Gombaleves húsgombóccal: ez a leves a sokféle zöldségnek és a levesbetéteknek köszönhetően olyan laktató, hogy egytál ételnek is beillik.
Gombaleves húsgombóccal
Elkészítési idő: 65 perc
Hozzávalók
4 adaghoz
A leveshez:
- 40 dkg gomba (termesztett csiperke)
- 10 dkg füstölt szalonna
- 1 db közepes sárgarépa
- 1 db közepes fehérrépa
- 1 db szál szárzeller
- 1 csokor petrezselyem
- 1 evőkanál liszt
- 0,5 l alaplé vagy víz és még 0,5 liter víz
- só
A húsgombóchoz:
- 20 dkg darált sertéshús
- 1/2 fej közepes hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1/2 tojás
- só, bors
A nokedlihez:
- 1/2 tojás
- liszt
- só
Bevásárlólista
- 40 dkg gomba (termesztett csiperke)
- 10 dkg füstölt szalonna
- 1 db közepes sárgarépa
- 1 db közepes fehérrépa
- 1 db szárzeller
- 1 csokor petrezselyem
- 20 dkg darált sertéshús
- 1 db tojás
Emlékeztető: liszt, alaplé, só, bors, hagyma, fokhagyma
Előkészítés
- A szalonnát felkockázod.
- A gombát, zellerszálat és a zöldségeket megtisztítod, feldarabolod.
- A hagymát, fokhagymát és petrezselymet felaprítod.
- A tojást egy kis tálkában villával összekevered.
- A darált húst összekevered a felaprított hagymával, fokhagymával és a tojás felével. Ízlésed szerint megsózod, megborsozod és 4 nagyobb vagy 8 kisebb gombócot formálsz belőle. (Ha nagyon lágy lenne, tégy hozzá kevés zsemlemorzsát vagy lisztet.)
- A tojás másik feléhez adj annyi lisztet és egy kevés sót, hogy szaggatható nokedlitészta legyen belőle.
Gombaleves húsgombóccal – elkészítés
- A szalonnakockákat egy nagyobb lábosban vagy fazékban felolvasztod. A megpirult szalonna kockákat kiszeded, és egy más alkalommal használod fel (pl. túróstészta tetejére).
- A szalonnazsíron megpirítod a zöldségeket. (A megpirult sárgarépa szép színt ad a levesnek.
- Hozzáadod a gombát és néhány percig együtt tovább pirítod.
- Megszórod egy evőkanál liszttel, összekevered.
- Felöntöd 1 liter folyadékkal (jó, ha a fele alaplé, de nem szükségszerű).
- Felforralod, lassú forralással főzd, tedd bele a húsgombócokat. (Ha lassan forralod a levest, nem fognak szétesni.)
- A főzési idő kb. 20 perc lesz, de ellenőrizd, hogy minden puha legyen.
- Beleszaggatod a nokedlikat. Amikor feljönnek a leves tetejére, akkor készen vagy.
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 20 perc
- Szalonna kiolvasztása: 10 perc
- Zöldségek pirítása: 10 perc
- Főzés: 20 perc
- Nokedli belefőzése: 5 perc
Összesen: 65 perc
Gombaleves húsgombóccal – tálalás
A levest tányérokba mered, elosztod a húsgombócokat, és minden tányér levest megszórsz vágott petrezselyemmel.
Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások