Cukkinis lecsó: a lecsó egyfajta mediterrán lecsó. Dél-Európa országaiban a nálunk szokásos alapanyagokon kívül cukkinit, padlizsánt is tesznek bele.

Cukkinis lecsó 1

Cukkinis lecsó recept

Elkészítési idő: 60 perc

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 1 kg vastagabb húsú zöldpaprika (megtisztítva 50 – 60 dkg lesz belőle)
  • 0,5 kg cukkini (2 db kisebb méretű) – lehetőleg friss legyen
  • 0,4 kg paradicsom
  • 2 db közepes vöröshagyma
  • 5 – 10 dkg sertészsír vagy szalonna (a szalonna ad egy kis kellemes füstölt ízt az ételnek – akár 5 – 5 dkg zsírral illetve szalonnával is elkészítheted)
  • 3 pár virsli (lehet 2 pár, vagy akár 4 pár attól függően, mennyi hús-félét kívánsz hozzá tenni)
  • 1 evőkanál piros, édes fűszerpaprika
  • 1 lapos teáskanál só  (illetve ízlés szerinti mennyiségben – vigyázat, a szalonna is sós)

Bevásárló lista

  • 1 kg vastagabb húsú zöldpaprika
  • 0,5 kg cukkini (2 db kisebb méretű)
  • 0,4 kg paradicsom
  • 2 db közepes vöröshagyma
  • 10 dkg szalonna
  • 3 pár virsli

Emlékeztető: pirospaprika

A hozzávalók előkészítése

  • A szalonnát felkockázod.
  • A hagymát megtisztítod, félkarikára vagy apróra vágod.
  • A paprikát kicsumázod, majd karikákra vagy hosszúkás szeletekre vágod.
  • A paradicsomot – a szár helyével ellentétes oldalon – kereszt alakban bemetszed és  1-2 perces forró vízbe mártás után héjától megszabadítod.  Kisebb kockákra vágod. Ha nem vagy kényes, a héja benne is maradhat.
  • A cukkinit darabokra vágod.

Cukkinis lecsó elkészítése

  1. A szalonnát kiolvasztod (ha zsírt használsz, felolvasztod).

    Szalonna kiolvasztása

    Szalonna kiolvasztása

  2. Megpárolod rajta a hagymát.

    Hagyma párolása

    Hagyma párolása

  3. Leveszed a melegítő rózsáról, rászórod a piros paprikát.

    Pirospaprika hozzáadása

    Pirospaprika hozzáadása

  4. Ráteszel 2 evőkanál vizet és a paradicsom harmadát, majd összekevered.

    Lecsó alap

    Lecsó alap

  5. Hozzáadod a zöldpaprikát, összekevered és 10 percig fedő alatt párolod. (A paprika „összeesik”.)

    Főzés 1

    Főzés 1

  6. Ráteszed a cukkinit és a maradék paradicsomot.
    Cukkini és maradék paradicsom hozzáadása

    Cukkini és maradék paradicsom hozzáadása

    Főzés 2

    Főzés 2

  7. Addig főzöd, amíg minden megpuhul. Ezzel a lecsó elkészült.

    Lecsó készen

    Lecsó készen

Megjegyzések:

  • A hozzávalók főzési ideje nem egyforma. A cukkini gyorsan megfő, ezért a paprika félig főtt állapotában célszerű a lecsóhoz adni.
  • A paradicsom hozzáadásának ideje attól függ, szétfőlve vagy darabosan szereted-e az ételben. Ha darabosan, akkor csak az utolsó 10 percben tedd bele.
  • Ha kolbásszal készíted, a kolbászt a cukkinivel egy időben, a virslit csak az utolsó  percben tedd az ételbe.

Elkészítési idő:

  • Hozzávalók tisztítása, feldarabolása: 30 perc
  • Lecsó alap elkészítése: 5 perc
  • Főzési idő összesen 25 perc

Összesen: 60 perc

Cukkinis lecsó tálalása

Tálalhatod önmagában egy szelet kenyérrel, vagy virslivel, kolbásszal. Nézd meg a színes tányért, milyen jól mutat rajta a lecsó!

Cukkinis lecsó tálalva 1

Cukkinis lecsó tálalva

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.