Panko morzsa: nem más, mint japán kenyérmorzsa (durva, nagy szemcséjű). Zsemlemorzsa helyett panírozáshoz lehet használni. A húson finom, ropogós réteg alakul ki.
Panko morzsa recept
A panko morzsát
- megvásárolhatod üzletekben elég borsos áron, 200g 700-900 Ft körül van
- elkészítheted házilag 10-15 perces munkával kb. 350 g szikkadt kenyérből a 200 g-ot.
Hozzávaló
4 db kicsontozott felső csirkecombhoz vagy
4 szeletre vágott (laposan vágd szét) csirkemellhez
- 6 szelet szikkadt fehér kenyér (héja nélkül) 12 dkg lett
Megjegyzések:
- A fenti mennyiségből nekem egy fél 720 g-os üveg lett. Természetesen készíthetsz többet is, de talán jobb lenne, ha a fenti mennyiséggel kipróbálnád, és akkor majd meglátod, fogod-e később használni, vagy maradsz a hagyományos zsemlemorzsánál.
- Barna kenyérből is elkészítheted.
A panko morzsa elkészítése
- Vágd le a kenyér héját.
- Hagyd a szeleteket szikkadni (ne száradjanak meg, mert akkor nem lehet jól pelyhesíteni).
- Tépkedd kisebb darabokra és aprítógépben aprítsd fel durvára. (Egyszerre kisebb adagokkal dogozz. Én a 6 szelet kenyeret 3 adagban aprítottam fel egy kisebb, botmixerhez tartozó aprítóban.)
- Szárítsd meg (beteheted sütőbe 50 fokon száradni, de akár előszáríthatod mikróban is az alacsonyabb fokozaton (ha ez utóbbit teszed, kicsit megpuhul, de egy éjszakai vékony rétegben történő szárítás után teljesen kiszárad).
- Tárolás: jól zárható üvegben. Az én 12 dkg kenyeremből 7 dkg morzsa lett és fél 720 g-os üveget töltött meg.
Panírozás panko morzsával
Ezt most 4 szelet kicsontozott csirkecombon mutatom meg:
- A 4 szelet húst gyengén kiklopfolod, besózod (ez utóbbit csak a panírozás előtt negyed órával).
- A hússzeleteket először lisztben, utána tojásban, majd a panko morzsában forgatod meg. Nagyon szépen feltapad a húsra, nem kell attól félned, hogy lepereg róla.
Mit panírozhatsz panko morzsával?
Én most csirkehússal próbáltam ki, de feltételezem, hogy
- csirkét
- halat
- garnéla rákot
- egyes zöldségeket
is lehet vele panírozni. Később majd kipróbálom ezeket is.
A panírozott hús kisütése
Ugyanúgy sütöd ki, mint a rántott húst, egy nagyobb lábosban. Az olaj legyen megfelelően forró, hogy a panírt összekapja. (Kis darab hússal ki is próbálhatod.) Sütés után papírtörlőn csepegtesd le.
A kisütött húson laza szerkezetű panír lesz, valószínűleg kevesebb olajat is vesz fel, mint a hagyományos zsemlemorzsában sütött.
Készítés és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások