Húsleves fűszerezése, ízesítése: függ a húsleves fajtájától és az egyéni ízlésedtől. Az alapfűszereken kívül elég tág határok között döntheted el, hogy mit teszel egy jó húslevesbe.

Húsleves fűszerezése – zöldség vagy fűszer?

A húsleves fűszerezéséhez és ízesítéséhez használt anyagok közül

egyesek egyértelműen zöldségek:

  • sárgarépa
  • fehérrépa
  • zellergumó
  • karalábé
  • kelkáposzta
  • zöldborsó
  • gomba
  • zöldpaprika (édes vagy csípős)

mások egyértelműen fűszerek:

  • zeller zöld
  • petrezselyem zöld
  • szárított piros fűszerpaprika
  • fekete szemes bors
  • fokhagyma
  • gyömbér

vitatható a

  • vöröshagyma, amelyet általában zöldségként használunk, de a húslevesbe dobva sokkal inkább a fűszer-tulajdonsága dominál, hiszen a végén kidobjuk.

Húsleves fűszerezése, ízesítése

Fajták és mennyiségek

Kötelező használni minden húsleveshez:

4 – 6 adagra számítva

  • sárgarépa: 2 db közepes méretű
  • fehérrépa: 2 db közepes méretű
  • zeller: egy nagyobb gumó negyede
  • karalábé: átlagos méretű negyede

    Nyers zöldségek feldarabolva

    Nyers zöldségek feldarabolva

  • vöröshagyma (alsó héjával): 1 db közepes
  • zeller zöld: két szál
  • petrezselyem zöld vagy szár: fél csomó
  • fekete szemes bors: 10 – 15 szem (diétázóknak kihagyható) .

További dolgok kerülnek az újházi tyúklevesbe:

  • kelkáposzta: 1 levél
  • zöldborsó: 1 maréknyi
  • gomba: 6 db szárastól
  • zöldpaprika: 1 db

Szabadon választott zöldségek, fűszerek:

  • kelkáposzta levél: 1 db
  • zöldpaprika: 1 db
  • csípős zöldpaprika: 1 db
  • szárított fűszerpaprika: 1 db
  • gyömbér: hüvelykujjnyi
  • fokhagyma: 3 gerezd
  • sáfrány (1 kévéskanálnyi) vagy sáfrányos szeklice (1 teatojásnyi)

Megjegyzés:

Szokás még beletenni karfiolt, esetleg krumplit (az utóbbit én erősen vitatom, kivéve, ha kicsi gyerek van a háznál, mert neki a húslevesbe főtt krumpli sokkal táplálóbb, mint a vízben főzött.

Húsleves fűszerezése és ízesítése – hogyan és mikor?

Fontos kérdés, hogy mikor kerüljenek a fentiek a levesbe?

Általános alapelvek:

  • A zöldségek ne főjjenek szét, mert egy szétfőtt zöldségekkel tálalt húsleves nemcsak hogy nem szép látvány, de az íze sem lesz jó. Ennek megfelelően a főzés vége előtt (amikor a hús már majdnem puha) fél órával.

    Húsleves fűszerezése, ízesítése

    Húsleves fűszerezése, ízesítése

  • A sózást a zöldségek felhasználása előtt kell végezni, mivel egyébként ízetlenek lesznek.
  • A nem illékony aromájú fűszerek (szemes bors, vöröshagyma, fokhagyma, csípős paprika, gyömbér akár a főzés elején)
  • Illékony aromájú zöld fűszerek (zeller zöld, petrezselyem) fél órával a főzés befejezése előtt a zöldségekkel együtt.

Tálalásnál használható zöldségek, fűszerek

Általában

  • a fűszereket  nem hagyjuk a levesben, hanem szűrés után kidobjuk, hiszen szerepüket már betöltötték
  • a zöldségeket célszerű külön tálban az asztalra adni, hogy mindenki azt és annyit tegyen a levesbe, ahogy ő szereti.

Egy kis kedvcsináló:

Hagyományos húsleves

Újházi tyúkleves

 

Képek : saját készítésű húslevesek saját felvételei