Paprikás csirke vagy csirkepaprikás: finom szaftban, nokedlival: ki ne szeretné? Egyszerű elkészíteni és hagyományosan nokedlival tálalni.

Paprikás csirke 1

Paprikás csirke készítése

Elkészítési idő: 75 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 4 db csirkecomb (lehet egyben hagyni, de szét is lehet vágni kétfelé)
  • 4 db csirkeszárny (adagoktól függően)
  • 2 fej hagyma
  • 1 evőkanál zsír
  • 1 db zöldpaprika (ha nincs friss, lehet mélyhűtött)
  • 1 db paradicsom (ha nincs friss, lehet mélyhűtött)
  • 1 evőkanál piros fűszerpaprika
  • 2 dl tejföl
  • 1 evőkanál liszt

Bevásárlólista

  • 4 db csirkecomb
  • 4 db csirkeszárny
  • 2 fej hagyma
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 kis doboz tejföl

Emlékeztető: zsír, liszt, piros fűszerpaprika, só

Megjegyzés:

Szükség esetén – főleg télen – a zöldpaprika és paradicsom helyettesíthető még pl. eltett lecsó alapanyaggal vagy ha ez sincs, piros-arany krémmel.

Előkészítés

  • A csirkedarabokat átnézed, ha szükséges, megtisztítod, leöblíted és a combokat – ha úgy gondolod – ketté vágod.
  • A hagymát felaprítod.
  • A paprikát, paradicsomot megmosod. A paprikát egészben hagyod (de magházát kivéve karikákra vagy szeletekre vághatod. A paradicsom héját (ha kényes vagy rá) forró vízbe mártás után lehúzod, félbe vagy kisebb darabokra vágod.

Elkészítés

  1. A hagymát zsíron üvegesre párolod. Ne pirítsd, mert akkor nem fő szét és nem sűríti a szaftot.

    Hagyma dinsztelése

    Hagyma dinsztelése

  2. Vedd le a tűhelyről, tedd bele a piros paprikát, kevés vizet, keverd össze. Kész a paprikás csirke alap.
    Pirospaprika hozzáadása

    Pirospaprika hozzáadása

    Paprikás csirke alap

    Paprikás csirke alap

  3. Tedd az alapra a húsokat, a paprikát és paradicsomot, majd öntsd fel annyi vízzel, amennyi a csirkedarabokat ellepi.

    Zöldpaprika és paradicsom hozzáadása

    Zöldpaprika és paradicsom hozzáadása

  4. A víz hozzátétele előtt át lehet forgatni az alapban addig, amíg a csirkedarabok felületén elszíneződés keletkezik. Ez azonban nem szükségszerű. Ha azt szeretnéd, hogy a szaft nagyon jóízű legyen, akkor csak öntsd rá a vizet.
  5. Sózd meg ízlés szerint.
  6. Fedő alatt nagyon lassan párold addig, amíg a hús megpuhul. Ne kevergesd, csak rázogasd meg időnként, mert kevergetés esetén a csirkedarabok széteshetnek. Leégni nem fog, mert elég sok folyadék van rajta.
  7. Mielőtt a csirke megfő, készítsd el a habarást. A tejfölben keverd el alaposan a lisztet, majd egy-egy evőkanál csirkelé hozzáadása után keverd át. Annyi lét adj hozzá, hogy jól önthető legyen.
  8. Amikor a csirke megpuhult, add hozzá a habarást, óvatosan keverd el, rázogasd meg és forrald fel (ez azért kell, hogy a liszt megfőljön – különben liszt ízű lesz a szaft). Ezzel el is készült a csirkepaprikás.
    Megpárolva

    Megpárolva

    Behabarva tejföllel

    Behabarva tejföllel

  9. Amíg a csirke fő, elkészítheted a nokedlit vagy galuskát. (A kettő közötti különbség: a nokedli kisebb, a galuska nagyobb és gyakran krumplival készül.)

Elkészítési idő:

  • Csirke, hagyma, zöldpaprika tisztítása. feldarabolása: 15 perc
  • Hagyma dinsztelése: 5 perc
  • Főzés: 45 perc
  • Habarás, felforralás: 10 perc

Összesen: 75 perc

Paprikás csirke tálalása

Nokedli a leginkább hozzá illő köret (esetleg valamilyen tésztaféle, de a krumplit és rizst felejtsd el). Savanyúság nem illik hozzá. Ha mégis valami zöldfélét szeretnél, legyen fejes saláta.

Paprikás csirke tálalva 2

Paprikás csirke tálalva 2

Kiegészítések:

  • Paprikás csirke nokedlival: igazi magyar specialitás,  más népek konyhájában nem található meg. A külföldiek megőrülnek érte. Nem is csoda, hiszen ebben az ételben minden megvan, ami jellemző a magyar konyhára, a piros fűszerpaprika, a kárpát-medencében termett  utolérhetetlen hagyma, zöldpaprika és paradicsom is.
  • A köztudatban nem ismert, hogy a csirkéből (és a halból) nem lehet pörköltet készíteni, mert zsírjára sütve szétesnének. Ezért kell annyi vízben főzni, amennyi ellepi, és amikor megpuhult, lisztes tejföllel behabarni. Így lesz sűrű és ízletes a szaftja, amit galuskával annyira szeretünk.

 

Ha nincs nokedli szaggatód vagy galuska szaggatód, nézd meg ezeket.

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.