Nokedli: nagyon egyszerű és néhány perc alatt elkészíthető. Ha jól szervezed, a szaggatás és kifőzés sem tart sokáig, főleg, ha van egy jó szaggatód.
Nokedli recept
Elkészítési idő: 15 perc
Hozzávalók
4 személyre – köretként
- 25 dkg liszt
- 1 db tojás
- 2,5 dl víz (liszttől és tojásmérettől függően lehet valamivel több vagy kevesebb)
- só
Bevásárlólista
- 1 db tojás
- 1 kg liszt (csak 25 dkg kell, de jó, ha néha vásárolsz több lisztet)
Emlékeztető: só
Nokedli készítése
Látszólag nagyon egyszerű. Van azonban néhány dolog, amelyekre jó, ha figyelsz, mert különben könnyen egy gusztustalan ragacs-tömeg lehet az eredmény.
- Mielőtt elkészítenéd a tésztát, tégy fel egy kb. 3 literes lábosban vizet melegedni (ha van vízforralód, felét abban is felforralhatod – tégy bele 1 kiskanál sót.
- A lisztet egy alkalmas méretű tálba teszed. Tedd bele a sót és keverd össze.
- Beleütsz 1 db tojást, majd két-három részletben hozzáadod a vizet.
- Összekevered, hogy egyenletes tésztát kapj, de ne keverd túl sokat – nem tesz jót a tésztának.
Megjegyzés:
A nokedli tésztájába tehetsz valamilyen apróra vágott fűszernövényt, például petrezselymet, vagy kaprot.
Kifőzés
- A forrásban levő víz tetejére helyezz szaggatót. Természetesen más fajta szaggatót is használhatsz. (Csak a régi: deszkáról késsel való szaggatásra ne vállalkozz, mert az elég hosszú ideig tart.)
- Méretétől függően tedd rá a tészta harmadát vagy felét. Szaggasd bele a vízbe és várd meg, amíg feljön a tetejére. (Ne maradjon tovább a vízben, mert túl puha lesz és össze fog ragadni.)
- Közben egy tálba tégy kb. 3 dkg vajat vagy zsírt (hogy ne ragadjon össze a tészta).
- Szedd ki szűrőkanállal a víz tetejére feljött tésztákat.
- Tedd a tálba és keverd hozzá a vajat.
- Hasonló módon főzd ki a másik két vagy másik adagot.
Elkészítési idő:
- Nokedli tészta elkészítése: 5 perc
- Szaggatás és kifőzés 3 adagban: 10 perc
Összesen: 15 perc
Fontos szempontok
- liszt – víz arány: 25 dkg liszthez kb. 2, 5 dl víz
- a kifőző víz mennyisége: 25 dkg liszthez 2,5 liter víz
- keverés: csak ameddig összeáll
- kifőzés: adagokban, forrásban levő vízben
- kifőzési idő: ameddig a tészta feljön a víz tetejére
- a kész tésztára vaj vagy zsír kell az összetapadás megakadályozására
Nokedli felhasználása
- köretként különféle pörköltekhez, paprikáshoz és más ételekhez is
- önálló ételként tojást ráütve: tojásos nokedli
Érdekelhet még:
Tejfölös gombapörkölt nokedlival
Képek: saját készítésű ételek, saját felvételek
Én ehhez a mennyiséghez kb. 1 dl tejfölt is keverek, könnydebb, finomabb lesz tőle a tészta.