Töltött kelkáposzta: miért ne? Készítésénél alkalmaztam néhány olyan fogást, amire lehet, hogy nem is gondolnál. Nézd meg a receptet és készítsd el az ételt!
Töltött kelkáposzta
Elkészítési idő: 60 poerc
Hozzávalók
6 db töltelékhez
- 6 db sötétzöld külső kelkáposzta levél
- 60 dkg darált hús
- 2 db zsemle
- 8 szelet vékony húsos szalonna (bacon)
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál kacsa-, baromfi- vagy sertészsír
- 1 teáskanál piros fűszerpaprika
- só, bors
Bevásárlólista
- 1 fej sötétzöld külső levelű kelkáposzta
- 60 dkg darált sertéshús (lapocka)
- 1 csomag vékonyra szeletelt húsos szalonna
- 2 db zsemle
Emlékeztető: hagyma, fokhagyma, piros fűszerpaprika, só, bors
Megjegyzés:
- Természetesen kevesebb vagy több tölteléket is készíthetsz a hozzávalók mennyiségének arányos változtatásával.
Előkészítés
- A kelkáposzta sötétzöld külső leveleiről a vastag ereket levágod úgy, hogy a levelek egyben maradjanak.
- A leveleket leforrázod, és 5 percig főzöd, hogy kissé megpuhuljanak.
- Deszkára teszed, a kiálló levélrészeket levagdalod, sodrófával kisimítod. A levágott levél részeket csíkokra vagdalod.
Kisimított kelkáposztalevél
- A hagymát és a fokhagymát felaprítod.
Töltött kelkáposzta készítése
Töltelék készítése:
- Egy serpenyőben zsíron megdinszteled a hagymát. Az utolsó percben a fokhagymát is hozzáadod.
Töltelék készítése 1
- Ráteszed a darált húst, megsózod, megborsozod, majd addig forgatod, amíg a hús kifehéredik.
Töltelék készítése 2
Töltelék készítése 3
- Lefeded és kevés víz hozzáadásával puhára párolod.
- Hozzákevered a piros fűszerpaprikát.
Töltelék készítése 4
- A zsemléket egy-két percre vízbe áztatod, kinyomkodva a megpárolt és ízesített darált húshoz kevered. Összedolgozod.
Ezzel a töltelék elkészült. Annyi részre osztod a tálban, ahány tölteléket szeretnél készíteni.
Töltelék készen
Megjegyzés:
- A tölteléket a töltött káposzta töltelékéhez hasonlóan is elkészítheted.
Kelkáposzta levelek töltése:
- A kelkáposzta levelet kiteríted.
- Ferdén ráfekteted a szalonna csíkot, majd keresztbe hajtva belecsomagolod a tölteléket.
Töltelék csomagolása 1
Töltelék csomagolása 2
- A kelkáposzta levelet kétoldalt behajtod, felcsavarod, hústűvel megtűzöd.
Töltött kelkáposzta elkészítése:
- A kész töltelékeket egy megfelelő méretű lábosba teszed.
Párolás előtt
- Kevés víz alátöltése után a kelkáposzta csíkokkal együtt tíz perc alatt készre párolod.
Töltött kelkáposzta párolás után
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 10 perc
- Töltelék készítése: 30 perc
- Kelkáposzta levelek töltése: 10 perc
- Töltelékek párolása: 10 perc
Összesen: 60 perc
Töltött kelkáposzta tálalása
Tálalhatod:
- Krumplipürével úgy, hogy a levelekről leszedett, párolt csíkokat a krumplipürére szórod.
Töltött kelkáposzta tálalva 1
Töltött kelkáposzta tálalva 2
- Készíthetsz hozzá zöldségekből mártást.
- A kelkáposzta többi részét elkészíted főzeléknek és arra helyezed feltétként.
Az étel készítésénél alkalmazott „fogások”:
Az étel elkészítésénél a következő „fogásokat” alkalmaztam:
- A kelkáposzta leveleket a vastag erek eltávolítása, blansírozás és formázás után nyújtófával kisimítottam.
- A töltelékeket vékony húsos füstölt szalonna (bacon) szeletekbe csomagoltam.
- A töltelékhez a húst megpároltam, így a kész töltelék párolásához csak rövid idő kellett, ezért megtartották szép élénkzöld színüket.
Étel és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások