Sajttal töltött csirkemell: kiváló ünnep fogás. Ha a tölteléket és a köretet előző nap elkészíted, akkor nem lesz nagyon terhes, ha a befejező munkák az étkezés napjára maradnak.

Sajttal töltött csirkemell

Sajttal töltött csirkemell

Elkészítési idő:

Hozzávalók

4 db fél csirkemell filéhez (ebből lehet 4 nagy, vagy akár 8 kisebb adag is)

Csirkemell filé

Csirkemell filé

Töltelékhez:

  • 15 dkg reszelt sajt (szinte bármilyen félkemény sajt lehet)
  • 5 dkg vaj
  • 1 csokor petrezselyem
  • fűszerek: só, fehér bors, szerecsendió

Panírozáshoz:

  • 4 evőkanál liszt
  • 2 db tojás
  • 6 evőkanál zsemlemorzsa

Sütéshez:

  • 1 liter napraforgó olaj

Bevásárlólista

  • 4 db fél csirkemell filé
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 2 db tojás
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 liter napraforgó olaj

Emlékeztető: só, fehér bors, szerecsendió, liszt, zsemlemorzsa

Előkészítés

  • A csirkemellekről leszeded a belső, könnyen leválasztható részeket (ezeket majd külön fogod kirántani). A  belső oldalukon hegyes, éles (csontozó) késsel bevágod úgy, hogy a belsejükben a töltelék elhelyezésére alkalmas hely legyen.
  • A petrezselymet felaprítod.
  • A töltelék hozzávalóit egy kisebb tálba teszed, összekevered, (kóstolás után, ha szükséges, tovább ízesíted), majd gondolatban 4 részre osztod.
    Töltelék hozzávalói

    Töltelék hozzávalói

    Töltelék készen

    Töltelék készen

  • Az előkészített hozzávalókat elkészítésig a hűtőben tárolod.

Sajttal töltött csirkemell készítése

  1. Csirkemelleket kívül belül, a leválasztott darabokat mindkét oldalon megsózod.
  2. A tölteléket a korábban kialakított nyílásokba teszed, majd a nyitott rész hústűkkel letűzöd (legalább 2 – 2 kell majd hozzá).
    Töltelék elhelyezése

    Töltelék elhelyezése

    Töltött csirkemell összetűzve

    Töltött csirkemell összetűzve

  3. A 4 töltött darabot és a leválasztott részeket panírozod: lisztbe, felvert tojásba, majd zsemlemorzsába forgatod. Egy tálcára teszed úgy, hogy a darabok ne kerüljenek egymásra. (Az egyik kis részből levágsz egy darabot, amit külön panírozol, ez lesz az olaj hőmérsékletének ellenőrzője.)

    Panírozott csirkemell darabok

    Panírozott csirkemell darabok

  4. Egy nagy lábosban (férjen el benne a 4 db töltött mell) felforrósítod az olajat (úgy, hogy még ne füstöljön. A külön panírozott kis darabot az olajba téve látod majd, mikor kezd sülni, akkor helyezed a 4 db töltött mellet a forró olajba. Utána a sütés hőmérsékletét csökkented, hogy a húsdarabok jól átsüljenek. Amikor az egyik oldaluk megpirult, megfordítod, és a másik oldalukat is aranybarnára sütöd.

    Sütés

    Sütés

  5. A megsült darabokat rácsra, vagy dupla papírtörlőre teszed, hogy a fölösleges olaj távozni tudjon.
  6. Megsütöd a  leválasztott darabokat is.
  7. Ezzel a csirke darabok el is készültek.

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 15 perc
  • Csirkemellek töltése, a húsok panírozása: 15 perc
  • Sütés: 15 perc
  • Pihentetés: 5 perc

Összesen: 50 perc

Sajttal töltött csirkemell tálalása

Köretként tálald hozzá valamelyiket a felsoroltak közül:

  • majonézes krumplit
  • rizibizit
  • párolt zöldborsót
  • párolt vegyes zöldséget.
Sajttal töltött csirkemell tálalva 1

Sajttal töltött csirkemell tálalva 1

Sajttal töltött csirkemell tálalva 2

Sajttal töltött csirkemell tálalva 2

 

Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa