Meggyes rétes: készítheted friss meggyből (ebből a legfinomabb) vagy eltettből. Mind a dunsztolt, mind a mirelit alkalmas a rétes elkészítésére. Az egyik legkedveltebb sütemény.

Meggyes rétes - 1

Meggyes rétes recept

Elkészítési idő (friss meggyből): 70 perc (ebből munka: 45 perc )

Hozzávalók

(2 rúdhoz, kb. 14 darabhoz)

  • 1 csomag réteslap összesen 8 lap (nagyon sokféle kapható)
  • 1 kg magozott meggy (friss vagy eltett
  • 5 – 8 dkg darált mák vagy dió (nem feltétlenül szükséges)
  • 5 dkg kristálycukor
  • 2 dkg zsír
  • zsemlemorzsa
  • porcukor

Bevásárlólista

  • 1 csomag réteslap összesen 8 lap (nagyon sokféle kapható)
  • 1 kg magozott meggy (friss vagy eltett)
  • 10 dkg darált mák vagy dió

Emlékeztető: kristálycukor, porcukor, zsír, zsemlemorzsa

Megjegyzések:

  • Ha 4 rudat szeretnél készíteni, vedd a mennyiségek kétszeresét (vagy készíts más tölteléket), a cukrot ízlés szerint használd.
  • Természetesen azt is megteheted, hogy a másik két rudat mással töltött, például túróval és akkor túrós rétest is tálalhatsz.

Előkészítés

  • A meggyből a lét kinyomkodod, egy tálban kétfelé osztod, mivel két rúd készül majd belőle.
  • A sütőlapot sütőpapírral kibéleled.
  • Egy konyharuhát megnedvesítesz, a konyhaasztalra kiteríted.
  • A zsírt felolvasztod.

A rétes elkészítése

A réteslapos zacskót felvágod, a lapokat kiveszed, 4 lapot a nedves konyharuhára teszel, a másik 4 lapot visszateszed a tasakba, hogy ki ne száradjon. A lapokat egyenként a felmelegített zsírral bekened, hogy a tésztarétegek sütésnél majd kicsit szétváljanak egymástól. Egyszerre mindig a felét kened, a másik részt felhajtod. Amikor ezzel készen vagy, a lap szélétől kb. 15 cm-re elhelyezed a tölteléket a következő sorrendben:

  • zsemlemorzsa (ez veszi fel a fölösleges nedvességet)
  • a töltelék fele
  • kristálycukor (megszórni vékony rétegben)
  • darált dió vagy mák
  • a töltelék másik fele
  • zsemlemorzsa.

A konyharuha segítségével a rétest felhengergeted vigyázva arra, hogy alulra zsemlemorzsa kerüljön, majd a sütőlapra átfordítod. Ez igényel némi gyakorlatot, de biztosan fog menni.
Ezután veszed a következő 4 lapot, ugyanígy megtöltöd, a sütőlapra teszed. Az így elkészített meggyes rétes tetejét olvasztott zsírral megkened.
A tepsit beteszed az előmelegített sütőbe és kb. 170 – 180 fokon 20 – 25 percig készre sütöd. Akkor kész, amikor a teteje már szépen megpirult. (Én levegőkeverés nélkül, alsó-felső sütéssel szoktam elkészíteni. Amikor megsült, kiveszed, hagyod kihűlni és hagyományosan ferdén felvágod.

Meggyes rétes töltése

Meggyes rétes felcsavarása

Meggyes rétes megsütve

Elkészítési idő (friss meggyből, 2 rúd):

  • Meggy kimagozása: 25 perc
  • Rétes töltése: 20 perc
  • Sütés: 25 perc

Összesen: 70 perc (ebből munka: 45 perc

 

Meggyes rétes tálalása

A szeletelés hagyományosan ferdén történik. Szeletelés után a réteseket tálra teszed, a tetejét porcukorral megszórod. Díszítésnek tehetsz citromfüvet vagy mentalevelet melléje. Frissen sütve a legjobb, de később is jó, például reggelire.

Meggyes rétes mentával

Meggyes rétes tálalva

 

Nálad hogy készül ez a kedvelt édesség?

 

Érdekelhet még:

Rétes készítése 

Almás rétes

 

Meggyes rétes képek: saját felvételek