Húsos zöldségfasírt: akkor célszerű készíteni, ha húsleves főzés után vagy hús alaplé készítésekor marad zöldség és főtt hús.

Húsos zöldségfasírt

Húsos zöldségfasírt

Elkészítési idő: 45 perc

Hozzávalók

12 db fasírt pogácsához

  • 40 dkg levesben főtt vegyes zöldség
  • 20 dkg levesben főtt hús
  • 2 db zsemle
  • 2 db tojás
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 teáskanál zsiradék (lehet bármi)
  • 15 dkg zsemlemorzsa
  • 1 csokor petrezselyem
  • fűszerek: só, frissen őrölt bors

Bevásárlólista

  • 2 db zsemle
  • 2 db tojás
  • 1 db vöröshagyma
  • 20 dkg zsemlemorzsa
  • 1 csokor petrezselyem

Emlékeztető: fokhagyma, só, bors, zsír

Megjegyzés:

  • A zöldség és hús aránya nem kötelező, lehet olyan, ami a megmaradt dolgokból adódik. Összesen viszont legyen kb. 60 dkg, mivel ehhez van a többi hozzávaló számolva.

Előkészítés

  • A levesben főtt zöldségeket alaposan lecsepegteted, majd apró farabokra vágod és egy nagyobb tálba teszed.
  • A levesben főtt húsdarabokkal ugyanígy jársz el.
  • A petrezselymet felaprítod (2 – 3 szálat félre teszel a tálaláshoz) és a tálba teszed.
  • A hagymát és a fokhagymát is apró darabokra vagdalod. A zsíron megpirított hagymára a fokhagymát is egy fél percre rádobod. A párolt hagymákat is a tálba teszed.
  • A zsemléket szeletekre vágod, kevés vízbe beáztatod, egy perc után kinyomkodod belőle a fölösleges vizet.
Hozzávalók

Hozzávalók

Húsos zöldségfasírt készítése

  • A tálba tett anyagokat egy erős villával összedolgozod. Ha szükségét érzed, botmixert is használhatsz.
Összedolgozás

Összedolgozás

  • A keverékhez hozzáadod a tojásokat, összekevered. Ízlés szerint sót és borsot teszel hozzá.
Tojások hozzáadása

Tojások hozzáadása

  • Ha hígnak találod, adj hozzá még annyi zsemlemorzsát, hogy a massza formázhatóvá váljon.
  • Oszd szét villával bejelölve a masszát 12 részre. Egy részből egy húspogácsa lesz.
Húsos zöldségfasírt massza

Húsos zöldségfasírt massza

  • Kiveszed az 1 fasírtnyi masszát. A két markoddal jól összenyomkodod, gombóccá formázod és a gombócból fasírtpogácsát formázol. Zsemlemorzsába hengergeted. Ha túl nagynak találod, akkor kisebb mennyiségeket formázol és több pogácsa lesz.
Fasírozott pogácsa

Fasírozott pogácsa

  • Így formázol meg minden fasírt pogácsát.
Húsos zöldségfasírt pogácsák

Húsos zöldségfasírt pogácsák

  • Ha ez a mennyiség sok lenne, egy részét félreteheted a fagyasztóban és máskor – akár főzelék feltétként – felhasználhatod.
  • A zsemlemorzsába forgatott pogácsákat forró olajban kisütöd (először az egyik oldal piruljon meg, utána pedig fordítasz). Ügyelj arra, hogy az olaj elég forró legyen és arra is, hogy a pogácsák ne kerüljenek egymásra.
Sütés 1

Sütés 1

Sütés 2

Sütés 2

  • A megsült pogácsákat szűrőkanálon lecsepegteted, majd egy dupla papírtörlővel kibélelt tálban tartod tálalásig.
Lecsepegtetés

Lecsepegtetés

Húsos zöldségfasírt készen

Húsos zöldségfasírt készen

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 15 perc
  • Massza készítése, pogácsák formázása: 15 perc
  • Kisütés 2 részletben: 15 perc

Összesen: 45 perc

Húsos zöldségfasírt felhasználása, tálalása

  • Tálalhatod főzelék feltétként.
  • Tálalhatod önálló ételként: mert van benne hús is és köret is. Salátát vagy salátának való friss zöldséget adhatsz hozzá.
Húsos zöldségfasírt tálalva 1

Húsos zöldségfasírt tálalva 1

Húsos zöldségfasírt tálalva 2

Húsos zöldségfasírt tálalva 2

 

Hús nélküli zöldségfasírt receptet friss zöldségekből itt találsz.

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa