Párolt lilakáposzta, vagy másképp párolt vöröskáposzta: a zsírosabb húsok ideális kiegészítője. Hogy igazán finom legyen, a fűszerek, a savanyú és édes íz megfelelő arányára van szükség.
Párolt lilakáposzta recept
Gyakran csak párolt káposztának nevezik – ez nem teljesen helyénvaló, mivel a párolt fehér káposzta is sok étel kiegészítője lehet. Gyakori a dinsztelt káposzta elnevezés is.
Elkészítési idő: 90 perc (munkaidő: 20 perc)
Hozzávalók
4 – 6 személyre
- fél fej közepes méretű lilakáposzta
- 1 nagyobb vagy 2 kisebb fej hagyma (lehet vörös- vagy lila hagyma)
- 1 db alma (feltételesen)
- l kávéskanál só
- 1 kávéskanál köménymag (lehet őrölt vagy szemes)
- 3 evőkanál kristálycukor
- 2 teáskanál 10 %-os ételecet vagy citromlé
- 1 evőkanál sertés vagy libazsír
- 1/2 dl víz
Bevásárlólista
- fél fej közepes méretű lila káposzta
- 1 nagyobb vagy 2 kisebb fej hagyma
- 1 db alma
- 1 db citrom
Emlékeztető: köménymag, kristálycukor, zsír
Megjegyzés:
- Kis fej lila káposztát azért nem érdemes venni, mert nagy a torzsája és ezért sok lesz a „veszteség”, bár a gyerekek és a nyuszik szeretik.
- Egyes vidékeken a lila káposztát vörös káposztának nevezik.
Előkészítés
- A hagymát tisztítsd le és vágd a rostokkal merőlegesen szeletekre.
- A káposzta külső leveleit szedd le és alaposan mosd le.
- A káposztát öblítsd le, vágd negyedbe, majd szeleteld fel.
- Tedd a sót a káposztára, keverd össze és hagyd fél óráig állni (kicsit összeesik és kisebb edénybe is belefér).
Párolt lilakáposzta elkészítése
- Olvaszd meg a zsírt egy akkora lábosban, amekkorába a káposzta belefér.
- Párold meg a zsírban a hagymát.
- Tedd rá a káposztát, keverd össze, önts alá fél deci vizet, fedd le és párold kb. 25 percig.
- Tedd rá az ecetet vagy citromlevet, cukrot és köménymagot, keverd egy-két percig, hogy a cukor feloldódjon.
- Kóstold meg, és ha szükséges, adj még hozzá minden, vagy egy-egy ízesítőből. Erre nem lehet pontos receptet adni, magadnak kell rájönni, hogy nálatok mi válik be legjobban.
- Ha almával készíted, mosd meg, vágd vékony szeletekre (a magház nélkül) és tedd a káposzta tetejére.
- Párold tovább fedő alatt 15-20 percig, majd keverd el benne az almaszeleteket.
Elkészítési idő:
- Káposzta és hagyma felszeletelése: 15 perc
- Sózott káposzta pihentetése: 30 perc
- Párolás, ízesítés: 45 perc (munkaidő: 5 perc)
Összesen: 90 perc (munkaidő: 20 perc)
Párolt lilakáposzta tálalása
A szokásoktól függ. Tedd tálba vagy adagold a tányérokban levő húsféléhez: libához, kacsához, bőrös malacsülthöz, disznótoroshoz.
Képek: saját készítésű étel saját felvételei.
Ne hasznalj hagymat es zsiradekot. xxxx Lilakaposzta legyalulva, besozva es egesz komenymaggal megszorva . En ket kozepes fejet szoktam venni , a kesz kaposzta felet lefagyasztom,” inseges idokre szamitva “???? A kaposztat allni hagyom egy orat. Ekkor egy nagy labasba 4 evokanal kristaly /barna, nadcukor stb/ cukrot allando keveres mellett karamellizalom, majd felontom ket dcl viz es ket evokanal alma ecet keverekevel. Raontom a besozott kaposztat , 15 szem egesz szegfuszeget szorok bele, alaposan osszekeverem. Forrastol szamitott egy oran at parolom megkeverve idonkent / 3x-4x /. Hat darab nagyobb almat hejastol ujjnyi vastag karikara szeletelem a maghazat kivagom- kiszurom . Az almat a kaposztara rakom, ovatosan beleforgatom es tovabb parolom 10 percig ,majd lezarom es befedve hagyom kihulni. Megjegyzesek: 1. Tobbszor megkostolom fozes kozben es izles. szerint teszek hozza , ha szukseges a fuszerekbol. 2. A kaposzta gyalulasa-szeletelese a ferjem feladatkorebe tartozik. Hasonlokeppen az alma szeletelese es elkeszitese. 3. Mindkettonk feladatkore az etel elfogyasztasa…..????♀️????♂️????????
Nagyon jó a recepted. Legközelebb kipróbálom. Az enyém az a hagyományos recept, amelyet én a felmenőimtől tanultam, de nem vagyok ellensége az újabb megoldásoknak sem..
Hölgyeim ajanlom hozzá az aszalt szilva es alma kombinaciot valamint a vege előtt jo minősegű vorosborral nyakon önteni.fennseges lesz
Köszönöm ezt a két kiváló ötletet. Legközelebb kipróbálom.