Juhtúrós pogácsa: olyan egyszerű, hogy nem is gondolnád. Leszámítva a pihentetési és sütési időt, gyorsan elkészül és nagyon finom. (A recept eredetije: Borbás Marcsi azonos című videója.
Juhtúrós pogácsa
Elkészítési idő: 130 perc
Hozzávalók
2 gáztepsi pogácsához
- 50 dkg liszt + a gyúráshoz
- 10 dkg vaj
- 25 dkg juhtúró
- 2 evőkanál tejföl
- 2 db tojás + 1 db a kenéshez
- 1 evőkanál só
- 0,5 dl tej
- 1 evőkanál liszt
- 1 kávéskanál cukor
- 2,5 dkg élesztő
Bevásárlólista
- 1 kg liszt
- 10 dkg vaj
- 25 dkg juhtúró
- 1 kis pohár tejföl
- 3 db tojás
- 5 dkg élesztő
Emlékeztető: só, tej, cukor
Előkészítés
- A lisztet egy nagyobb tálba szitálod.
- A vajat feldarabolod.
Juhtúrós pogácsa készítése
- Egy nagyobb bögrébe beleteszed a meglangyosított tejet, a cukrot és 1 evőkanál lisztet. Összekevered. Hozzámorzsolod az élesztőt és azt is hozzá kevered.
- Amíg az élesztő felfut, a lisztet a vajjal egy kelesztő tálban elmorzsolod. Belekevered a sót.
Liszt és vaj
- A közepében mélyedést készítesz, ebbe teszed a felfutott élesztős keveréket és összedolgozod.
- Belemorzsolod a juhtúrót.
- Hozzáteszed a tejfölt, a 2 db tojást és a tálban összedolgozod. Lehet, hogy még egy kevés lisztet kell majd hozzáadni.
Tejföl és tojás hozzáadása
- Lisztezett gyúrólapra teszed. Alaposan átgyúrod. Közepesen kemény, jól formázható massza lesz belőle.
Tészta összegyúrva
- Fóliába csomagolva a kb. egy órát a hűtőben pihenteted.
Tészta pihentetés előtt
Tészta pihentetés után
- A nyújtólapra borítod, kissé lenyomkodod, hogy nyújtófával nyújtható legyen.
Pihentetett tészta nyújtólapon
- Kb. 1 cm vastagra nyújtod.
Tészta kinyújtva
- A felületét késsel berácsozod (nem feltétlenül szükséges – én csak egy részét rácsoztam). A rácsozás csak a hajtogatott (pl. medvehagymás pogácsánál „kötelező”.
- 3 és 5 cm közötti méretű kerek szaggatóval kiszaggatod a pogácsákat és sütőpapírral bélelt tepsibe rakod. (Legyen hely közöttük!).
- Felvert tojással megkened.
Sütés előtt
- 175 fokra előmelegített sütőbe teszed – 25 perc alatt megsül. (Ellenőrizd: felül és alul is szép világosbarnának kell lennie.)
Sütés után 1
Sütés után 2
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 5 perc
- Tészta elkészítése: 15 perc
- Pihentetés: 60 perc
- Nyújtás, rácsozás, szaggatás, kenés: 25 perc
- Sütés: 25 perc
Összesen: 130 perc (Ebből munka: 55 perc)
Juhtúrós pogácsa tálalása
Az elkészült pogácsákat tányérra, tálra rakod. Langyosan a legjobb.
Juhtúrós pogácsa tálalva 1
Juhtúrós pogácsa tálalva 2
Dobozban vagy fólia zacskóban napokig eláll.
Pogácsák tárolása
Képek, leírás: Pap Zsuzsa
Köszönöm a recepteket!