Máglyarakás: kedvelt édesség. Mindenki imádja. Elkészítése olyan egyszerű, hogy el sem lehet rontani. Nincs gyúrás, dagasztás, élesztő futtatás . A baracklekváros tojáshab a tetején isteni.

Máglyarakás recept

Elkészítési idő: 130 perc (ebből a munkád 50 perc, de időben el kell kezdened)

Máglyarakás hozzávalói

4 személyre

  • 3 db zsemlye vagy 25 dkg kalács (szikkadt alapanyag is felhasználható és megdagasztották helyetted)
  • 3 – 4 dl tej
  • 4 db tojás (jó, ha van maradék tojásfehérje, mert több fehérjéből magasabb lesz a hab, ez esetben 3 tojás sárgája is elég)
  • 70 dkg alma (6-8 db közepes nagyságú – nem kell kimérni)
  • fél citrom leve
  • 5 dkg mazsola
  • 5 dkg darált dió (ha éppen nincs, helyettesítheted baracklekvárral)
  • 4-5 evőkanál cukor (2 a tésztába, 1 a habba, 1 az almába, 1 tartalék)
  • 1 evőkanál baracklekvár
  • 2 – 4 evőkanál cukor (ízlés szerint változtatható)
  • 1 db vaníliás cukor (ha lehet, legyen Burbon)
  • késhegynyi fahéj
  • 1 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 – 2 csepp citromlé vagy 1 csipet só

Bevásárlólista

  • 3 db zsemlye (jobb, ha szikkadt)
  • 3 – 4 dl tej
  • 4 db tojás
  • 70 dkg alma
  • 1 db citrom
  • 5 dkg mazsola
  • 5 dkg darált dió
  • 1 db vaníliás cukor

Emlékeztető: kristály vagy porcukor, baracklekvár, őrölt fahéj, zsemlemorzsa

Előkészítés

  • A zsemlyéket vagy kalácsot feldarabolod.
Felszeletelt zsemle

Felszeletelt zsemle

  • Az almákat meghámozod, lereszeled, belekeversz 1 evőkanál cukrot és fél citrom levét.

    Reszelt alma cukorral, citrommal

    Reszelt alma cukorral, citrommal

Máglyarakás elkészítése

  1. A tejet felmelegíted (de nem forralod fel). Beleteszel 2 evőkanál cukrot (megkóstolod – ha nem találod elég édesnek, tégy még bele)), a megmosott mazsolát, a vaníliás cukrot és belekevered a tojások sárgáját egy habverővel.
  2. Ráöntöd a zsemlye vagy kalács darabokra. Addig hagyod állni, amíg felveszi az összes tejet. Villával összekevered. Ha nagyon híg lenne, teszel hozzá zsemlemorzsát, ha nem dolgozható jól össze, öntesz rá még egy kis tejet és megvárod, hogy a massza felvegye. Ismét átkevered.
  3. Kivajazol és zsemlemorzsával beszórsz egy nagyobb tűzálló tálat.Beleteszed a massza felét.

    Lerakás 1

    Lerakás 1

  4. Az alma levét kissé kinyomkodod. Az almát rárakod a tésztára, megszórod a fahéjjal és a darált dióval. Tehetsz az alma alá vékony rétegben baracklekvárt is – akkor a diót el is hagyhatod.

    Lerakás 2

    Lerakás 2

  5. Ráteszed a massza másik felét, beteszed a sütőbe és 170 fokon átsütöd (a teteje kicsit piruljon meg ( 20-25 perc).
    Lerakás 3

    Lerakás 3

    Sütés után

    Sütés után

  6. Közben a tojásfehérjékből és 1 kanál kristálycukorból kemény habot versz. Tégy a tojásfehérjékbe néhány csepp citromot. A cukrot akkor kezd adagolni, amikor a tojásfehérje már habszerű lett. Amikor kész a hab (nagyon jó keménynek kell lennie, belekeversz 1 evőkanál baracklekvárt (néhány forgatás a habverővel.

    Tojáshab

    Tojáshab

  7. Rákened az átsütött massza tetejére és visszateszed a sütőbe, amelynek hőmérsékletét 120 fokra csökkentetted.

    Hab a tésztán

    Hab a tésztán

  8.  Addig szárítod, amíg a hab teteje már nem ragad. (Ez nagyjából 15 – 20 perc lesz). Most jön a kényes pont. Ha most kiveszed a sütőből, a hab a hirtelen hőmérséklet változástól összeesik. Kapcsold ki a fűtést és nyisd résre a sütőajtót. Hagy így 10 percet, majd nyisd ki a sütő ajtaját egészen és ott hagyd kihűlni a tésztát. Ez akár fél óráig is eltarthat.

    Hab megsütve 2

    Hab megsütve

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 25 perc
  • Tésztamassza elkészítése és a  tészta összeállítása:  15 perc
  • Sütés: 25 perc (közben felvered a habot, belekevered a lekvárt, ez 10 perc)
  • Hab felkenése, szárítása: 20 perc (ezalatt mást csinálhatsz)
  • Lassú hűtés: 45 perc (ezalatt mást csinálhatsz)

Összesen130 perc (ebből a munkád 50 perc, de időben el kell kezdened)

Megjegyzés:

Ha mégis magad dagasztanál kelt tésztát, készíts aranygaluskát, az is nagy kedvenc.

Máglyarakás tálalása

Tálalásnál vágd szeletekre vagy kockákra.

Máglyarakás tálalva 2

Máglyarakás tálalva 2

 

Képek: saját régi máglyarakás receptem szerint, saját készítés és képek