Töltött kelkáposzta: miért ne? Készítésénél alkalmaztam néhány olyan fogást, amire lehet, hogy nem is gondolnál. Nézd meg a receptet és készítsd el az ételt!

Töltött kelkáposzta

Töltött kelkáposzta

Elkészítési idő: 60 poerc

Hozzávalók

6 db töltelékhez

  • 6 db sötétzöld külső kelkáposzta levél
  • 60 dkg darált hús
  • 2 db zsemle
  • 8 szelet vékony húsos szalonna (bacon)
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál kacsa-, baromfi- vagy sertészsír
  • 1 teáskanál piros fűszerpaprika
  • só, bors

Bevásárlólista

  • 1 fej sötétzöld külső levelű kelkáposzta
  • 60 dkg darált sertéshús (lapocka)
  • 1 csomag vékonyra szeletelt húsos szalonna
  • 2 db zsemle

Emlékeztető: hagyma, fokhagyma, piros fűszerpaprika, só, bors

Megjegyzés:

  • Természetesen kevesebb vagy több tölteléket is készíthetsz a hozzávalók mennyiségének arányos változtatásával.

Előkészítés

  • A kelkáposzta sötétzöld külső leveleiről a vastag ereket levágod úgy, hogy a levelek egyben maradjanak.
  • A leveleket leforrázod, és 5 percig főzöd, hogy kissé megpuhuljanak.
  • Deszkára teszed, a kiálló levélrészeket levagdalod, sodrófával kisimítod. A levágott levél részeket csíkokra vagdalod.

    Kisimított kelkáposztalevél

    Kisimított kelkáposztalevél

  • A hagymát és a fokhagymát felaprítod.

Töltött kelkáposzta készítése

Töltelék készítése:

  1. Egy serpenyőben zsíron megdinszteled a hagymát. Az utolsó percben a fokhagymát is hozzáadod.

    Töltelék készítése 1

    Töltelék készítése 1

  2. Ráteszed a darált húst, megsózod, megborsozod, majd addig forgatod, amíg a hús kifehéredik.
    Töltelék készítése 2

    Töltelék készítése 2

    Töltelék készítése 3

    Töltelék készítése 3

  3. Lefeded és kevés víz hozzáadásával puhára párolod.
  4. Hozzákevered a piros fűszerpaprikát.

    Töltelék készítése 4

    Töltelék készítése 4

  5. A zsemléket egy-két percre vízbe áztatod, kinyomkodva a megpárolt és ízesített darált húshoz kevered. Összedolgozod.

Ezzel a töltelék elkészült. Annyi részre osztod a tálban, ahány tölteléket szeretnél készíteni.

Töltelék készen

Töltelék készen

Megjegyzés:

 

Kelkáposzta levelek töltése:

  1. A kelkáposzta levelet kiteríted.
  2. Ferdén ráfekteted a szalonna csíkot, majd keresztbe hajtva belecsomagolod a tölteléket.
    Töltelék csomagolása 1

    Töltelék csomagolása 1

    Töltelék csomagolása 2

    Töltelék csomagolása 2

  3. A kelkáposzta levelet kétoldalt behajtod, felcsavarod, hústűvel megtűzöd.

Töltött kelkáposzta elkészítése:

  1. A kész töltelékeket egy megfelelő méretű lábosba teszed.

    Párolás előtt

    Párolás előtt

  2. Kevés víz alátöltése után a kelkáposzta csíkokkal együtt tíz perc alatt készre párolod.

    Töltött kelkáposzta párolás után

    Töltött kelkáposzta párolás után

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 10 perc
  • Töltelék készítése: 30 perc
  • Kelkáposzta levelek töltése: 10 perc
  • Töltelékek párolása: 10 perc

Összesen: 60 perc

Töltött kelkáposzta tálalása

Tálalhatod:

  • Krumplipürével úgy, hogy a levelekről leszedett, párolt csíkokat a krumplipürére szórod.
    Töltött kelkáposzta tálalva 1

    Töltött kelkáposzta tálalva 1

    Töltött kelkáposzta tálalva 2

    Töltött kelkáposzta tálalva 2

  • Készíthetsz hozzá zöldségekből mártást.
  • A kelkáposzta többi részét elkészíted főzeléknek és arra helyezed feltétként.

Az étel készítésénél alkalmazott „fogások”:

Az étel elkészítésénél a következő „fogásokat” alkalmaztam:

  1. A kelkáposzta leveleket a vastag erek eltávolítása, blansírozás és formázás után nyújtófával kisimítottam.
  2. A töltelékeket vékony húsos füstölt szalonna (bacon) szeletekbe csomagoltam.
  3. A töltelékhez a húst megpároltam, így a kész töltelék párolásához csak rövid idő kellett, ezért megtartották szép élénkzöld színüket.

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa