Csirke: a húsok közül ezt vásároljuk a leggyakrabban. Több előnye is van: az ára kedvező, könnyen szétdarabolható,gyorsan megpuhul és nagyon sokféle étel készíthető belőle.
Csirke és részei
Rajzban bemutatva itt találod.
Ha rászánod magad arra, hogy magad darabolod fel,
a következő részekre célszerű bontani:
- 2 db comb
Csirkecomb egészben
- 1 db mell vagy 4 db filé
Csirkemell filé
- 2 db szárny
- 1 db farhát (fel lehet darabolni, akkor lesz belőle 1 db hát és 1 db far)
- 2 db láb, 1 db nyak és aprólék.
A felbontás módja már túllépné a cikk kereteit Ha még soha nem bontottál csirkét, akkor is nekiállhatsz vagy kérj segítséget a felmenőidtől.
Megjegyzések:
- Ha nagyobb a család vagy már nagyok a gyerekek, akkor két csirke is el fog fogyni.
- A combokat párolásnál, sütésnél egészben hagyhatod, egyébként főként ha nagy a csirke – jobb két darabba vágni és a felső combot kicsontozni.
- Az utóbbi időben elterjedt egy olyan feldarabolási mód, amikor a csirkét 4 részre vágják, és minden részében van vagy egy csirkecomb, vagy fél csirkemell. Ez egyszerűbb (főleg ha nagyban bontják), viszont a felhasználásnál ez nem mindig kedvező.
- Természetesen vásárolhatsz csirke-darabokat is, az ételek ugyanolyan finomak lesznek.
Csirke ételek
Egész csirkéből készíthető ételek
Ezek száma nem túl nagy.
- Ha a sütődben van forgó nyárs, akkor készíthetsz grillcsirkét.
- Az egész szárnyas legjobb és leggazdaságosabb formája a töltött.
- Töltelékként a szokásos alaptöltelékbe lehet tenni májat, gombát, reszelt sajtot. A tölteléket ne a csirke hasába tedd (oda inkább egy alma, vagy almaszeletek valók). a bőr alá téve megvédi a húst a kiszáradástól – ez főleg a melleknél fontos. Egy kis ügyeskedéssel a combok bőre alá is tudsz tölteléket tenni.
Töltött csirke
Csirke combból készíthető ételek
Kicsontozott felső combból:
- rántott
- más panírban (mogyorós, sajtos vagy krumpli reszelékes) sütött
- töltött (hagyományos töltelék, aszalt szilva, májas vagy gombás töltelék)
- grillezett szelet
Rántott csirkecomb
Az alsó combok legjobb felhasználási módja:
- pörkölt
- paprikás
- lecsós
- a felső comb bőrét rajta hagyva akár töltött csirkecomb is készülhet belőle.
Csirkemell ételek
- süthető egyben (bőre alatt vékony szalonna szeletekkel)
- tölthető fűszeres vajjal, feta sajttal), majd összetűzve és kirántva
- vízszintesen szeletelve kiváló rántott mell készíthető belőle
- csíkokra vágva és hirtelen sütve tehető salátába, tésztába, raguba
- grillezhető.
A többi rész
szárny, nyak, láb, aprólék, farhát
- Elsősorban különféle levesek alapanyagaként használhatók fel.
Képek: saját készítésű ételek saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások