Húsleves fűszerezése, ízesítése: függ a húsleves fajtájától és az egyéni ízlésedtől. Az alapfűszereken kívül elég tág határok között döntheted el, hogy mit teszel egy jó húslevesbe.
Húsleves fűszerezése – zöldség vagy fűszer?
A húsleves fűszerezéséhez és ízesítéséhez használt anyagok közül
egyesek egyértelműen zöldségek:
mások egyértelműen fűszerek:
- zeller zöld
- petrezselyem zöld
- szárított piros fűszerpaprika
- fekete szemes bors
- fokhagyma
- gyömbér
vitatható a
- vöröshagyma, amelyet általában zöldségként használunk, de a húslevesbe dobva sokkal inkább a fűszer-tulajdonsága dominál, hiszen a végén kidobjuk.
Húsleves fűszerezése, ízesítése
Fajták és mennyiségek
Kötelező használni minden húsleveshez:
4 – 6 adagra számítva
- sárgarépa: 2 db közepes méretű
- fehérrépa: 2 db közepes méretű
- zeller: egy nagyobb gumó negyede
- karalábé: átlagos méretű negyede
- vöröshagyma (alsó héjával): 1 db közepes
- zeller zöld: két szál
- petrezselyem zöld vagy szár: fél csomó
- fekete szemes bors: 10 – 15 szem (diétázóknak kihagyható) .
További dolgok kerülnek az újházi tyúklevesbe:
- kelkáposzta: 1 levél
- zöldborsó: 1 maréknyi
- gomba: 6 db szárastól
- zöldpaprika: 1 db
Szabadon választott zöldségek, fűszerek:
- kelkáposzta levél: 1 db
- zöldpaprika: 1 db
- csípős zöldpaprika: 1 db
- szárított fűszerpaprika: 1 db
- gyömbér: hüvelykujjnyi
- fokhagyma: 3 gerezd
- sáfrány (1 kévéskanálnyi) vagy sáfrányos szeklice (1 teatojásnyi)
Megjegyzés:
Szokás még beletenni karfiolt, esetleg krumplit (az utóbbit én erősen vitatom, kivéve, ha kicsi gyerek van a háznál, mert neki a húslevesbe főtt krumpli sokkal táplálóbb, mint a vízben főzött.
Húsleves fűszerezése és ízesítése – hogyan és mikor?
Fontos kérdés, hogy mikor kerüljenek a fentiek a levesbe?
Általános alapelvek:
- A zöldségek ne főjjenek szét, mert egy szétfőtt zöldségekkel tálalt húsleves nemcsak hogy nem szép látvány, de az íze sem lesz jó. Ennek megfelelően a főzés vége előtt (amikor a hús már majdnem puha) fél órával.
- A sózást a zöldségek felhasználása előtt kell végezni, mivel egyébként ízetlenek lesznek.
- A nem illékony aromájú fűszerek (szemes bors, vöröshagyma, fokhagyma, csípős paprika, gyömbér akár a főzés elején)
- Illékony aromájú zöld fűszerek (zeller zöld, petrezselyem) fél órával a főzés befejezése előtt a zöldségekkel együtt.
Tálalásnál használható zöldségek, fűszerek
Általában
- a fűszereket nem hagyjuk a levesben, hanem szűrés után kidobjuk, hiszen szerepüket már betöltötték
- a zöldségeket célszerű külön tálban az asztalra adni, hogy mindenki azt és annyit tegyen a levesbe, ahogy ő szereti.
Egy kis kedvcsináló:
Képek : saját készítésű húslevesek saját felvételei
I like the composition. https://www.sharenator.com/profile/zandeligh758/
„vöröshagyma, amelyet általában zöldségként használunk, de a húslevesbe dobva sokkal inkább a fűszer-tulajdonsága dominál, hiszen a végén kidobjuk.”
Már, ha megbolondultunk.