Szárazbab főzelék sült virslivel: ne feledkezz el róla, ha füstölt húst főzöl, mivel a leve kiváló a bab és lencse ételek készítéséhez.
Szárazbab főzelék sült virslivel
Elkészítési idő: 75 perc
Hozzávalók
4 adaghoz
- 40 dkg száraz tarka bab
- 1 evőkanál zsír (sertés vagy baromfi)
- 2 evőkanál liszt
- 1 kávéskanál piros fűszerpaprika
- 6 – 8 dl füstölt hús főzőlé (babot többnyire akkor szoktunk készíteni, amikor van füstölt sonka vagy csülök főzőlé) vagy víz és 3 gerezd vékonyra szelt fokhagyma, 3 babérlevél, só
Megjegyzések:
- Ha füstölt hús főzőlevével készíted, kóstold meg, ha túl sós, hígítsd fel.
- Ha vízzel főzöd, beledobhatsz még például szalonna bőrt, de ízesítheted nátriumglutamát mentes ételízesítővel is.
Bevásárlólista
- 40 dkg száraz tarka bab
Emlékeztető: zsír vagy olaj, liszt, édes piros fűszerpaprika, füstölt hús főzőlé vagy nátrium glutamát mentes ételízesítő, babérlevél, fokhagyma.
Előkészítés
- Egyes esetekben szükség lehet a száraz bab átválogatására – ha igen, akkor ezt áztatás előtt tedd meg.
- A szárazbab főzelék készítésekor a babot a főzés előtti estén egy éjszakára áztasd be. Erre azért van szükség, mert különben a főzés igen hosszú ideig eltarthat (nem mindegy, hogy mennyi energiát használsz fel). Az egyéb előkészítő munkákat főzés közben elvégezheted.
Elkészítés
- A beáztatott babról öntsd le az áztató vizet. Tedd a babot részletekben egy szűrőkanálba és alaposan öblítsd le folyó vízzel.
- Tedd fazékba, öntsd rá a füstölt hús levét vagy a vizet. Ha konzerv babból készíted, akkor annak a levét is felhasználhatod, de csak annyi lé legyen rajta, amennyi a babot éppen lefedi. Szükség szerint fűszerezd meg a babérlevéllel és a felszeletelt fokhagymával.
- Lefedve főzd puhára. Annyi főzővíz maradjon csak rajta, amennyi a babot ellepi.
- Készíts a zsírból, lisztből és piros fűszerpaprikából rántást és rántsd be vele a főzeléket.
- Forrald fel és kész a főzelék.
Elkészítési idő (áztatás nélkül):
- Áztatóvíz leöntése, bab átöblítése: 5 perc
- Főzés (bab fajtájától függően): 60 perc)
- Berántás, felforralás: 10 perc
Összesen 75 perc (ebből munka: 15 perc)
Szárazbab főzelék tálalása
Többféle feltét illik hozzá. Én sült virslivel készítettem. Tejfölt is kínálhatsz hozzá.
Étel és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások