Reszelt tészta levesbetét. Lehet, hogy nem is hallottál róla, mivel nem sok helyen készítenek ilyen tésztát, amely jellegzetesen kézműves termék.

Reszelt tészta húslevesben

Reszelt tészta húslevesben

Reszelt tészta készítése

Elkészítési idő: 60 perc (ebből munka: 30 perc)

Hozzávalók

4 – 6 adag leveshez:

  • 1 db tojás
  • 10 dkg liszt
  • 1/2 evőkanál búzadara
  • 1 teáskanál só

Bevásárlólista

  • 1 db tojás

Emlékeztető: liszt, búzadara, só

Megjegyzés:

A tészta összetétele a debreceni Garda étterem séfjétől származik. Abban különbözik az általában készült levestészta alaptól, hogy van benne búzadara. Feltételezem, hogy azért kell bele, hogy pihentetés közben a tésztából nedvességet szív magába, a tészta keményebb lesz és könnyebb lesz lereszelni.

Reszelt tészta elkészítése

  1. A lisztet kiméred és egy kisebb tálba teszed.
  2. Hozzáadod a búzadarát és a sót. Összekevered.
  3. Közepébe mélyedést készítesz és beleütöd a tojást.

    Tészta hozzávalói

    Tészta hozzávalói

  4. Egy villával összedolgozod (lehet kézzel is).

    Hozzávalók összekeverve

    Hozzávalók összekeverve 

  5. Kézzel összegyúrod. Ne legyenek benne lisztes csomók. Amikor kész vagy, cipót formálsz a tésztából.
  6. Egy tányérra teszed és letakarod. Legalább fél óráig pihenteted.

    Pihentetés

    Pihentetés

  7. Fél óra után átgyúrod.
  8. Lereszeled egy durva reszelőn (lásd a képen). A reszelést úgy végzed, hogy a cipót a reszelőn végighúzod. A tészta így nem tarhonya-szerű lesz, hanem hosszabb, cakkos szélű darabok készülnek. Reszelés közben időnként – amikor már nehéz reszelni –  átgyúrod.

    Reszelés

    Reszelés

  9. A lereszelt tésztát tálcára teszed és kevés lisztet szórsz rá, hogy ne ragadjon össze.

    Reszelt tészta 1

    Reszelt tészta

Reszelt tészta kifőzése

A tészta fele elég lesz egy 6 személyre készült levesbe – jellemzően a hajdúságban orja leves betétjeként készítik.

  1. Vizet ( kb. 2 litert) forralsz (vízforralóval gyorsabb), közben beleteszel 1 teáskanál sót.
  2. Amikor lobogva forr, beleteszed a tészta felét.

    Tészta kifőzése

    Tészta kifőzése

  3. Amikor feljön a víz tetejére, készen is van.
  4. Tésztaszűrővel kiszeded, de nem öblíted le.

    Kifőtt tészta kiszedése

    Kifőtt tészta kiszedése

  5. Tálba teszed és leveshez kínálod. Ha a tálalás előtt elkészül, időnként villával kicsit fellazítod, hogy ne ragadjon össze.

Megjegyzések:

  • Ha sok a leves, abban is ki lehet főzni, de természetesen a tészta a leves egy részét (saját térfogatának dupláját) magába szívja, viszont jobb ízű lesz. Ilyen esetben elég a készített tészta feléhez 1 liter leves.
  • A második adagot szárítsd meg és egy másik alkalommal majd felhasználod.
  • Más levesbe is teheted csipetke helyett, például bablevesbe. Készítse rövidebb ideig tart, mint a csipetkéé.

Elkészítési idő :

  • Tésztagyúrás: 10 perc
  • Pihentetés: 30 perc
  • Reszelés: 15 perc
  • Kifőzés: 5 perc

Összesen: 60 perc (ebből munka: 30 perc)

Tálalás

Ez a tészta levesbetét. Tálalásnál kerül a levesbe. Példaként lásd hajdúsági orjalevesben.

Reszelt tészta húslevesben 2

Orjalevesben 

 

A tésztát és a képeket készítette: Pap Zsuzsa