Főzelékek sűrítési módszerei ismeretében könnyen elkészítheted ezt az ételfajtát. Ha rutint szerzel, még recepteket sem kell keresgélned. 

Főzelék habarása

A főzelékek készítése néhány alapvető dologban különbözik egymástó, úgy mint:

  • a zöldségek fajtái
  • a sűrítés módja
  • a fűszerezési és
  • a főzési idők.

Főzelékek sűrítési módszerei

Liszttel történő sűrítések

Lisztszórás:

A szükség esetén feldarabolt kevés zsiradékon, vízzel megpárolt, ízlés szerint sózott  és fűszerezett zöldséget 1-2 kanál liszttel megszórod, összekevered, vízzel, húslevessel vagy tejjel felengeded és felforralod. A főzelékek sűrítési módszerei közül ebben nincs zsiradék.

Rántás: 

Ez a hagyományos magyar módszer. A zöldségeket ízlés szerint megsózod, kevés vízben (lehet húsleves, vagy tehetsz bele egy húsleves kockát) puhára főzöd, közben fűszerezed. A rántás elkészítéséhez kevés zsiradékon  2-4 evőkanál lisztet világosra pirítasz, ha paprikás rántást készítesz, leveszed a tűzhelyről,  belekevered a piros paprikát és hideg vízzel (ne legyen nagyon sok, mert híg lesz a főzelék) gyorsan felengeded, összekevered és keverés közben a zöldséghez adod. Készíthetsz hagymás, fokhagymás és petrezselymes rántást is. Ezeket a liszt hozzáadása előtt az olajon kicsit megfuttatod.  

Habarás: 

Közepes kalóriatartalmúnak tekinthető, mivel csak a tejfölben levő zsiradék kerül bele. A zöldségeket megpárolod. 1- 2 dl jól összekevert tejfölbe beleteszel 2 – 3 evőkanál lisztet, jól összekevered és a zöldség főzővizével kis adagokban felengeded. Mikor már nem túl sűrű, a zöldségbe kevered és felforralod. 

Liszt nélkül (diétás) sűrítés

A főzelék saját anyagával :

Ez nevezhető a leginkább diétásnak, mivel idegen anyag nem is kerül a főzelékbe. A zöldség egy részét turmixolod és a többihez hozzákevered.

Krumplival: 

Ha egy-két krumplit belefőzöl a főzelékbe, azokat széttörve felhasználhatod sűrítő anyagként. Ez a módszer nagyon egyszerűen alkalmazható azoknál a főzelékeknél, amelyek krumplit is tartalmaznak (krumplifőzelék, kelkáposzta- és salátafőzelék).

Kiegészítés

  • Nem véletlenül írtam mindenütt zsiradékot. Elég sok vita van akörül, hogy a zsír egészségesebb-e vagy az olaj. Több helyen olvastam erről a kérdésről és annyi kiderült, hogy az olaj a sütés-főzés hőmérsékletén elbomlik és a bomlástermékeknek káros hatása lehet a szervezetre. A sertészsír viszont a sütés hőmérsékletén sem bomlik.
  • A fehér liszt helyett megpróbálhatsz teljes kiőrlésű lisztet használni, de ezt inkább a sötétebb színű főzelékeknél ajánlom. A liszt mennyiségét elég nehéz pontosan meghatározni, mert nem tudhatom, milyen sűrűn szeretitek. Szerintem 1 kg zöldségféléhez kb. 4 evőkanállal próbáld ki, és tetszésed szerint változtass.

Kapcsolódó cikk:

Főzelékek sűrítése és fűszerezése

 

Kép a főzelékek sűrítési módszerei cikkhez: Google képtár