Ponty: erre gondolunk leggyakrabban, ha halról van szó. Nem is csoda, mert nálunk őshonos, és különféle módon elkészítve többnyire ez a hal kerül az asztalunkra.

Ponty - Wikipedia

Ponty – Wikipedia

Ponty

Ez a halfaj őshonos a Duna-medencében. Ma már tenyésztik világszerte, de legjobban a mérsékelt égövben érzi magát, mégpedig a tavakban és a lassú folyású folyókban. Mai formáját a 19. században nemesítéssel érte el és utódai vidáman úszkálnak a Balatonban, a Tisza-tóban és más állóvizeinkben, folyóinkban – addig, amíg asztalunkra nem kerülnek. (Forrás: Wikipedia)

Két fajtája a legismertebb: a pikkelyes- és a tükörponty. Mindkettő jóízű, de szálkás. A pikkelyeset valamivel nehezebb tisztítani a pikkelyek miatt.

Régebben böjti étel volt, mert nem számított húsnak, innen ered a karácsonyi halevés hagyománya. Szinte alig van család, ahol karácsony este ne kerülne halászlé vagy rántott hal az asztalra.

Ponty vásárlása

Ha egész halat vásárolsz, vegyél élőt, és üttesd agyon a halassal. Így lehetsz biztos benne, hogy friss halat veszel. Nagyon gazdaságos 2 db halban gondolkodni, mivel abból – néhány apró hal hozzávásárlásával lehet egy jó adag halászlét főzni, a középső, legszebb részből vágott szeleteket pedig más halétel készítéséhez felhasználni.

Pontyok egészben 1

 

Ponty egészben 2

Tisztítása, felbontása

 • Ez elég körülményes és hosszadalmas munka. Általában a család valamelyik férfi tagja szokta elvégezni. Ha senki nem vállalkozik rá, akkor lehet hal-szeleteket (és halászléhez még hal-belsőséget) vásárolni.
 • A tisztítás a pikkelyek eltávolításával kezdődik. A következő lépés – a has felvágása után – a belső részek eltávolítása, amelyek között – ha szerencséd van – ikrát vagy haltejet találsz. Mindkettőt a halászlébe szokták belefőzni a halszeletekkel együtt. A többi belsőséget jobb, ha kidobod – bár van, aki ezt-azt felhasznál belőle.
 • A kibelezett hal fejét, farkát, uszonyait általában eltávolítják. Aki nagyon ért hozzá, a hal fejéből kiveszi azt a részt, ahol a hal méregfoga van. A fej többi része belefőzhető a halászlé alapba.

  Haldarabok halászlé alaphoz

  Haldarabok halászlé alaphoz

 • A farok-részből  és a közvetlenül a fej alatti részből készített szeleteket is fel lehet használni a halászléhez, a középső, legszebb patkókból kiváló rántott hal, vagy más halétel készülhet.
  Ponty szeletek grillezéshez

  Hal szeletek halászléhez

  Halszeletek

  Halszeletek halételekhez

Pontyból készíthető ételek

Nagyon változatosak. Itt megnézheted a gyakran készítetteket  egyik finomabb, mint a másik.

Sörtésztában Orly módra

 

Képek:

Wikipédia (jelöltem)

Halfeldolgozás és ételek: otthoni feldolgozás, saját ételkészítés, saját fotók.