A tojásos nokedli salátával a magyar konyha kedvelt étele volt. Manapság már nem divat, pedig meggondolandó lenne beiktatni a mindennapok ételeibe.

Tojásos nokedli zöld salátával

Tojásos nokedli készítése

Elkészítési idő: 35 perc

Hozzávalók:

A tojásos nokedlihez:

  • 25 dkg liszt
  • 2 + 4 tojás
  • 1 dl hideg víz
  • 2 dkg vaj

A salátához:

  • 2 db  fejes saláta
  • 1 db  citrom leve
  • 2 evőkanál cukor

Bevásárló lista

  • 25 dkg liszt
  • 6 db tojás
  • 2 dkg vaj
  • 2 db nagyobb fejes saláta
  • 1 db citrom

Emlékeztető: cukor

Megjegyzés:

Legyen egy nokedli-szaggatód, mert kézzel szaggatni nagyon hosszadalmas.

Előkészítés:

  • Tegyél fel egy nagyobb (3 – 4 literes fazékban vizet. Tégy bele 1 evőkanál sót. Amikorra a víz felforr, a galuska tésztájával is kész leszel.
  • Mosd meg a salátát és szedd le a külső leveleket. A belsejét cikkekre vágd fel.
  • Készítsd el a salátalevet: egy bögrébe beleteszed a 3 evőkanál cukrot, a citromlét és 1 dl vizet. Keverd össze. Amikor a cukor feloldódott, kóstold meg, és ízlés szerint javíts rajta.

Tojásos nokedli  elkészítése:

  • Üsd le egy tálba a 2 db tojást. Add hozzá a hideg vizet és a sózd meg. Tedd hozzá részletekben a lisztet. Ne a mennyiségre figyelj, hanem arra. hogy a tészta közepes keménységű, jól szaggatható legyen.  Csak annyira keverd össze, hogy a tészta homogén legyen, de nem kell (sőt nem is jó) hosszasan kevergetni.
  • Amikor forr a víz, tedd a fazék tetejére a galuska-szaggatót és gyors mozdulatokkal szaggasd bele a galuskát a forrásban levő vízbe. Ha nagyobb mennyiséget készítesz, több adagban főzd ki. Tarts a fazékban egy fakanalat és közben keverd meg az edény aljára leesett tésztát. Az alaptésztáról bővebben itt olvashatsz.
  • Amikor kész vagy a szaggatással, keverd át ismét. Amikor a galuskák feljöttek a víz felszínére, meg is főttek (és még kiszedve is tovább főnek).
  • Egy szűrőkanállal szedd ki egy lábosba, amelyben előzőleg 1-2 dkg vajat megolvasztottál. Keverd össze.
    Tojásos nokedli
  • A 4 db tojást üsd le egy kisebb tálba és keverd össze.
    Tojásos nokedlihoz a tojás
  • A galuskára öntöd és megsózod. A ráöntött tojásmassza alul elkezd megszilárdulni, de fent még nem, ezért egy lapáttal folyamatosan emelgetni kell a félig megszilárdult alsó réteget. Akkor van kész, amikor a tojás egész mennyisége félig megszilárdult a galuskákon. A tojásnak nem szabad rántotta-szerűnek lennie.
  • Azonnal tálald, mert melegíteni nem nagyon jó.

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 15 perc
  • Nokedli kikeverése: 5 perc
  • Nokedli kifőzése: 10 perc
  • Tojás rásütése: 5 perc

Összesen: 35 perc

A tojásos nokedli tálalása

Ha csak úgy a tányérra teszed ezt az ételt, elég unalmasan néz ki. Feldobhatod, ha aláteszel néhány salátalevelet, snidlinget vagy petrezselyemzöldet szórsz a tetejére. A citromlével, cukorral elkészített salátát külön  tányéron tedd mellé.

Tojásos nokedli

Tojásos nokedli tálalva

 

Szoktad készíteni?

A salátáról többet itt olvashatsz.

Érdekelhet még:

Tészta ételek ára 

 

Tojásos nokedli képek: saját készítésű étel saját felvételei