Túrós palacsinta: a palacsinták között az egyik fő kedvenc. Általában magyaros ételek után szokták készíteni, de önálló étel is lehet, ha több készül belőle.

Túrós palacsinta 1

Túrós palacsinta recept

Elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók

8 db palacsintához

A palacsinta tésztához:

  • 6 púpozott evőkanál liszt
  • 1,5 – 2 dl tej (lehet ettől eltérő mennyiség attól függően, hogy milyen méretű és milyen vastag palacsinták készülnek – a tej egy részét lehet vízzel helyettesíteni)
  • 1 tojás
  • 1 csipet só
  • kb. 0,5 dl étolaj ( egy evőkanálnyi a palacsintatésztába, a többi a sütéshez)

A töltelékhez:

  • 25 dkg puha tehéntúró (a szögletesre csomagolt többnyire az)
  • 1 – 2 evőkanál tejföl (lehet, hogy nem kell)
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tojás sárgája
  • 5 dkg mazsola (nem feltétlenül szükséges)

Bevásárlólista

  • 2 db tojás
  • 25 dkg tehéntúró
  • 5 dkg mazsola

Emlékeztető: liszt, tej, só, napraforgó olaj, tejföl, porcukor

Megjegyzés:

  • Cukrot a palacsinta tésztába tenni tilos, mert attól biztosan leragad az edény aljához. Édesíteni a töltelékkel kell.

Előkészítés

  • A mazsolát megmosod, beáztatod.
  • A túrót egy tálban egy erősebb villával szétnyomkodod.
  • Hozzáadod a cukrot (1 evőkanállal félreteszel, ezt szórod majd a palacsinták tetejére) és jól összedolgozod.

    Túró, tejföl, cukor

    Túró és cukor

  • Belekevered a tojás sárgáját. Ha kemény a töltelék, 1 – 2 evőkanál tejfölt keversz bele (ez függ a túró fajtájától).

    Tojás sárgája hozzákeverés

    Tojás sárgája hozzákeverés

  • Hozzáteszed a beáztatott, kinyomkodott mazsolát.
  • Elkészíted a palacsintatésztát. (A részleteket egy másik cikkemben találod.)

Túrós palacsinta készítése

  1. A sütőlapot vagy gázt erős melegre állítod.
  2. A palacsintasütőbe 1 kiskanálnyi olajat teszel. Felforrósítod.

    Palacsinta sütés - olaj forrósítása

    Palacsinta sütés – olaj forrósítása

  3. Belemersz 1 kisebb merőkanálnyi tésztát, és megforgatod a serpenyőben úgy, hogy a tészta a serpenyő alját teljesen befedje.
  4. Az alsó oldala gyorsan megsül. (Ezt arról is észreveheted, hogy a tészta elválik a sütő aljától és elmozdítható.)

    Palacsinta sütés 1

    Palacsinta sütés 1

  5. Megfordítod. (Ha megtanulod, csúsztató mozdulattal feldobhatod úgy, hogy a levegőben megforduljon. Könnyebb, mint gondolnád. Ha nem, használj palacsintafordítót. Ez egy hosszú, viszonylag vékony lapát, nyéllel. Ha tapadásmentes sütőd van, szerezz be egyet. Ha régi, vas sütőd van, akkor egy szélesebb pengéjű késsel is megfordíthatod.)

    Palacsinta sütés 2

    Palacsinta sütés 2

  6. Megsütöd a másik oldalát is. Ez már vél perc alatt készen van.
  7. A kész palacsintákat egymás tetejére egy lapos tányérra teszed.

    Palacsinta készen

    Palacsinta készen

  8. Addig folytatod a sütést, amíg az összes tészta elfogy.
  9. Megfordítod a legfelső palacsintát, hogy a szebben sült része legyen kívül.
  10. Ráteszed a töltelék annyiad részét, amennyi palacsintád lett.

    Töltés túrós töltelékkel

    Töltés túrós töltelékkel

  11. Összecsavarod és egymás mellé tálra, vagy tányérokra teszed.

Megjegyzések:

  • A 8 db nem szentírás, függ a palacsinták vastagságától.
  • Sütőtálban sütőben is átsütheted. Ha ezt szeretnéd, sütés előtt locsold meg a palacsintákat 1 – 2 evőkanál kevés tejjel felhígított tejföllel.

Elkészítési idő:

  • Palacsintatészta elkészítése, palacsinták sütése: 30 perc
  • Töltelék összekeverése: 5 perc
  • Palacsinták megtöltése: 5 perc

Összesen: 40 perc

Tálalás

Melegen is és hidegen is fogyasztható.

Tálalhatod tálon vagy tányérokon. Tetejére szitálj porcukrot.

Túrós palacsinta tálalva 2

Túrós palacsinta tálalva 

 

Képek: saját készítés, saját fotók.