Torma: mit jut róla eszedbe? Az, hogy nagyon csípős, vagy hogy kedveled a tormakrémes sonkatekercset, a tormás majonézt vagy a virslit tormával? Itt most a tormáról olvashatsz.
Torma jellemzői
Értékes összetevői
Fűszer- és gyógynövénynek tekinthető. Csípős fűszerként ismerjük. Egészséggel kapcsolatod tulajdonságai:
- Magas a C-vitamin tartalma.
- Ásványi anyagok közül jelentős mennyiségben tartalmaz káliumot, de van benne kalcium, magnézium és foszfor is.
- Bizonyos anyagai növelik a máj méregtelenítő képességét.
- Emésztést és vérkeringést javító.
- Természetes antibiotikum
- Tisztítja a légutakat.
- Egyes kutatások szerint megállítja a rákos daganatok növekedését.
(Forrás: Jonny Bowden: Egészséges élet, egészséges táplálkozás.)
Termesztése, vásárlása, tárolása
- A kertekben könnyen termelhető, gyökérről szaporítható.
- A piacokon általában októbertől márciusig lehet vásárolni.
Tárolása történhet – más zöldségekhez hasonlóan – pincékben (homokban) vagy városi háztartásokban hűtőben. Hosszú ideig tárolható.
(Forrás: Wikipedia)
Torma a gasztronómiában
Rendkívül széleskörű – önmagában is, de nagyon erős csípőssége miatt inkább készítményekben. Mártás is készíthető belőle.
Nyersen reszelve
Leggyakrabban levesben főtt húsokhoz, vagy húsvétkor a sonkához hámozva, reszelve azoknak, akik szeretik azt a fajta erős csípősséget, amely a tormának szinte egyedüli sajátossága.
Ecetes:
Reszelt tormából készíthető ecet, cukor, só és fűszerek megfelelő arányú hozzáadásával. Otthon is elkészíthető, de készítményként is kapható, általában 50 % körüli torma tartalommal. Ezek a készítmények rendszerint sűrítő anyagokat és tartósítószert is tartalmaznak. Egyes esetekben mézet is adnak hozzá. Kocsonya, hideg húsok,felvágottak kiváló kísérője. Szokás keverni reszelt almával (ilyenkor az ecet helyett citromlét célszerű használni, hogy az alma ne barnuljon meg.
Majonézes:
A készítmények Reszelt tormát, kevés ecetet vagy citromlét, majonézt, mustármagot, sűrítő és tartósító anyagokat is tartalmaz. Összetétele gyártók szerint változik. A majonéz és torma aránya: általában 3 rész majonéz és 1 rész torma. Házilag is elkészíthető. Különféle zöldségekhez adva saláta készíthető belőle, például tormás majonézes cékla saláta.
Nyers darabos
Leggyakoribb felhasználása
- kovászos uborkában
- céklasalátában.
Torma ételek
- Tormamártás besamel alappal
- Tormakrém leves tejszínnel
- Tormás majonézes cékla saláta
Hidegtálak
Szinte el sem képzelhetők tormakrémes sonkatekercs nélkül, de más hidegtál alkotók ízesítésére is fel lehet használni, például töltött tojás vagy kaszinótojás töltelékét, tojáskrémet egy kis tormával megbolondítva különleges ízhatást lehet elérni.
Képek:
- Tormalevél és gyökér: Wikipedia
- Ecetes és majonézes torma: áruházi kínálat
- Ételek: saját fotók
Legutóbbi hozzászólások