Szárazbab főzelék sült virslivel: ne feledkezz el róla, ha füstölt húst főzöl, mivel a leve kiváló a bab és lencse ételek készítéséhez.

Szárazbab főzelék

Szárazbab főzelék sült virslivel

Elkészítési idő: 75 perc

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 40 dkg száraz tarka bab
  • 1 evőkanál zsír (sertés vagy baromfi)
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 kávéskanál piros fűszerpaprika
  • 6 – 8 dl füstölt hús főzőlé (babot többnyire akkor szoktunk készíteni, amikor van füstölt sonka vagy csülök főzőlé) vagy víz és 3 gerezd vékonyra szelt fokhagyma, 3 babérlevél, só

Megjegyzések:

  • Ha füstölt hús főzőlevével készíted, kóstold meg, ha túl sós, hígítsd fel.
  • Ha vízzel főzöd, beledobhatsz még például szalonna bőrt, de ízesítheted nátriumglutamát mentes ételízesítővel is.

Bevásárlólista

  • 40 dkg száraz tarka bab

Emlékeztető: zsír vagy olaj, liszt, édes piros fűszerpaprika, füstölt hús főzőlé vagy nátrium glutamát mentes ételízesítő, babérlevél, fokhagyma.

Előkészítés

  • Egyes esetekben szükség lehet a száraz bab átválogatására – ha igen, akkor ezt áztatás előtt tedd meg.
  • A szárazbab főzelék készítésekor a babot a főzés előtti estén egy éjszakára áztasd be. Erre azért van szükség, mert különben a főzés igen hosszú ideig eltarthat (nem mindegy, hogy mennyi energiát használsz fel). Az egyéb előkészítő munkákat főzés közben elvégezheted.

Elkészítés

  1. A beáztatott babról öntsd le az áztató vizet. Tedd a babot részletekben egy szűrőkanálba és alaposan öblítsd le folyó vízzel.
  2. Tedd fazékba, öntsd rá a füstölt hús levét vagy a vizet. Ha konzerv babból készíted, akkor annak a levét is felhasználhatod, de csak annyi lé legyen rajta, amennyi a babot éppen lefedi. Szükség szerint fűszerezd meg a babérlevéllel és a felszeletelt fokhagymával.
  3. Lefedve főzd puhára. Annyi főzővíz maradjon csak rajta, amennyi a babot ellepi.
    Főzés 1

    Főzés 1

    Főzés 2

    Főzés 2

    Főzés 3

    Főzés 3

  4. Készíts a zsírból, lisztből és piros fűszerpaprikából rántást és rántsd be vele a főzeléket.
    Rántás hozzáadása

    Rántás hozzáadása

    Összekeverve

    Összekeverve

  5. Forrald fel és kész a főzelék.

    Szárazbab főzelék készen

    Szárazbab főzelék készen

Elkészítési idő (áztatás nélkül):

  • Áztatóvíz leöntése, bab átöblítése: 5 perc
  • Főzés (bab fajtájától függően): 60 perc)
  • Berántás, felforralás: 10 perc

Összesen 75 perc (ebből munka: 15 perc)

Szárazbab főzelék tálalása

Többféle feltét illik hozzá. Én sült virslivel készítettem. Tejfölt is kínálhatsz hozzá.

Virsli sütése 1

Virsli sütése 1

Virsli sütése 2

Virsli sütése 2

Szárazbab főzelék tálalva 1

Szárazbab főzelék tálalva 1

Szárazbab főzelék tálalva 2

Szárazbab főzelék tálalva 2

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa