Almás rétes egész évben készíthető friss almából. Aki szereti az almát, annak méltán egyik kedvence lehet. Készen vásárolható réteslapból nagyon egyszerűen elkészíthető.

Almás rétes 1

Almás rétes recept

Elkészítési idő: 165 perc (ebből munka: 80 perc)

Hozzávalók

4 rúdhoz, kb. 30 darabhoz

  •  16 réteslap (egy rúdhoz 4 lap kell) – ennyi lap általában 2 csomagban, de nézd meg, mielőtt megveszed.
  • 2 kg karikára reszelt alma (kb. 2,5  kg nyers almából)
  • 15  dkg darált dió (nem feltétlenül szükséges)
  • 1 citrom leve, ha az alma édes
  • 10 dkg kristálycukor
  • 5 dkg zsír
  • 8 evőkanál zsemlemorzsa
  • 4 kiskanál őrölt fahéj
  • 2 – 4 evőkanál porcukor (a kész rétes szórásához)

Bevásárlólista

  • 16 réteslap (általában 2 csomag)
  • 2 kg alma
  • 15  dkg darált dió
  • 1 db citrom

Emlékeztető: kristálycukor, zsír, zsemlemorzsa, őrölt fahéj, porcukor

Megjegyzés:

Természetesen két rudat is készíthetsz: felezd el a hozzávalókat és az elkészítési idő is rövidebb lesz.

Előkészítés

  • Az almát megreszeled, kicsit becukrozod, állni hagyod egy órát. A lét kinyomkodod, egy tálban négyfelé osztod, mivel négy rúd készül majd belőle. Lényegesen gyorsabban elvégezheted a reszelést ezzel a reszelővel.
  • A sütőlapot sütőpapírral kibéleled.
  • Egy konyharuhát megnedvesítesz, a konyhaasztalra vagy -pultra kiteríted.
  • A zsírt felolvasztod.

Almás rétes elkészítése

Első lépés: a töltelék elhelyezése

  1. Kapcsold be a sütőt alsó-felső állásban 180 fokra.
  2. A réteslapos zacskót felvágod, a lapokat kiveszed, 4 lapot a nedves konyharuhára teszel, a másik 4 lapot visszateszed a tasakba, hogy ki ne száradjon. A lapokat egyenként a felmelegített zsírral bekened, hogy a tésztarétegek sütésnél majd kicsit szétváljanak egymástól. Egyszerre mindig a felét kened, a másik részt felhajtod.
    Rétes tészta kibontva

    Rétes tészta kibontva

    Rétes tészta kenése

    Rétes tészta kenése

  3. Amikor ezzel készen vagy, a lap szélétől kb. 10 cm-re elhelyezed a tölteléket a következő sorrendben:
  • 1 evőkanál zsemlemorzsa (ez veszi fel a fölösleges nedvességet)
  • az alma negyedének a fele

    Töltés 1

    Töltés 1

  • 1 evőkanál kristálycukor (megszórni vékony rétegben)
  • a darált dió negyede

    Töltés 2

    Töltés 2

  • az alma másik fele

    Töltés 3

    Töltés 3

  • 1 evőkanál zsemlemorzsa

Második lépés: rétesrudak elkészítése, sütés

  1. A konyharuha segítségével a rétest felhengergeted vigyázva arra, hogy alulra zsemlemorzsa kerüljön, majd a sütőlapra átfordítod. Ez igényel némi gyakorlatot, de biztosan fog menni.

    Felcsavarás

    Felcsavarás

  2. Ezután veszed a következő 4 lapot, ugyanígy megtöltöd, a sütőlapra teszed. Az így elkészített rudak tetejét olvasztott zsírral megkened.

    Sütés előtt

    Sütés előtt

  3. A tepsit beteszed a sütőbe, 180 fokon 20 – 25 percig alsó-felső állásbankészre sütöd. Akkor kész, amikor a teteje már szépen megpirult.
  4. Amikor megsült, kiveszed, hagyod kihűlni és hagyományosan ferdén felvágod.

    Sütés után

    Sütés után

Elkészítési idő:

  • Alma lereszelése: 40 perc – jobb, ha előző nap elvégzed)
  • Reszelt alma pihentetése (ki kell engednie a levét): 60 perc
  • A réteskészítés előkészületei: 10 perc
  • Rétes összeállítása: 30 perc
  • Sütés: 25 perc (ezalatt más munkát végezhetsz)

Összesen: 165  perc (ebből munka: 80 perc)  

Tálalás

A réteseket tálra vagy tányérokra teszed és szűrőkanál segítségével porcukorral megszórod.

Almás rétes tálalva 2

Almás rétes tálalva

 

Más réteseket itt találsz:

Meggyes rétes

Túrós rétes

Sütőtökös mákos rétes

 

Képek: saját készítésű rétes saját felvételei.