Csicseriborsó fasírt, más néven falafel: amíg ki nem próbáltam, nem is gondoltam, hogy fasírtot is lehet csicseriborsóból készíteni. Ha nem hiszed, próbáld ki ki te is, nem bánod meg.

Csicseriborsó fasírt

Csicseriborsó fasírt

Elkészítési idő: 100 perc

Hozzávalók

4 adaghoz (12 db átlagos méretű fasírthoz)

  • 25 dkg csicseriborsó (konzerv, főtt)
  • 1 db közepes hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1/2 csokor petrezselyem
  • 4 evőkanál liszt
  • 1 teáskanál piros fűszerpaprika
  • 1 kiskanál kömény
  • 1 kiskanál szódabikarbóna
  • 1 db tojás

Megjegyzés:

Az étel két dologban különbözik a falafeltől:

  • Az eredeti leírásban római kömény van, de sajnos, a környékünkön nem sikerült beszerezni, így a magyar konyhában ismert köményt használtam. Így is nagyon jó lett.
  • Nincs benne koriander (nem volt kéznél, de mi nem is nagyon kedveljük ezt a zöldfűszert).

Bevásárlólista

  • 1 db 400 g-os csicseriborsó konzerv, tiszta súly 250 g
  • 1 db közepes hagyma
  • 1/2 csokor petrezselyem
  • 1 db tojás

Emlékeztető: fokhagyma, liszt, kömény, piros fűszerpaprika, szódabikarbóna, só

Előkészítés

  • A csicseriborsót megdarálod. (Ha nem konzervvel dolgozol, akkor először meg kell főznöd. Húsdarálón is ledarálhatod.)
    Csicseriborsó darálás előtt

    Csicseriborsó darálás előtt

    Csicseriborsó darálva

    Csicseriborsó darálva

  • A hagymát és fokhagymát felaprítod.
  • A petrezselymet apróra vágod.

Megjegyzés:

  • Az előkészítő munkát előző nap is elvégezheted, a pihentetésre ekkor nem kell külön idő, és az étel így nagyon hamar elkészül.

Csicseriborsó fasírt készítése

  1. A felaprított hagymát, fokhagymát és petrezselymet a darált csicseriborsóhoz kevered.
    Hagyma, fokhagyma, petrezselyem hozzáadva

    Hagyma, fokhagyma, petrezselyem hozzáadva

    Összekeverve

    Összekeverve

  2. Hozzáadod a lisztet, piros fűszerpaprikát, őrölt köményt, szódabikarbónát és összekevered.

    Liszt, paprika, kömény, szódabikarbóna hozzáadva

    Liszt, paprika, kömény, szódabikarbóna hozzáadva

  3. Belekevered az 1 db tojást is, megkóstolod, ha szükséges, megsózod. Ha túl lágy lenne, liszt hozzáadásával tudod sűríteni.

    Összekeverés után tojással

    Összekeverés után tojással

  4. Egy órát hűtőben pihenteted, hogy összeálljon.
  5. A masszát részekre osztod annak érdekében, hogy nagyjából egyformák legyenek a fasírozottak.

    Sózva, összekeverve, részekre osztva

    Sózva, összekeverve, részekre osztva

  6. Az elkészített masszából fasírozottakat formázol, majd zsemlemorzsában hengergeted.

    Fasírozottak készen

    Fasírozottak készen

  7. Felforrósított olajban, serpenyőben mindkét oldalát átsütöd.

    Sütés

    Sütés

  8. Dupla papírtörlőn lecsepegteted.

    Lecsepegtetés

    Lecsepegtetés

  9. Ezzel a csicseriborsó fasírozott elkészült.

Elkészítési idő (főtt csicseriborsóból):

  • Előkészítés: 10 perc
  • Fasírozott massza készítése: 10 perc
  • Pihentetés: 60 perc
  • Formázás: 10 perc
  • Sütés: 10 perc

Összesen: 100 perc

Csicseriborsó fasírt tálalása

Tálalhatod majonézes krumplival vagy szinte bármilyen salátával, de főzelék-feltétként is kiváló, húsmentes étel.

Csicseriborsó fasírt tálalva 1

Csicseriborsó fasírt tálalva 1

Csicseriborsó fasírt tálalva 2

Csicseriborsó fasírt tálalva 2

 

Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa