Juhtúrós pogácsa: olyan egyszerű, hogy nem is gondolnád. Leszámítva a pihentetési és sütési időt, gyorsan elkészül és nagyon finom. (A recept eredetije: Borbás Marcsi azonos című videója.

Juhtúrós pogácsa

Juhtúrós pogácsa

Elkészítési idő: 130 perc

Hozzávalók

2 gáztepsi pogácsához

  • 50 dkg liszt + a gyúráshoz
  • 10 dkg vaj
  • 25 dkg juhtúró
  • 2 evőkanál tejföl
  • 2 db tojás + 1 db a kenéshez
  • 1 evőkanál só
  • 0,5 dl tej
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 kávéskanál cukor
  • 2,5 dkg élesztő

Bevásárlólista

  • 1 kg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 25 dkg juhtúró
  • 1 kis pohár tejföl
  • 3 db tojás
  • 5 dkg élesztő

Emlékeztető: só, tej, cukor

Előkészítés

  • A lisztet egy nagyobb tálba szitálod.
  • A vajat feldarabolod.

Juhtúrós pogácsa készítése

  1. Egy nagyobb bögrébe beleteszed a meglangyosított tejet, a cukrot és 1 evőkanál lisztet. Összekevered. Hozzámorzsolod az élesztőt és azt is hozzá kevered.
  2. Amíg az élesztő felfut, a lisztet a vajjal egy kelesztő tálban elmorzsolod. Belekevered a sót.

    Liszt és vaj

    Liszt és vaj

  3. A közepében mélyedést készítesz, ebbe teszed a felfutott élesztős keveréket és összedolgozod.
  4. Belemorzsolod a juhtúrót.
  5. Hozzáteszed a tejfölt, a 2 db tojást és a tálban összedolgozod. Lehet, hogy még egy kevés lisztet kell majd hozzáadni.

    Tejföl és tojás hozzáadása

    Tejföl és tojás hozzáadása

  6. Lisztezett gyúrólapra teszed. Alaposan átgyúrod. Közepesen kemény, jól formázható massza lesz belőle.

    Tészta összegyúrva

    Tészta összegyúrva

  7. Fóliába csomagolva a kb. egy órát a hűtőben pihenteted.
    Tészta pihentetés előtt

    Tészta pihentetés előtt

    Tészta pihentetés után

    Tészta pihentetés után

  8. A nyújtólapra borítod, kissé lenyomkodod, hogy nyújtófával nyújtható legyen.

    Pihentetett tészta nyújtólapon

    Pihentetett tészta nyújtólapon

  9. Kb. 1 cm vastagra nyújtod.

    Tészta kinyújtva

    Tészta kinyújtva

  10. A felületét késsel berácsozod (nem feltétlenül szükséges – én csak egy részét rácsoztam). A rácsozás csak a hajtogatott (pl. medvehagymás pogácsánál „kötelező”.
  11. 3 és 5 cm közötti méretű kerek szaggatóval kiszaggatod a pogácsákat és sütőpapírral bélelt tepsibe rakod. (Legyen hely közöttük!).
  12. Felvert tojással megkened.

    Sütés előtt

    Sütés előtt

  13. 175 fokra előmelegített sütőbe teszed – 25 perc alatt megsül. (Ellenőrizd: felül és alul is szép világosbarnának kell lennie.)
    Sütés után 1

    Sütés után 1

    Sütés után 2

    Sütés után 2

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 5 perc
  • Tészta elkészítése: 15 perc
  • Pihentetés: 60 perc
  • Nyújtás, rácsozás, szaggatás, kenés: 25 perc
  • Sütés: 25 perc

Összesen: 130 perc (Ebből munka: 55 perc)

Juhtúrós pogácsa tálalása

Az elkészült pogácsákat tányérra, tálra rakod. Langyosan a legjobb.

Juhtúrós pogácsa tálalva 1

Juhtúrós pogácsa tálalva 1

Juhtúrós pogácsa tálalva 2

Juhtúrós pogácsa tálalva 2

Dobozban vagy fólia zacskóban napokig eláll.

Pogácsák tárolása

Pogácsák tárolása

 

Képek, leírás: Pap Zsuzsa