Csirke: a húsok közül ezt vásároljuk a leggyakrabban. Több előnye is van: az ára kedvező, könnyen szétdarabolható,gyorsan megpuhul és nagyon sokféle étel készíthető belőle.

Sült csirkecomb 1

Csirke és részei

Rajzban bemutatva itt találod.

Ha rászánod magad arra, hogy magad darabolod fel,

Egész csirke

a következő részekre célszerű bontani:

  • 2 db comb

    Csirkecomb egészben

    Csirkecomb egészben

  • 1 db mell vagy 4 db filé

    Csirkemell filé

    Csirkemell filé

  • 2 db szárny
  • 1 db farhát (fel lehet darabolni, akkor lesz belőle 1 db hát és 1 db far)
  • 2 db láb, 1 db nyak és aprólék.

A felbontás módja már túllépné a cikk kereteit Ha még soha nem bontottál csirkét, akkor is nekiállhatsz vagy kérj segítséget a felmenőidtől.

Megjegyzések:

  • Ha nagyobb a család vagy már nagyok a gyerekek, akkor két csirke is el fog fogyni.
  • A combokat párolásnál, sütésnél egészben hagyhatod, egyébként  főként ha nagy a csirke – jobb két darabba vágni és a felső combot kicsontozni.
  • Az utóbbi időben elterjedt egy olyan feldarabolási mód, amikor a csirkét 4 részre vágják, és minden részében van vagy egy csirkecomb, vagy fél csirkemell. Ez egyszerűbb (főleg ha nagyban bontják), viszont a felhasználásnál ez nem mindig kedvező.
  • Természetesen vásárolhatsz csirke-darabokat is, az ételek ugyanolyan finomak lesznek.

Csirke ételek

Egész csirkéből készíthető ételek

Ezek száma nem túl nagy.

  • Ha a sütődben van forgó nyárs, akkor készíthetsz grillcsirkét.
  • Az egész szárnyas legjobb és leggazdaságosabb formája a töltött.
  • Töltelékként a szokásos alaptöltelékbe lehet tenni májat, gombát, reszelt sajtot. A tölteléket ne a csirke hasába tedd (oda inkább egy alma, vagy almaszeletek valók). a bőr alá téve megvédi a húst a kiszáradástól – ez főleg a melleknél fontos. Egy kis ügyeskedéssel a combok bőre alá is tudsz tölteléket tenni.

    Töltött csirke

    Töltött csirke

Csirke combból készíthető ételek

Kicsontozott felső combból:

  • rántott
  • más panírban (mogyorós, sajtos vagy krumpli reszelékes) sütött
  • töltött  (hagyományos töltelék, aszalt szilva, májas vagy gombás töltelék)
  • grillezett szelet

    Rántott csirkecomb tálalva 1

    Rántott csirkecomb 

Az alsó combok legjobb felhasználási módja:

  • pörkölt
  • paprikásPaprikás csirke 1
  • lecsós
  • a felső comb bőrét rajta hagyva akár töltött csirkecomb is készülhet belőle.

Csirkemell ételek

  • süthető egyben (bőre alatt vékony szalonna szeletekkel)
  • tölthető fűszeres vajjal, feta sajttal), majd összetűzve és kirántva
  • vízszintesen szeletelve kiváló rántott mell készíthető belőle
  • csíkokra vágva és hirtelen sütve tehető salátába, tésztába, ragubaCukkinis csirkemell
  • grillezhető.

A többi rész

szárny, nyak, láb, aprólék, farhát

  • Elsősorban különféle levesek alapanyagaként használhatók fel.Csirkehúsleves 1

 

Képek: saját készítésű ételek saját felvételei.