Rántott busa: miért is ne? Nálunk is tenyésztik ezt a növényevő halat. A halszeletek a pontyhoz hasonlóak, de többnyire jóval nagyobbak. Jól panírozhatók.
Rántott busa recept
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 4 szelet busa
- 4 teáskanál liszt
- 2 tojás
- 4 evőkanál zsemlemorzsa
- Fűszerek: fehér bors, friss vagy szárított bazsalikom, kakukkfű
- 8 dl napraforgó olaj a kisütéshez (hozzávetőleg)
Megjegyzések:
- A képeken 2 illetve 1 szelet busa készítését látod.
- Mivel a busa szeletek elég nagyok, a lábasban vagy serpenyőben nem fog két szelet elférni. Praktikus köret lehet a hasáb burgonya, ami elfér a hal mellett. Ez esetben a krumpliról is gondoskodni kell és azt is elő kell készíteni.
Bevásárlólista
- 4 szelet busa
- 2 db tojás
- 1 liter napraforgó olaj
Emlékeztető: liszt, zsemlemorzsa, só, fehér bors, bazsalikom, kakukkfű
Előkészítés
- A busában kevesebb a szálka, mint a pontyban, de szelet formában kirántva csak evés közben szoktuk kiszedni a szálkákat belőle.
- A halszeleteket sütés előtt meg kell sózni és 10 percig állni hagyni.
- Kicsit íztelenebb, mint a balatoni és dunai más halfajták, ezért panírozás előtt célszerű fűszerezni például őrölt fehér borssal, friss vagy szárított bazsalikommal, kevés kakukkfűvel. A fűszereket kicsit be kell dörzsölni a hal húsába, hogy rajta maradjanak a panírozásnál.
Rántott busa panírozása, sütése
- A panírozást célszerű egy nagyobb tányéron vagy tálon (tálban) végezni, mert a szeletek elég nagyok. Én ezt nem tettem és ezért részletekben kellett a panírozást elvégeznem.
- A panírozás a szokásos módon: lisztben, felvert tojásban és zsemlemorzsában történik – lehetőleg rövid idővel a sütés előtt.
- A bepanírozott halakat tedd egy tálcára és minél előbb süsd ki. Hamarabb elkészülsz, ha egy-egy szelet sütése közben panírozod a kövekezőt.
- A szeletek méretei miatt valószínűleg egyszerre csak egy szeletet tudsz megsütni. Ezért célszerű köret a hasáb burgonya, mert be tudod tenni a szeletek mellé.
- Forrósítsd fel az olajat. A forró olaj színe kivilágosodik, de vigyázz, még ne füstöljön, mert akkor már túl forró. (Ha ez mégis előfordul, vedd le a hőforrásról és várj, amíg egy kicsit visszahül.)
- A forró olajban a hal külső felülete pillanatok alatt megsül és így nem tudja felszívni az olajat. Utána kicsit csökkentsd a hőmérsékletet, hogy a belseje is átsüljön. Amikor az alsó fele már szép aranybarna, fordítsd meg és a másik oldalát is addig süsd, amíg az is aranybarna lesz. A hal gyorsan sül, ezért ennyi idő elég lesz, hogy a belseje is átsüljön.
- A megsült halat egy nagyobb szűrőn lecsepegteted, papírtörlővel kibélelt tálra teszed tálalásig.
Elkészítési idő:
- Sózás, fűszerezés: 15 perc
- Panírozás: 10 perc
- Sütés: 4 adag 35 perc
Összesen: 60 perc
Rántott busa tálalása
Tálalhatod a mellette sütött hasábburgonyával, majonézes krumplival, krumplisalátával, vagy bármilyen más salátával is.
Étel és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások