Csicseriborsó fasírt, más néven falafel: amíg ki nem próbáltam, nem is gondoltam, hogy fasírtot is lehet csicseriborsóból készíteni. Ha nem hiszed, próbáld ki ki te is, nem bánod meg.
Csicseriborsó fasírt
Elkészítési idő: 100 perc
Hozzávalók
4 adaghoz (12 db átlagos méretű fasírthoz)
- 25 dkg csicseriborsó (konzerv, főtt)
- 1 db közepes hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1/2 csokor petrezselyem
- 4 evőkanál liszt
- 1 teáskanál piros fűszerpaprika
- 1 kiskanál kömény
- 1 kiskanál szódabikarbóna
- 1 db tojás
- só
Megjegyzés:
Az étel két dologban különbözik a falafeltől:
- Az eredeti leírásban római kömény van, de sajnos, a környékünkön nem sikerült beszerezni, így a magyar konyhában ismert köményt használtam. Így is nagyon jó lett.
- Nincs benne koriander (nem volt kéznél, de mi nem is nagyon kedveljük ezt a zöldfűszert).
Bevásárlólista
- 1 db 400 g-os csicseriborsó konzerv, tiszta súly 250 g
- 1 db közepes hagyma
- 1/2 csokor petrezselyem
- 1 db tojás
Emlékeztető: fokhagyma, liszt, kömény, piros fűszerpaprika, szódabikarbóna, só
Előkészítés
- A csicseriborsót megdarálod. (Ha nem konzervvel dolgozol, akkor először meg kell főznöd. Húsdarálón is ledarálhatod.)
- A hagymát és fokhagymát felaprítod.
- A petrezselymet apróra vágod.
Megjegyzés:
- Az előkészítő munkát előző nap is elvégezheted, a pihentetésre ekkor nem kell külön idő, és az étel így nagyon hamar elkészül.
Csicseriborsó fasírt készítése
- A felaprított hagymát, fokhagymát és petrezselymet a darált csicseriborsóhoz kevered.
- Hozzáadod a lisztet, piros fűszerpaprikát, őrölt köményt, szódabikarbónát és összekevered.
- Belekevered az 1 db tojást is, megkóstolod, ha szükséges, megsózod. Ha túl lágy lenne, liszt hozzáadásával tudod sűríteni.
- Egy órát hűtőben pihenteted, hogy összeálljon.
- A masszát részekre osztod annak érdekében, hogy nagyjából egyformák legyenek a fasírozottak.
- Az elkészített masszából fasírozottakat formázol, majd zsemlemorzsában hengergeted.
- Felforrósított olajban, serpenyőben mindkét oldalát átsütöd.
- Dupla papírtörlőn lecsepegteted.
- Ezzel a csicseriborsó fasírozott elkészült.
Elkészítési idő (főtt csicseriborsóból):
- Előkészítés: 10 perc
- Fasírozott massza készítése: 10 perc
- Pihentetés: 60 perc
- Formázás: 10 perc
- Sütés: 10 perc
Összesen: 100 perc
Csicseriborsó fasírt tálalása
Tálalhatod majonézes krumplival vagy szinte bármilyen salátával, de főzelék-feltétként is kiváló, húsmentes étel.
Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások