Rácponty: sokféle képet láttam már erről az ételről. Ez a rácponty recept a férjem családjából, a férjem édesanyjától származik, aki nagyon jól főzött. Ma is így készítem.
Rácponty recept
Elkészítési idő: 95 perc (ebből munka: 55 perc)
Hozzávalók
4 személyre
- 8 db ponty szelet
- 80 dkg burgonya
- 2 db nagyobb zöldpaprika
- 2 db paradicsom
- 1 fej nagyobb hagyma
- 4-6 szelet vékony szelet szalonna
- 2 dl tejföl
- 1 teáskanál durvára őrölt bors
- 1 teáskanál édes piros fűszerpaprika (fele a halhoz, fele a tejfölbe)
- só.
Bevásárlólista
- 8 db ponty szelet
- 80 dkg burgonya
- 2 db nagyobb zöldpaprika
- 2 db paradicsom
- 1 fej nagyobb hagyma
- 1 csomag vékony szelet szalonna (nem kell mind)
- 2 dl tejföl
Emlékeztető: só, bors, piros fűszerpaprika
A rácponty elkészítése
- A krumplit héjában felteszed főni (használj vízforralót!)
- A halat megsózod, borsozod (kevés piros paprikával is bedörzsölheted).
- A zöldpaprikát, hagymát, paradicsomot megtisztítod, karikákra vágod.
- A tejfölben elkevered a piros paprikát.
- Bekapcsolod a sütőt 180 fokra.
- Amikor a krumpli megfőtt, leöntöd róla a főzővizet, hideg vizet engedsz rá, 1-2 percig rajta hagyod, majd azt is leöntöd (könnyebben leszeded a héját).
- A főtt krumpli héját lehúzod, karikákra vágod.
- Egy sütőtálat kikensz zsírral, mert így nem fog az étel leragadni a sütőtál aljára.
- Rétegekben rárakod a hozzávalókat a következő sorrendben (minden réteget megsózol, kivéve a halat): krumpli, hal, szalonna, hagyma, zöldpaprika, paradicsom.
- Lefeded alufóliával és 30 percig párolod-sütöd.
- Kiveszed a sütőből, rákened a paprikás tejfölt, mert így lesz igazán finom.
- Visszateszed a sütőbe és készre sütöd 10-15 percig.
Elkészítési idő (halszeletekből):
- Krumpli főzése egészben: 40 perc (ezalatt befűszerezheted a halat, megtisztíthatod és felkarikázhatod a hagymát, zöldpaprikát, paradicsomot és elkészítheted a paprikás tejfölt)
- Krumpli lehéjazása, felszeletelése: 10 perc
- Rétegek lerakása: 5 perc
- Sütés: 40 perc (ezalatt mást csinálhatsz)
Összesen: 95 perc (ebből munka: 55 perc)
Megjegyzések:
- Amit a képen látsz, az kevesebb halból készült, mert két személyes háztartás vagyunk.
- Most a recept szerinti rácponty készítésétől kicsit eltértem, diétásan, szalonna nélkül készítettem.
- Mivel elromlott a sütőm, a mikróm sütő funkciójával sütöttem meg.
Tálalás
Az ételt lapáttal tányérokra szeded vigyázva arra, hogy a rétegek egymáson maradjanak. Szórhatsz rá vágott petrezselyemzöldet és díszítheted petrezselyemmel.
A pontyról a Wikipédiában is olvashatsz.
Rácponty recept képek: saját készítés, saját felvételek.
Üdv, egy-két észrevételt ha lehet tennem…
– „sokféle képet láttam már erről az ételről. Ez a
rácponty recept a férjem családjából, a férjem
édesanyjától származik, aki nagyon jól főzött.”
Számomra nem derül ki hogy ki az alkotó, és kinek a
receptje 🙁
-„A főtt krumpli héját lehúzod, karikákra vágod.”
Legyünk pontosak… miért is vágnám karikákra a krumpli lehúzott héját? Én inkább a héjától megfosztott krumplit szeletelném az ételbe.
Van még 1-2 hozzávaló ami igen kevés szerintem, de mondjuk azt, hogy ez ízlés dolga…
További sikereket kívánok a konyhában, üdv, Karner Zoltán
Egy dolog nem derült ki számomra: milyen hőmérsékleten dolgozott a sütő?
Kedves Béla!
Hát bizony ez véletlenül kimaradt. Sütőtől függően 170 – 175 fokon.