak hőntartásra van szükség), és a tetejét összehajtogatott konyharuhákkal letakarod. Fél óra után megnézed, ha még nem puha a rizs, vagy folyadék van rajta, 5 – 10 percre visszateszed.

    6. Melegen tartás

    5. Melegen tartás

Ezzel a párolt rizs el is készült.

Párolt rizs készen

Párolt rizs készen

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 5 perc
  • Párolás előtti műveletek: 5 perc
  • Párolás: 30 perc

Összesen: 40 perc (ebből mindössze 10 perc a munka)

Párolt rizs felhasználása

A felhasználás több módon lehetséges:

párolt rizs Rántott szűzérmék zöldborsóval

zöldborsóval (rizibizi) Zöldborsós rizs

különféle zöldségekkel

különféle zöldségekkel és hússal (rizses hús)

Rizses hús csirkecombbal

Rizses hús csirkecombbal

Rizses csirke zöldségekkel

Rizses csirke zöldségekkel

 

Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa