Almás rétes egész évben készíthető friss almából. Aki szereti az almát, annak méltán egyik kedvence lehet. Készen vásárolható réteslapból nagyon egyszerűen elkészíthető.
Almás rétes recept
Elkészítési idő: 165 perc (ebből munka: 80 perc)
Hozzávalók
4 rúdhoz, kb. 30 darabhoz
- 16 réteslap (egy rúdhoz 4 lap kell) – ennyi lap általában 2 csomagban, de nézd meg, mielőtt megveszed.
- 2 kg karikára reszelt alma (kb. 2,5 kg nyers almából)
- 15 dkg darált dió (nem feltétlenül szükséges)
- 1 citrom leve, ha az alma édes
- 10 dkg kristálycukor
- 5 dkg zsír
- 8 evőkanál zsemlemorzsa
- 4 kiskanál őrölt fahéj
- 2 – 4 evőkanál porcukor (a kész rétes szórásához)
Bevásárlólista
- 16 réteslap (általában 2 csomag)
- 2 kg alma
- 15 dkg darált dió
- 1 db citrom
Emlékeztető: kristálycukor, zsír, zsemlemorzsa, őrölt fahéj, porcukor
Megjegyzés:
Természetesen két rudat is készíthetsz: felezd el a hozzávalókat és az elkészítési idő is rövidebb lesz.
Előkészítés
- Az almát megreszeled, kicsit becukrozod, állni hagyod egy órát. A lét kinyomkodod, egy tálban négyfelé osztod, mivel négy rúd készül majd belőle. Lényegesen gyorsabban elvégezheted a reszelést ezzel a reszelővel.
- A sütőlapot sütőpapírral kibéleled.
- Egy konyharuhát megnedvesítesz, a konyhaasztalra vagy -pultra kiteríted.
- A zsírt felolvasztod.
Almás rétes elkészítése
Első lépés: a töltelék elhelyezése
- Kapcsold be a sütőt alsó-felső állásban 180 fokra.
- A réteslapos zacskót felvágod, a lapokat kiveszed, 4 lapot a nedves konyharuhára teszel, a másik 4 lapot visszateszed a tasakba, hogy ki ne száradjon. A lapokat egyenként a felmelegített zsírral bekened, hogy a tésztarétegek sütésnél majd kicsit szétváljanak egymástól. Egyszerre mindig a felét kened, a másik részt felhajtod.
Rétes tészta kibontva
Rétes tészta kenése
- Amikor ezzel készen vagy, a lap szélétől kb. 10 cm-re elhelyezed a tölteléket a következő sorrendben:
- 1 evőkanál zsemlemorzsa (ez veszi fel a fölösleges nedvességet)
- az alma negyedének a fele
Töltés 1
- 1 evőkanál kristálycukor (megszórni vékony rétegben)
- a darált dió negyede
Töltés 2
- az alma másik fele
Töltés 3
- 1 evőkanál zsemlemorzsa
Második lépés: rétesrudak elkészítése, sütés
- A konyharuha segítségével a rétest felhengergeted vigyázva arra, hogy alulra zsemlemorzsa kerüljön, majd a sütőlapra átfordítod. Ez igényel némi gyakorlatot, de biztosan fog menni.
Felcsavarás
- Ezután veszed a következő 4 lapot, ugyanígy megtöltöd, a sütőlapra teszed. Az így elkészített rudak tetejét olvasztott zsírral megkened.
Sütés előtt
- A tepsit beteszed a sütőbe, 180 fokon 20 – 25 percig alsó-felső állásbankészre sütöd. Akkor kész, amikor a teteje már szépen megpirult.
- Amikor megsült, kiveszed, hagyod kihűlni és hagyományosan ferdén felvágod.
Sütés után
Elkészítési idő:
- Alma lereszelése: 40 perc – jobb, ha előző nap elvégzed)
- Reszelt alma pihentetése (ki kell engednie a levét): 60 perc
- A réteskészítés előkészületei: 10 perc
- Rétes összeállítása: 30 perc
- Sütés: 25 perc (ezalatt más munkát végezhetsz)
Összesen: 165 perc (ebből munka: 80 perc)
Tálalás
A réteseket tálra vagy tányérokra teszed és szűrőkanál segítségével porcukorral megszórod.
Almás rétes tálalva
Más réteseket itt találsz:
Képek: saját készítésű rétes saját felvételei.
Kedvencem a H M receptjei, most a rétest akarom kipróbálni lapokból