Hal fűszerezése: nem egyszerű feladat. Ha alig van rajta fűszer, a hal húsa dominál,ha túlfűszerezett, elnyomja a hal  ízét. A két állapot között a megfelelő egyensúlyt kell megtalálni.

Grillezett ponty sütőtökkel 1

 

Hal fűszerezése – alapkérdések

Fűszerek

Amivel a hal fűszerezésénél nem tévedhetsz

  • citrom
  • bors

Amiből a hal fűszerezésénél válogathatsz

  • petrezselyem, zeller zöld, tárkony, borsikafű
  • hagyma, újhagyma
  • piros fűszerpaprika, édes és csípős (az utóbbi helyett lehet cayanne bors, chili paprika)
  • fehér-, fekete- és színes bors, babérlevél
  • ketchup, kapribogyó

A hal fűszerezését befolyásolják

  • a hal fajtája (íze)
  • az elkészítés módja.

Hal fűszerezése – példák

Rántott hal

A rántott hal fűszerezése – a növényevő halak kivételével – nagyon egyszerű. A citrom (módjával) elveszi az esetleges mellékízeket (pl. pocsolya-ízt).  A só kihagyhatatlan és készítés előtt fél órával kell sózni, hogy átjárja a haldarabokat. Sokszor ennyi is elég (pl. ponty vagy harcsa esetében), amikor a hal mellé karakteres mártás lesz (pl. remulád- vagy tartármártás). Egyéb esetben lehet még őrölt borssal is fűszerezni (pl. tonhal). A növényevő halak húsa ennél még többet igényel. Jót tesz az ételnek valamilyen szárított zöld fűszerrel (pl. rozmaringgal vagy kakukkfűvel) való beszórás.

Harcsaszeletek sózva

Harcsaszeletek sózva

Busa fűszerezve

Busa fűszerezve

Grillezett hal

A grillezett halnak nagyobb a nedvesség tartalma, mint a rántott halnak, mivel a halhús tetején kialakult kéreg a nedvesség tartalmat a halban tartja. Ezért lehet egy kicsit merészebben fűszerezni. Bevethetők a zöld fűszerek, de akár a csípős paprika is (mint Horváth Rozi Grill bors fűszerkeverékében, amely kiegészítésként még vöröshagymát és cayanne borsot is tartalmaz – fenséges íze lesz tőle a pontynak). A tonhal még többet is elbír, akár a halaknál szokatlan fokhagymát is. Természetesen a grillezés előtt kevés olíva olajat is fel kell kenni a haldarabokra. Fontos tudni, hogy a grillezett halakat csak utólag célszerű sózni, mert különben elveszti nedvesség-tartalmának egy részét.

Ponty zöld fűszerrel grillezéshez

Ponty zöld fűszerrel grillezéshez

Ponty szeletek grillpácban

Ponty szeletek grillpácban

Sült hal

Sózást követően süthetők színes borssal és újhagymával, mint például a lazac, de elkészíthetők bundában is, ami nem más, mint paprikás liszt. Ilyen módon szokás sütni a keszeget, kárászt, angolnát, de a hekket is.

Keszeg paprikás lisztben

Keszeg paprikás lisztben

Lazacfilé színes borssal

Lazacfilé színes borssal

Magyaros halételek fűszerezése

Kihagyhatatlan belőle  a piros fűszerpaprika (harcsapörkölt és -paprikás), esetenként a csípős is (halászlé), ízhatásuk még növelhető zöldpaprikával és paradicsommal – természetesen a sót sem lehet kihagyni. A harcsa azért alkalmas pörkölt készítésére – egyébként az angolna is – mert nincs benne szálka. A halászlé viszont többféle halból az igazi.

Harcsa felkockázva pörkölthöz

Harcsa felkockázva pörkölthöz

Fűszerek, ízesítők harcsapörkölthöz

Fűszerek, ízesítők harcsapörkölthöz

Marinált hideg rántott hal

Kevés ecetet tartalmazó vízes pácban készül, amelybe hagymát,  babérlevelet, borsot és a savanykás íz ellensúlyozására kevés cukrot is szokás tenni. Ebben az oldatban pácolódik a hal néhány óra hosszat.

Hal fűszerezése konzerv halkészítményekben

Említést érdemelnek, bár ezeknek a készítményeknek a fűszerezésébe nem szólhatunk bele. Óriási a választék belőlük. Eleve két nagy csoportra oszthatók: paradicsomos szószban és olíva olajban. Mindkettő sok más fűszert is tartalmazhat: babérlevelet, szemes borsot, kapribogyót.

Megjegyzés:

Ennyit tudtam neked nyújtani a halak fűszerezéséről. Remélem, hasznodra lesz. Készíts minél több halételt, mert a hal nagyon értékes alapanyag és nem utolsó sorban nem is fenyegeti a testsúlyodat.

 

Halak fűszerezése képek: saját készítésű halételek saját felvételei.