Sajttal töltött csirkemell: kiváló ünnep fogás. Ha a tölteléket és a köretet előző nap elkészíted, akkor nem lesz nagyon terhes, ha a befejező munkák az étkezés napjára maradnak.
Sajttal töltött csirkemell
Elkészítési idő:
Hozzávalók
4 db fél csirkemell filéhez (ebből lehet 4 nagy, vagy akár 8 kisebb adag is)
- 4 db fél csirkemell filé
Töltelékhez:
- 15 dkg reszelt sajt (szinte bármilyen félkemény sajt lehet)
- 5 dkg vaj
- 1 csokor petrezselyem
- fűszerek: só, fehér bors, szerecsendió
Panírozáshoz:
- 4 evőkanál liszt
- 2 db tojás
- 6 evőkanál zsemlemorzsa
Sütéshez:
- 1 liter napraforgó olaj
Bevásárlólista
- 4 db fél csirkemell filé
- 10 dkg reszelt sajt
- 2 db tojás
- 1 csokor petrezselyem
- 1 liter napraforgó olaj
Emlékeztető: só, fehér bors, szerecsendió, liszt, zsemlemorzsa
Előkészítés
- A csirkemellekről leszeded a belső, könnyen leválasztható részeket (ezeket majd külön fogod kirántani). A belső oldalukon hegyes, éles (csontozó) késsel bevágod úgy, hogy a belsejükben a töltelék elhelyezésére alkalmas hely legyen.
- A petrezselymet felaprítod.
- A töltelék hozzávalóit egy kisebb tálba teszed, összekevered, (kóstolás után, ha szükséges, tovább ízesíted), majd gondolatban 4 részre osztod.
- Az előkészített hozzávalókat elkészítésig a hűtőben tárolod.
Sajttal töltött csirkemell készítése
- Csirkemelleket kívül belül, a leválasztott darabokat mindkét oldalon megsózod.
- A tölteléket a korábban kialakított nyílásokba teszed, majd a nyitott rész hústűkkel letűzöd (legalább 2 – 2 kell majd hozzá).
- A 4 töltött darabot és a leválasztott részeket panírozod: lisztbe, felvert tojásba, majd zsemlemorzsába forgatod. Egy tálcára teszed úgy, hogy a darabok ne kerüljenek egymásra. (Az egyik kis részből levágsz egy darabot, amit külön panírozol, ez lesz az olaj hőmérsékletének ellenőrzője.)
- Egy nagy lábosban (férjen el benne a 4 db töltött mell) felforrósítod az olajat (úgy, hogy még ne füstöljön. A külön panírozott kis darabot az olajba téve látod majd, mikor kezd sülni, akkor helyezed a 4 db töltött mellet a forró olajba. Utána a sütés hőmérsékletét csökkented, hogy a húsdarabok jól átsüljenek. Amikor az egyik oldaluk megpirult, megfordítod, és a másik oldalukat is aranybarnára sütöd.
- A megsült darabokat rácsra, vagy dupla papírtörlőre teszed, hogy a fölösleges olaj távozni tudjon.
- Megsütöd a leválasztott darabokat is.
- Ezzel a csirke darabok el is készültek.
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 15 perc
- Csirkemellek töltése, a húsok panírozása: 15 perc
- Sütés: 15 perc
- Pihentetés: 5 perc
Összesen: 50 perc
Sajttal töltött csirkemell tálalása
Köretként tálald hozzá valamelyiket a felsoroltak közül:
- majonézes krumplit
- rizibizit
- párolt zöldborsót
- párolt vegyes zöldséget.
Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások