Medvehagymás tócsni: a fokhagymával, borssal fűszerezett egyszerű étel, a tócsni medvehagymával kiegészített változata. Jó gondolat volt elkészíteni.
Medvehagymás tócsni készítése
Elkészítési idő: 70 perc
Hozzávalók
8 db szokásos méretű tócsnihoz és egy nagy lepényhez
- 50 dkg krumpli
- 1 csokor medvehagyma
- 1 tojás
- 5-6 evőkanál liszt
- 3 gerezd fokhagyma
- só, bors
- a kisütéshez napraforgó olaj
Bevásárlólista
- 50 dkg krumpli
- 1 csokor medvehagyma
- 1 tojás
Emlékeztető: liszt, fokhagyma, só, bors, napraforgó olaj
Előkészítés
- A medvehagyma szárát leszeded, megmosod, a vizet alaposan lecsepgteted, vagy letörölgeted. Ahány személyre készíted, annyi levelet félreteszel a tálaláshoz.
- Felaprítod a medvehagyma leveleket (vékony csíkokra, utána keresztbe – nem kell túlzottan aprónak lennie.
- Hozzávágod vagy hozzányomod a fokhagymát.
- Amikor mindez készen van, csak akkor kezded el lereszelni a krumplit, mert hamar megbarnul. Ha kézzel szoktad reszelni, az elég fáradságos munka, nézd meg itt, hogy én mivel reszeltem. Egy nagyobb lyukú reszelőt használtam, mert azt szerettem volna, hogy egy kicsit borzas legyen a végeredmény és gyorsan kész legyek. Használhatsz finomabb reszelőt is, csak az tovább fog tartani.
Medvehagymás tócsni készítése
- A reszelt krumplit kicsit megsózod. Ha – ez krumpli fajtájától függ – levet engedne, nyomkodd kicsit ki, mert különben sok lisztet vesz fel és nem lesz olyan könnyű az eredmény.
- Megborsozod, a közepébe egy mélyedést készítesz és abba ütöd bele a tojást.
- Az egészet jól összekevered.
- Hozzákevered a medvehagymát.
- Annyi lisztet adsz hozzá, hogy kanállal könnyen kiszedhető legyen.
- Egy serpenyőben felforrósítod az olajat vagy zsírt.
- A forró zsiradékba 1 evőkanál masszát teszel és a tetejét a kanállal lenyomogatod, ellapítgatod (innen van a sok helyen használt lapcsánka név). Ez azért kell, hogy a massza gyorsan átsüljön. Annyit tegyél a serpenyőbe, hogy ne érjenek egymáshoz (nekem ez 4 darab volt). Amíg sül, elkészítheted a tálaláshoz a zöldségeket.
- Amikor az egyik oldala megpirult, megfordítod, megsütöd a másik oldalát is és papírtörlőre szeded, hogy a fölösleges olajat eltávolítsd róla.
- Amikor 8 db készen lett, úgy láttam, hogy a maradék további négyre már nem lesz elég – nem is akartam már tovább vacakolni, és az egész maradékot egyszerre betettem a serpenyőbe, kicsit szétnyomogattam, így lett belőle „óriás tócsni”.
Elkészítési idő:
- Medvehagyma és fokhagyma tisztítása, felaprítása: 15 perc
- Krumpli lereszelése: 20 perc
- Összeállítás: 5 perc
- Sütés 3 részletben: 30 perc
Összesen: 70 perc
A medvehagymás tócsni tálalása
A tányérokra tégy egy-egy medvehagyma levelet, arra a tócsnikat, és az éppen otthon levő zöldségekből (lehet lila hagyma, újhagyma, piros paprika, petrezselyem).
Az óriást tejföllel, lila vagy más hagymával tálalhatod, sajtot is reszelhetsz rá. Mondhatom, kiváló.
Érdekelhet még:
Medvehagyma mártás túró gombóccal
Képek: saját készítésű medvehagymás tócsni saját felvételei
Kedves Zsuzsa!
Nagyon szeretem, hogy lépésről lépésre leírod, fényképekkel illusztrálod a receptjeidet. Ezt a medvehagymás tócsnit biztosan ki fogom próbálni, köszi.
Üdv:
Vera