Zöldbabfőzelék rántással sűrítve, édes pirospaprikával fűszerezve az ételnek magyaros jelleget ad. Próbáld ki többféleképpen, változatosabb lesz tőle az étkezés.
Zöldbabfőzelék rántással – recept
Elkészítési idő: 50 perc (mirelitből 35 perc)
Hozzávalók
4 személyre
- 1 kg tisztított sárga színű zöldbab (friss zöldbabból 1,2 kg, mirelitből 1 kg)
- 0,4 liter hús- vagy zöldség alaplé, de lehet maradék húsleves vagy víz házi ételízesítővel vagy Vegeta Naturellával
- 1 evőkanál zsír (sertés vagy baromfi)
- 4 lapos evőkanál liszt (ha sűrűbbre szeretnéd, akkor kissé púpozott)
- 1 evőkanál piros édes fűszerpaprika
- 1 kis pohár tejföl
- 1 csokor petrezselyem
Bevásárló lista
- 1,2 kg sárga színű zöldbab vagy 1 kg mirelit
- 1 kis pohár tejföl
- 1 csokor petrezselyem
Emlékeztető: zsír vagy olaj, liszt, pirospaprika, glutamátmentes ételízesítő
Előkészítés
- Ha friss a zöldbab, két végét megfogva lehúzod róla a szálakat.
- Alaposan megmosod.
- Maréknyi adagokban vágódeszkára teszed és feldarabolod. Hogy az étel hasonlítson nagyanyáink zöldbabfőzelékére, vághatod ferdén. (Eszedbe ne jusson szálanként vagdosni, mert sok időt vesz igénybe – persze azért megteheted, ha nagyon ragaszkodsz hozzá.)
- Az egyéb előkészítő munkák (petrezselyem feldarabolása, rántás elkészítése) elvégezhetők, mialatt a zöldbab fő.
Zöldbabfőzelék készítése rántással
- Az alaplevet vagy vizet felforralod. (Forró lével leöntve a főtt zöldbab garantáltan puha lesz.)
- A feldarabolt zöldbabot egy nagyobb lábosba teszed.
- Ráöntesz az alapléből annyit, hogy éppen ellepje. A maradékot félreteszed.
- A zöldbabot puhára főzöd.
- Közbe a petrezselymet felaprítod.
- Elkészíted a rántást. A zsírt felolvasztod. Belekevered a lisztet, addig kevergeted, amíg kicsit megpirul. (Vigyázz, mert könnyen túlpirulhat.) A petrezselyem egy részét is bele teheted. !Ezt én nem szoktam.) Leveszed a tűzhelyről és belekevered a piros fűszerpaprikát. A forró rántásalapot gyorsan, még melegen felengeded kb. 2 dl vízzel. Kevergeted, amíg egyenletes lesz.
- Kevergetés közben a megfőtt zöldbabra öntöd.
- Belekevered a felaprított petrezselymet.
- Ráteszed a tejfölt, összekevered és felforralod.
- Ha szükségesnek érzed, a maradék alaplével, vagy vízzel hígíthatod. Ezzel a főzelék el is készült.
Elkészítési idő:
- Zöldbab tisztítása, darabolása: 20 perc.
- Főzés: 25 perc (változhat a babtól függően, közben a rántás és a petrezselyem darabolása is megtörténhet
- Berántás, tejföl bekeverése, felforralás: 5 perc
Összesen: 50 perc (mirelitből 35 perc)
A tejfölös habarással készülő zöldbabfőzelék receptjét is megtalálod az oldalamon.
Tálalás
A zöldbabfőzelékhez feltét jár. Ez lehet tükörtojás, húsgombóc, szeletelt sült hús, akár oldalas is, sült kolbász vagy virsli, esetleg sült húsos szalonna.
Képek: saját készítésű éte saját felvételei
Már egy ideje a fejemben van, hogy főzni kellene zöldbab főzeléket, csak mindig elfelejtek zöldbabot venni. Most, hogy emlékeztettél rá, és holnap úgy is megyünk vásárolni, már írom is a listához. Köszönöm!
Mielőtt elkészíted, nézd meg ezt is:
https://www.haztartas-ma.hu/index.php/etelreceptek/fozelek/zoldbabfozelek/
Én úgy készítem, hogy az apróra vágott hagymát dinctelem, majd hozzáteszek piros paprikát és egy kevés apróra vágott krumplit teszek hozzá kicsit párolom és hozzáteszem a sárga hüvelyűbabot, felöntöm, kicsi ecetet teszek hozzá és készre főzöm. Ha puha, behabarom lisztes tejföllel. Így kicsit savanykásan nagyon ízletes, mi így szeretjük.