Gombaleves húsgombóccal: ez a leves a sokféle zöldségnek és a levesbetéteknek köszönhetően olyan laktató, hogy egytál ételnek is beillik.

Gombaleves húsgombóccal

Gombaleves húsgombóccal

Elkészítési idő: 65 perc

Hozzávalók

4 adaghoz

A leveshez:

  • 40 dkg gomba (termesztett csiperke)
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 1 db közepes sárgarépa
  • 1 db közepes fehérrépa
  • 1 db szál szárzeller
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 evőkanál liszt
  • 0,5 l alaplé vagy víz és még 0,5 liter víz

A húsgombóchoz:

  • 20 dkg darált sertéshús
  • 1/2 fej közepes hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1/2 tojás
  • só,  bors

A nokedlihez:

  • 1/2 tojás
  • liszt

Bevásárlólista

  • 40 dkg gomba (termesztett csiperke)
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 1 db közepes sárgarépa
  • 1 db közepes fehérrépa
  • 1 db szárzeller
  • 1 csokor petrezselyem
  • 20 dkg darált sertéshús
  • 1 db tojás

Emlékeztető: liszt, alaplé, só, bors, hagyma, fokhagyma

Előkészítés

  • A szalonnát felkockázod.

    Felkockázott szalonna

    Felkockázott szalonna

  • A gombát, zellerszálat és a zöldségeket megtisztítod, feldarabolod.
    Felaprított gomba

    Felaprított gomba

    Feldarabolt zöldségek

    Feldarabolt zöldségek

  • A hagymát, fokhagymát és petrezselymet felaprítod.
  • A tojást egy kis tálkában villával összekevered.
  • A darált húst összekevered a felaprított hagymával, fokhagymával és a tojás felével. Ízlésed szerint megsózod, megborsozod és 4 nagyobb vagy 8 kisebb gombócot formálsz belőle. (Ha nagyon lágy lenne, tégy hozzá kevés zsemlemorzsát vagy lisztet.)
  • A tojás másik feléhez adj annyi lisztet és egy kevés sót, hogy szaggatható nokedlitészta legyen belőle.

Gombaleves húsgombóccal – elkészítés

  1. A szalonnakockákat egy nagyobb lábosban vagy fazékban felolvasztod. A megpirult szalonna kockákat kiszeded, és egy más alkalommal használod fel (pl. túróstészta tetejére).

    Szalonna kiolvasztása

    Szalonna kiolvasztása

  2. A szalonnazsíron megpirítod a zöldségeket. (A megpirult sárgarépa szép színt ad a levesnek.

    Zöldségek párolása

    Zöldségek párolása

  3. Hozzáadod a gombát és néhány percig együtt tovább pirítod.

    Összekeverve

    Összekeverve

  4. Megszórod egy evőkanál liszttel, összekevered.

    Liszttel megszórva

    Liszttel megszórva

  5. Felöntöd 1 liter folyadékkal (jó, ha a fele alaplé, de nem szükségszerű).
  6. Felforralod, lassú forralással főzd, tedd bele a húsgombócokat. (Ha lassan forralod a levest, nem fognak szétesni.)
  7. A főzési idő kb. 20 perc lesz, de ellenőrizd, hogy minden puha legyen.
  8. Beleszaggatod a nokedlikat. Amikor feljönnek a leves tetejére, akkor készen vagy.

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 20 perc
  • Szalonna kiolvasztása: 10 perc
  • Zöldségek pirítása: 10 perc
  • Főzés: 20 perc
  • Nokedli belefőzése: 5 perc

Összesen: 65 perc

Gombaleves húsgombóccal – tálalás

A levest tányérokba mered, elosztod a húsgombócokat, és minden tányér levest megszórsz vágott petrezselyemmel.

Zöldséges gombaleves húsgombóccal tálalva 1

Zöldséges gombaleves húsgombóccal tálalva 1

Zöldséges gombaleves húsgombóccal tálalva 2

Zöldséges gombaleves húsgombóccal tálalva 2

 

Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa