Krumpli főzelék, tejfölös krumplifőzelék: szinte minden háztartásban gyakran készített étel. Kevés hozzávalóból gyorsan megfőzhető. Jó válasz a „Mit is főzzek ma?” kérdésre.

Krumpli főzelék 1

Krumpli főzelék készítése

Elkészítési idő: 55 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 1 kg krumpli
  • 4 dl füstölt hús főzőlé vagy kis darab füstölt hús vagy szalonnabőr (ez utóbbi költségkímélő) – nem feltétlenül szükséges, vízben is megfőzheted
  • 2 dl tejföl
  • 2-3 evőkanál liszt
  • 2 db nagyobb vagy 3 db kisebb babérlevél
  • 1 mokkás kanál őrölt majoránna
  • 1 kis csomó petrezselyem

Bevásárlólista

  • 1 kg krumpli
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1 csokor petrezselyem

Emlékeztető: füstölt hús főzőlé, liszt, babérlevél, szárított majoránna, só

Megjegyzés:

Ha nincs otthon füstölt hús leve, vagy szalonnabőr, az sem baj. Akkor a főzővízbe tehetsz házi készítésű ételízesítőt vagy nátrium glutamát mentes Vegeta Naturellát.

Előkészítés

  • A krumplit lehéjazod, megmosod, kockákra (vagy karikákra) vágod.
  • A petrezselyem levelét (néhány szál kivételével leszeded, felaprítod.

Krumpli főzelék készítése

A kockákra vágott krumplit egy megfelelő méretű lábosba teszed.

Krumpli tisztítva, feldarabolva

Krumpli tisztítva, feldarabolva

Annyi vizet (vagy a füstölt hús főzőlevét) öntesz rá, hogy éppen ellepje. Hozzáadod a babérlevelet, kevés majoránnát (és ételízesítőt).

Krumpli fűszerekkel

Krumpli fűszerekkel

Fűszerekkel összekeverve

Fűszerekkel összekeverve

Amikor a krumpli megfőtt, habarással besűríted: a tejfölben simára kevered a lisztet (vigyázz, hogy csomómentes legyen), majd felhígítod a krumpli forró főzőlevével részletekben és a főzelékbe kevered. Ha szükséges, megsózod. A babérleveleket kiszeded.

Habarás

Habarás

Főzés után behabarva

Főzés után behabarva

Felforralod és beleteszed a vágott petrezselymet. Ezzel a főzelék el is készült.

Krumpli főzelék készen

Krumpli főzelék készen

Megjegyzés:

A sűrítést elvégezheted rántással , paprikás rántással vagy a krumpli egy részének botmixerrel történő pépesítésével is.

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 15 perc
  • Főzés: 35 perc
  • Sűrítés: 5 perc

Összesen: 55 perc

Tejfölös krumplifőzelék tálalása

Tálalás előtt a babérleveleket kiszeded, megszórod a vágott petrezselyemmel (bele is keverheted).

Feltétként tehetsz rá:

tükörtojást

Krumpli főzelék tálalva 1

Tálalva 1

sült kolbászt

Krumpli főzelék tálalva 2

Tálalva 2

fasírozottat.

Krumpli főzelék tálalva 3

Tálalva 3

 

Krumpli főzelék képek: saját készítésű étel saját felvételei