Húsos zöldségfasírt: akkor célszerű készíteni, ha húsleves főzés után vagy hús alaplé készítésekor marad zöldség és főtt hús.
Húsos zöldségfasírt
Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók
12 db fasírt pogácsához
- 40 dkg levesben főtt vegyes zöldség
- 20 dkg levesben főtt hús
- 2 db zsemle
- 2 db tojás
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 db vöröshagyma
- 1 teáskanál zsiradék (lehet bármi)
- 15 dkg zsemlemorzsa
- 1 csokor petrezselyem
- fűszerek: só, frissen őrölt bors
Bevásárlólista
- 2 db zsemle
- 2 db tojás
- 1 db vöröshagyma
- 20 dkg zsemlemorzsa
- 1 csokor petrezselyem
Emlékeztető: fokhagyma, só, bors, zsír
Megjegyzés:
- A zöldség és hús aránya nem kötelező, lehet olyan, ami a megmaradt dolgokból adódik. Összesen viszont legyen kb. 60 dkg, mivel ehhez van a többi hozzávaló számolva.
Előkészítés
- A levesben főtt zöldségeket alaposan lecsepegteted, majd apró farabokra vágod és egy nagyobb tálba teszed.
- A levesben főtt húsdarabokkal ugyanígy jársz el.
- A petrezselymet felaprítod (2 – 3 szálat félre teszel a tálaláshoz) és a tálba teszed.
- A hagymát és a fokhagymát is apró darabokra vagdalod. A zsíron megpirított hagymára a fokhagymát is egy fél percre rádobod. A párolt hagymákat is a tálba teszed.
- A zsemléket szeletekre vágod, kevés vízbe beáztatod, egy perc után kinyomkodod belőle a fölösleges vizet.
Hozzávalók
Húsos zöldségfasírt készítése
- A tálba tett anyagokat egy erős villával összedolgozod. Ha szükségét érzed, botmixert is használhatsz.
Összedolgozás
- A keverékhez hozzáadod a tojásokat, összekevered. Ízlés szerint sót és borsot teszel hozzá.
Tojások hozzáadása
- Ha hígnak találod, adj hozzá még annyi zsemlemorzsát, hogy a massza formázhatóvá váljon.
- Oszd szét villával bejelölve a masszát 12 részre. Egy részből egy húspogácsa lesz.
Húsos zöldségfasírt massza
- Kiveszed az 1 fasírtnyi masszát. A két markoddal jól összenyomkodod, gombóccá formázod és a gombócból fasírtpogácsát formázol. Zsemlemorzsába hengergeted. Ha túl nagynak találod, akkor kisebb mennyiségeket formázol és több pogácsa lesz.
Fasírozott pogácsa
- Így formázol meg minden fasírt pogácsát.
Húsos zöldségfasírt pogácsák
- Ha ez a mennyiség sok lenne, egy részét félreteheted a fagyasztóban és máskor – akár főzelék feltétként – felhasználhatod.
- A zsemlemorzsába forgatott pogácsákat forró olajban kisütöd (először az egyik oldal piruljon meg, utána pedig fordítasz). Ügyelj arra, hogy az olaj elég forró legyen és arra is, hogy a pogácsák ne kerüljenek egymásra.
Sütés 1
Sütés 2
- A megsült pogácsákat szűrőkanálon lecsepegteted, majd egy dupla papírtörlővel kibélelt tálban tartod tálalásig.
Lecsepegtetés
Húsos zöldségfasírt készen
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 15 perc
- Massza készítése, pogácsák formázása: 15 perc
- Kisütés 2 részletben: 15 perc
Összesen: 45 perc
Húsos zöldségfasírt felhasználása, tálalása
- Tálalhatod főzelék feltétként.
- Tálalhatod önálló ételként: mert van benne hús is és köret is. Salátát vagy salátának való friss zöldséget adhatsz hozzá.
Húsos zöldségfasírt tálalva 1
Húsos zöldségfasírt tálalva 2
Hús nélküli zöldségfasírt receptet friss zöldségekből itt találsz.
Étel és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások