Párolt rizs készítése: többféleképpen lehetséges: sütőben, rizsfőzőben, mikrohullámú sütőben, tűzhelyen. De melyik a legegyszerűbb módszer, itt megtudhatod.
Párolt rizs készítése – módszerek
Ki ne készítene otthon párolt rizst, ezt az egyik közkedvelt köretet. A készítésnek több módja van:
- előpirítás után sütőben
- rizsfőző edényben
- mikrohullámú sütőben
- tűzhelyen.
Bármelyik módszert alkalmazod, a rizst felhasználás előtt alaposan le kell öblíteni, majd lecsepegtetni. (Ez legegyszerűbben szűrőkanálban történhet.)
Előpirítás után sütőben:
Az előpirítást célszerű olyan (lefedhető) edényben (jénai, vagy levehető fül v. fülvédő), amely a pirítás után az előmelegített sütőbe tehető. Az elkészítési idő (lefedett edényben) kb. 25 perc. Előnye: jó a párolt rizs. Hátrányai: a sütő üzemeltetése miatt nem gazdaságos, csak ránézéssel lehet könnyen ellenőrizni, mivel az edény forró.
Elektromos rizsfőző edényben:
Előnye: odaégés és kifutás veszélye, felügyelet nélkül jó minőségű párolt rizs készíthető benne. A hozzávalók adagolását mérőskála segíti. Többnyire hőntartó funkcióval is rendelkezik. Hátrányai: viszonyleg drága eszköz és helyet foglal a konyhában (ha elrakod, nem fogod használni).
Mikrohullámú sütőben:
Előnye: könnyű, gyors megoldás. Hátrányai: speciális pároló edény szükséges hozzá, amely másfajta tűzhelyeken nem, csak még tárolásra használható. Helyet igényel. Bár nem túl drága, vásárlása plusz kiadást jelent.
Tűzhelyen:
Kis odafigyeléssel jó minőségű étel készíthető. Energiaigénye minimális. Bármilyen tűzhelyen elkészíthető. Hátrányai: vastagfalú edényben célszerű készíteni, és minimális odafigyelést igényel.
Szerintem az optimális megoldás a tűzhelyen végzett rizspárolás, mivel jó minőségű párolt rizs a meglévő, más célra is alkalmas edényben (lábos vagy fazék), minimális energiával és egy kis trükkel) megoldható. Ezt írom le a következőkben 5 lépésben.
Párolt rizs készítése 5 lépésben
Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók
4 adag körethez
- 20 dkg rizs (2,8 dl)
- 2 dkg vaj
- 5 – 5,5 dl folyadék (húsleves, alaplé, vagy víz)
- só
Megjegyzés:
- Ha lehet, a főzőedény alja (és oldala) legyen minél vastagabb – az indukciós edény előnyös lehet.
Bevásárlólista
0,5 kg rizs
Emlékeztető: vaj, alaplé v. húsleves, só
Előkészítés
- A hozzávalókat leméred. A rizsnek is a térfogatát mérd le. A 20dkg rizs kb. 2,8 dl. Ezt egy bögrével is megteheted. A folyadék a rizs kétszerese legyen. Ha húslevessel vagy alaplével dolgozol, melegítsd fel, ha vízzel, használj vízforralót (gazdaságosabb).
Párolt rizs készítése 5 lépésben
- A rizst egy szűrőkanálba teszed, vízzel alaposan leöblíted, lecsepegteted.
1. Leöblített rizs
- Hozzáteszed a meleg folyadékot és a vajat (ez utóbbit azért, hogy a rizs ne ragadjon össze.
2. Meleg folyadék és vaj hozzáadva
- Amikor a vaj megolvadt, megsózod, összekevered és felforralod.
3 Forralás
- Lefeded.
4. Pároló edény lefedése
- 30 percig melegen tartod. A melegítést a legkisebb fokozatra állítod (éppen csak hőntartásra van szükség), és a tetejét összehajtogatott konyharuhákkal letakarod. Fél óra után megnézed, ha még nem puha a rizs, vagy folyadék van rajta, 5 – 10 percre visszateszed.
5. Melegen tartás
Ezzel a párolt rizs el is készült.
Párolt rizs készen
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 5 perc
- Párolás előtti műveletek: 5 perc
- Párolás: 30 perc
Összesen: 40 perc (ebből mindössze 10 perc a munka)
Párolt rizs felhasználása
A felhasználás több módon lehetséges:
párolt rizs
zöldborsóval (rizibizi)
különféle zöldségekkel
különféle zöldségekkel és hússal (rizses hús)
Rizses hús csirkecombbal
Rizses csirke zöldségekkel
Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások