Rántott busa: miért is ne? Nálunk is tenyésztik ezt a növényevő halat. A halszeletek a pontyhoz hasonlóak, de többnyire jóval nagyobbak. Jól panírozhatók.

Busa rántva

Rántott busa recept

Elkészítési idő: 60 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 4 szelet busa
  • 4 teáskanál liszt
  • 2 tojás
  • 4 evőkanál zsemlemorzsa
  • Fűszerek: fehér bors, friss vagy szárított bazsalikom, kakukkfű
  • 8 dl napraforgó olaj a kisütéshez (hozzávetőleg)

Megjegyzések:

  • A képeken 2 illetve 1 szelet busa készítését látod.

    Busa szeletek

    Busa szeletek

  • Mivel a busa szeletek elég nagyok, a lábasban vagy serpenyőben nem fog két szelet elférni. Praktikus köret lehet a hasáb burgonya, ami elfér a hal mellett. Ez esetben a krumpliról is gondoskodni kell és azt is elő kell készíteni.

Bevásárlólista

  • 4 szelet busa
  • 2 db tojás
  • 1 liter napraforgó olaj

Emlékeztető: liszt, zsemlemorzsa, só, fehér bors, bazsalikom, kakukkfű

Előkészítés

  • A busában kevesebb a szálka, mint a pontyban, de szelet formában kirántva csak evés közben szoktuk kiszedni a szálkákat belőle.
  • A halszeleteket sütés előtt meg kell sózni és 10 percig állni hagyni.
  • Kicsit íztelenebb, mint a balatoni és dunai más halfajták, ezért panírozás előtt célszerű fűszerezni például őrölt fehér borssal, friss vagy szárított bazsalikommal, kevés kakukkfűvel. A fűszereket kicsit be kell dörzsölni a hal húsába, hogy rajta maradjanak a panírozásnál.

    Fűszerezve

    Fűszerezve

Rántott busa panírozása, sütése

  1. A panírozást célszerű egy nagyobb tányéron vagy tálon (tálban) végezni, mert a szeletek elég nagyok. Én ezt nem tettem és ezért részletekben kellett a panírozást elvégeznem.
  2. A panírozás  a szokásos módon: lisztben, felvert tojásban és zsemlemorzsában történik – lehetőleg rövid idővel a sütés előtt.
    Lisztbe forgatva

    Lisztbe forgatva

    Felvert tojásba forgatva

    Felvert tojásba forgatva

    Zsemlemorzsába forgatva

    Zsemlemorzsába forgatva

  3. A bepanírozott halakat tedd egy tálcára és minél előbb süsd ki. Hamarabb elkészülsz, ha egy-egy szelet sütése közben panírozod a kövekezőt.

    Busa szeletek panírozva

    Busa szeletek panírozva

  4. A szeletek méretei miatt valószínűleg egyszerre csak egy szeletet tudsz megsütni. Ezért célszerű köret a hasáb burgonya, mert be tudod tenni a szeletek mellé.
  5. Forrósítsd fel az olajat. A forró olaj színe kivilágosodik, de vigyázz, még ne füstöljön, mert akkor már túl forró. (Ha ez mégis előfordul, vedd le a hőforrásról és várj, amíg egy kicsit visszahül.)
  6. A forró olajban a hal külső felülete pillanatok alatt megsül és így nem tudja felszívni az olajat. Utána kicsit csökkentsd a hőmérsékletet, hogy a belseje is átsüljön. Amikor az alsó fele már szép aranybarna, fordítsd meg és a másik oldalát is addig süsd, amíg az is aranybarna lesz. A hal gyorsan sül, ezért ennyi idő elég lesz, hogy a belseje is átsüljön.
    Sütés 1

    Sütés 1

    Sütés 2

    Sütés 2

  7. A megsült halat egy nagyobb szűrőn lecsepegteted, papírtörlővel kibélelt tálra teszed tálalásig.

Elkészítési idő:

  • Sózás, fűszerezés: 15 perc
  • Panírozás: 10 perc
  • Sütés: 4 adag 35 perc

Összesen:  60 perc

Rántott busa tálalása

Tálalhatod a mellette sütött hasábburgonyával, majonézes krumplival, krumplisalátával, vagy bármilyen más salátával is.

Busa szeletek rántva tálalva

Busa szeletek rántva tálalva

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa