Egyszerű ételek – ezt a kifejezést sokszor hallhatod mostanában. Az interneten a gasztronómiával foglalkozó oldalakon nap mint nap találkozhatsz vele. Mit is jelent ez a két szó valójában?
Egyszerű ételek
A cikk tartalma:
Az egyszerű ételek legfontosabb jellemzői
Példák
Az egyszerű ételek csoportosítása
- Ételfajtánként
- Az étkezés ideje szerint
- Az étel hústartalmát tekintve
Az egyszerű ételek legfontosabb jellemzői
Ez a két szó mindenkinek egy kicsit mást jelent. Ez azért van, mert mindenki egy kicsit a saját helyzetéből kiindulva határozza meg:
- ha kevés időd van: legyen gyorsan elkészíthető
- ha nincs időd bevásárolni: készüljön abból, ami éppen otthon van
- ha kevés pénzed van: készüljön kevés, olcsó alapanyagból
- ha nincs jól felszerelt konyhád: legyen egyszerű eszközökkel elkészíthető
A fentieket átgondolva az egyszerű ételek legfontosabb jellemzői:
- kevés hozzávaló ( <=10)
- kevés konyhai edény és eszköz (<= 15)
- egyszerű konyhai körülmények
- gyors előkészítés
- egyszerű elkészítési mód
- rövid (egy órán belüli) elkészítési idő
- ízletes, megfelelő tápanyag- és vitamin tartalmú étel
(A fenti pontokban szereplő jelölés <= matematikai kifejezés. Azt jelenti, hogy legfeljebb.)
Nézzük meg a feltételeket részletesebben.
Az egyszerű ételek hozzávalói
- A hozzávalók egy része, az általánosan használt alapanyagok legyenek otthon a kamrában, kamraszekrényben (ide tartozik a fűszerkészlet is). Ezek beszerzése hetente, vagy akár havonta egyszer is elegendő.
- A hozzávalók többi része (a bevásárlólistán szereplő négy-öt dolog) könnyen, egy helyen beszerezhető legyen: piacon, élelmiszer- és zöldséges üzletekben, szupermarketekben. Ne kelljen a vásárlással sok időt eltölteni.
- A hozzávalók ára legyen elfogadható. Vannak olyan élelmiszerek, amelyeket a pénztárcánk (az élelmiszerekre szánt összeg) függvényében csak ritkán engedhetünk meg magunknak. Hiába lenne gyorsan elkészíthető egy sertés-szűz vacsorára, ha a kereteinkből csak a csirkemáj engedhető meg. Vagy más példa: lehet szeretni a gránátalmát, de rendszeresen csak a nálunk termő almafajtákat tudjuk megvásárolni.
Az ételkészítés körülményei
A készítéshez használt eszközök
- számuk <=15
- 2-3 lábos (fazék), serpenyő, tál, tepsi, 2 kés (egy kicsi és egy nagy), zöldségtisztító, vágódeszka, villa
Konyhai körülmények
- legyen egy tűzhely sütővel (mindegy, hogy milyen)
- mosogató
- hűtő
- előkészítő hely.
Soha ne búslakodj azon, hogy nincs nagyobb konyhád (az általános lakásméretek miatt keveseknek adatik meg a tökéletesen felszerelt, nagy méretű konyha). Az étel minősége nem a konyha méretétől függ. Kis konyhában is lehet finom ételt készíteni.
A hozzávalók előkészítése
Amikor egyszerű ételt készítesz, többnyire kevés időd van rá. Ilyenkor használd ki azt, amit az élelmiszer ipar és az üzletek nyújtanak:
(a teljesség igénye nélkül)
- mirelit főzelék-alapot, gyümölcsöket
- száraztésztát
- feldarabolt vagy darált húst
- halfilét, halszeletet
- paradicsomból készült különféle kész termékeket
Ezzel nagyon sok előkészítő munkát takaríthatsz meg (igaz, többet kell fizetni érte, de az idő pénz). Persze azért a hagyma- vagy petrezselyem aprítása, szalonna felkockázása és más hasonló műveletek még megmaradnak.
Az egyszerű ételek elkészítési módja
- kevés számú konyhai műveletből (<=15) álljon
- a műveletek legyenek olyan egyszerűek, hogy még egy nagyobb gyermeknek se jelentsen gondot
- rövid idő alatt elvégezhető legyen, ne legyen bonyolult tisztítás (pl. csirkebontás, halpucolás) és köztes művelet (töltés, varrás formázás, különleges darabolás).
Az étel beltartalma
Mikor megtervezed az ételeidet, gondolj arra, hogy megfelelő legyen a tápértéke, a vitamin és ásványi anyag tartalma. Ez kicsit tudományosan hangzik, de ha kis időt szánsz arra, hogy utána nézz ezeknek a dolgoknak és megtervezed az ételeidet, ez sem boszorkányság. Egy kis kreativitással az egyszerű ételek is kielégíthetik ezt a követelményt.
Példák
(4 személyre)
Tojásos nokedli salátával
Elkészítési idő: 35 perc
Hozzávalók (7 tétel):
- 25 dkg liszt
- 2 + 4 tojás
- 2 dkg vaj
- só
- 2 db fejes saláta
- 1 db citrom leve
- 2 evőkanál cukor
Bevásárló lista (4 tétel)
- 1 kg liszt
- 6 db tojás
- 2 db nagyobb fejes saláta
- 1 db citrom
Emlékeztető: vaj, só, cukor
Előkészítés (3 lépés):
- Vízmelegítés
- Salátamosás, feldarabolás
- Salátalé készítés (cukor, citrom, víz)
Elkészítés (7 lépés):
- Nokedli alaptészta készítés (2 tojás, víz, só, liszt összekeverése)
- Nokedli kifőzése
- Megfőtt nokedli kiszedése lábosba, összekeverése vajjal
- 4 db tojás felverése
- Tojás és só hozzáadása a tésztához
- Főzés, lazítás, forgatás
- Tálalás
Pirított csirkemáj petrezselymes krumplival
Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók (7 tétel):
- 60 dkg csirkemáj (szív nélkül)
- 1 nagyobb vagy 2 kisebb fej vöröshagyma
- 1 kg krumpli (megtisztítva kb. 80 dkg)
- 2 evőkanál baromfi- vagy sertészsír
- 1 csokor petrezselyem
- 1 evőkanál édes fűszerpaprika
- további fűszerek: csípős fűszerpaprika (feltételesen), só, őrölt bors, majoránna
Bevásárlólista (4 tétel):
- 60 dkg csirkemáj (szív nélkül – lehet így is vásárolni)
- 1 nagyobb vagy 2 kisebb fej vöröshagyma
- 1 kg krumpli
- 1 csokor petrezselyem
Emlékeztető: baromfi- vagy sertészsír, édes és csípős piros fűszerpaprika, majoránna, őrölt bors, só
Előkészítés (4 lépés):
- Csirkemáj megtisztítása
- Hagyma felaprítása
- Petrezselyem aprítása
- Krumpli hámozása, felkockázása
Pirított csirkemáj készítése (9 tétel):
- Krumplifőzés megkezdése
- A zsír háromnegyed részének megolvasztása
- Hagyma párolása-pirítása
- Máj sütése először egyik, majd a másik oldalon
- Fűszerezés piros paprikával, borssal, majoránnával
- Felforralás
- A megfőtt krumpliról a főző víz leöntése
- Lábosba helyezés, zsír ráolvasztás, fűszerezés sóval, petrezselyemmel
- Tálalás
Zöldbabfőzelék tejfölös habarással
Elkészítési idő: mirelit zöldbabból 40 perc
Hozzávalók (6 tétel):
- 1 kg sárga zöldbab (mirelit)
- 0,5 liter zöldséges hús alaplé vagy húsleves (ez legyen mindig a mélyhűtőben, ha nincs, akkor víz)
- 4 evőkanál liszt
- 3 dl tejföl
- 1 csokor petrezselyemzöld
- feltét (tetszés szerint, lehet: tükörtojás, maradék hússzelet vagy pörkölt, fagyasztóból vagy készen vásárolt fasírozott)
Bevásárlólista (3 tétel):
- 1 kg sárga mirelit zöldbab
- 3 dl (2 kis pohár) tejföl
- 1 csokor petrezselyemzöld
Emlékeztető: fél liter hús alaplé, liszt, só
Előkészítés (1 lépés):
- Petrezselyem felaprítása
Zöldbabfőzelék készítése (8 lépés):
- Hús alaplé (vagy víz) forrásig melegítése)
- Zöldbab hozzáadása több részletben (a lé mindig forrjon fel – a hideg zöldség lehűti)
- Főzés
- Habarás elkészítése (főzés közben)
- Főzelék besűrítése, felforralás
- Petrezselyem hozzáadása, összekeverés
- Tükörtojások elkészítése
- Tálalás
Az egyszerű ételek csoportosítása
Ételfajtánként
Minden ételcsoportban vannak olyan ételek, amelyek kevés alapanyagból, egyszerű körülmények között, rövid idő alatt elkészíthetők. Abban szeretnék itt neked segíteni felsorolásokkal, ha egyszerű ételt szeretnél készíteni, milyen kínálatból választhatsz.
Előételek
Étvágygerjesztőként szolgáló kis adag ételek, amelyek előkészítik a gyomrot a nagyobb mennyiségű ételek befogadására. Két nagy csoportjuk ismert: a hideg és meleg előételek. Jó, ha tudod, hogy a hideg előételeket a leves előtt, a meleg előételeket a leves után szokás tálalni.
Hideg:
- kaszinó tojás
- kencék (pl. padlizsánkrém, ajvár, zakuszka) és pirított kenyér
- körözöttes zöldpaprika
- majonézes virslisaláta
- tormakrémes sonkatekercs
- töltött paradicsom
- töltött tojás
Meleg:
- húsos palacsinta
- rántott húsos palacsinta
- rántott sajt
- töltött gombafejek
- virsli leveles tésztában
- virsli palacsintában
- egyéb (ételek fél adagban)
Levesek
A levesek egy része a magyar konyhára jellemző. Fontos szerepük, hogy az ember számára szükséges folyadékmennyiség egy részét is bejuttatják a szervezetbe. A levesek nagy része melegen, egy kisebb részük (gyümölcs- és egyes zöldség-levesek) hidegen fogyasztható.
Külön említést érdemelnek a krémlevesek, amelyek a külföldi konyhákból szivárogtak be a magyar gasztronómiába. Ezek nagy része tejszínnel, vajjal és tojások sárgájával készül, ezért nagyon tápláló. Praktikus megoldás, mivel tápértéke magas és termoszban, kulacsban munkahelyre is bevihető. A fogyasztásukhoz akár egy pohár vagy bögre is elegendő.
- birsalmaleves
- birsalma krémleves
- brokkoli krémleves
- cukkini krémleves
- csicseriborsó püréleves
- édesburgonya püréleves
- fokhagyma krémleves
- francia hagymaleves
- frankfurti leves
- gazpacho (spanyol zöldségleves)
- gombaleves
- gomba krémleves
- hideg paradicsomleves
- kaporleves
- karalábé püréleves
- karfiolleves
- karfiol püréleves
- krumplikrémleves
- krumplileves
- magyaros zöldbableves
- medvehagyma krémleves
- medvehagyma leves
- meggyleves
- paradicsomleves
- paradicsom püréleves
- sárgaborsó leves
- sárgaborsó püréleves
- sárgarépa krémleves
- sóskakrémleves
- spárgaleves
- spárga krémleves
- szilvakrémleves
- szilvaleves
- sütőtök krémleves
- tejszínes sütőtök krémleves
- tojásleves
- uborkaleves
- vöröslencse leves
- zellerkrémleves
- zöldbableves
- zöldbab krémleves
- zöldborsóleves
- zöldborsó krémleves
Főzelékek
A magyar konyha jellegzetes fogásai, bár manapság sokan kihagyják az étkezésükből. Az ételek között változatosságot jelentenek. Jól elkészítve, megfelelő feltétekkel teljes értékű fogásoknak tekinthetők.
A külföldi konyhákban a főzeléket jellegzetes zöldséges ételek helyettesítik. Leggyakrabban az angolosan készített főzelékekkel lehet találkozni, amelyek lényegében főtt/párolt zöldségek vajban átforgatva. Lehet találkozni még a lengyeles főzelékkel, amely párolt/főtt zöldségek vajas zsemlemorzsába forgatva.
- brokkoli főzelék
- cukkini főzelék
- finomfőzelék
- kapros tökfőzelék
- kapros zöldbabfőzelék
- karalábéfőzelék
- karfiolfőzelék
- kelkáposztafőzelék
- krumplifőzelék
- medvehagyma főzelék
- paradicsomos káposzta
- paradicsomos krumpli
- salátafőzelék
- sárgarépafőzelék
- spenótfőzelék friss spenótból
- spenótfőzelék mirelitből
- sütőtök főzelék
- tökfőzelék
- zöldbabfőzelék tejfölös habarással
- zöldbabfőzelék rántással
- zöldborsó főzelék
Zöldséges ételek hússal
A felsorolásban a bizonyos közkedvelt rakott és töltött zöldségek (pl. töltött káposzta, rakott káposzta, töltött paprika) azért nem szerepelnek, mert elkészítésük, bár nem bonyolult, de hosszabb időt vesz igénybe.
- brokkolis csirkemell
- fehér spárga sonkával
- húsos zöldségfasírt
- kolbászos lecsó
- rakott brokkoli
- rizses hús (húslevesben főtt hússal)
- spárga baconban
- tarhonyás lecsó
- tarhonyás paprikás krumpli
- virslis lecsó
- zöld spárga recept
Zöldséges ételek hús nélkül
A hús nélküli zöldségek lényegében néhány nagyobb csoportba tartoznak, mint zöldséges fasírtok és tócsnik, bundában sütött zöldségek, csőben sült és rakott zöldségek besameles öntettel, zöldségpörköltek és lecsók. Az egyszerű megoldások felsorolásban:
- brokkoli sörtésztában
- cékla fasírt
- cékla tócsni
- cukkini fasírt
- cukkini sörtésztában
- cukkini tócsni
- cukkinis lecsó
- csőben sült karfiol
- csőben sült zöld spárga
- gombapörkölt
- gombás lecsó
- gombás zöldséges rizs
- karfiol fasírt
- karfiol zsemlemorzsában
- kelkáposzta fasírt
- kelkáposzta sörtésztában
- lecsó
- tejfölös gombapörkölt nokedlival
- tojásos lecsó
- medvehagymás tócsni
- padlizsán sörtésztában
- rakott brokkoli hús nélkül
- rakott cukkini hús nélkül
- rakott karfiol hús nélkül
- rántott brokkoli
- rántott cukkini
- rántott gomba
- rántott karfiol
- rántott padlizsán
- rakott spárga
- rántott tök
- röszti tükörtojással
- spárga hollandi mártással
- sült karfiol
- sült sütőtök
- sütőtök tócsni
- tócsni
- töltött gomba sajtmártással
- zöldség fasírt
Húsételek (szárnyas, sertés)
A húsok között itt a csirke- és sertéshúsról és belsőségekről beszélünk, mivel a többi baromfi-, marha- és birkahús elkészítése nagyobb szakértelmet és hosszabb időt vesz igénybe.
- ananászos csirkemell
- bécsi szelet
- borjúpörkölt
- borjúpaprikás
- cukkinis csirkemell
- csirkemell sörtésztában
- csirke- vagy sertésmáj Marhall módra
- fasírozott gombócok sertéshúsból
- grillezett csirkemell
- sült hurka krumplival
- húsgombóc sertéshúsból
- kolbász sütése serpenyőben
- lecsós csirkecomb
- pankó morzsás csirkecomb
- pirított csirkemáj
- pirított sertésmáj
- rántott csirkecomb
- rántott csirkemáj
- rántott csirkemell
- rántott sertésmáj
- spárgás csirkemell
- szalonnába göngyölt csirkemell
Megjegyzés:
A közkedvelt pörköltek azért nem szerepelnek a felsorolásban, mivel – bár a húsok egy része gyorsan megpuhul – a pörkölt alap megfelelő elkészítése egyrészt szakértelmet kíván, másrészt hosszabb időt vesz igénybe. Sokan azt gondolják a pörkölt készítésről, hogy a húst csak rá kell dobni a párolt hagymára, rászórni a piros fűszerpaprikát, a sót és a húst puhára párolni. Ilyen módon elkészül valami pörkölt féle, de nem lesz igazán jó a pörkölt.
Halételek (édesvízi és tengeri halak)
A halak elkészítése elég egyszerű (legfeljebb a filézés és a szálkamentesítő irdalás jelenthet némi gondot. Gyorsan puhulnak, ezért elkészítésük is gyorsan megy. Ezért majdnem minden halétel belefér ebbe a csoportba. Mivel értékes tápanyagok és könnyen, gyorsan elkészíthetők, célszerű az étrendbe beiktatni.
- afrikai harcsapörkölt
- dorozsmai molnár ponty
- grillezett ponty
- harcsapaprikás
- harcsapörkölt
- ponty Orly módra
- rántott busa
- rántott haltej
- rántott harcsa
- rántott ponty
- rántott tengeri hal
- sült kárász
- sült keszeg
- sült lazac
- sült pontyfilé
Köretek
Mivel kiegészítő ételek, ezért általában könnyen gyorsan elkészíthetők. A szintén köretként is megfelelő saláták – nagy számuk és változatosságuk miatt – külön csoportba kerültek.
- birsalma püré
- céklapüré
- egyszerű töltelék húsba
- hasábburgonya
- karfiolrizs
- krumplipüré
- kuszkusz
- nokedli
- párolt fehérkáposzta
- párolt lilakáposzta
- párolt rizs
- párolt zöldségköret
- petrezselymes krumpli
- petrezselymes nokedli
- puliszka
- sült vegyes zöldségköret
- tarhonya
- zöldborsó püré
- zöldborsós karfiolrizs
- zöldborsós rizs
- zöld spárga köret
Mártások
Egyre nagyobb szerepet kapnak étkezésünkben. Ha a trendeket tekintjük, sült húsok szinte már nem is tálalhatók mártás nélkül. A mártások egy része, külön készül, egy másik csoport az, amikor a sült húsok készítésél keletkező szaft képezi a mártás alapját. Kissé kilóg a sorból a gratin mártás, amely nem húsok mellé való, hanem rakott zöldségek rétegei közötti rések kitöltésére. Önálló sajtmártás is készíthető belőle.
- cseresznyemártás
- fokhagyma mártás
- gratin mártás
- hagymamártás
- hollandi mártás
- kapormártás
- majonéz
- medvehagyma mártás
- paradicsom mártás
- remoulade mártás
- sajtmártás
- spenótmártás
- sütőtök mártás
- szilvamártás
- zeller mártás
Saláták
A legváltozatosabb ételcsoport. Mind alapanyagban, mint öntetekben nagy a választék, így a saláta-variációk száma szinte végtelen, csak a fantázia a korlát. Itt általában gyakori, népszerű salátákat találsz:
- caprese saláta
- cézár saláta
- coleslaw, amerikai káposztasaláta
- cukkini saláta
- fejes saláta
- franciasaláta
- görög pásztorsaláta
- görög saláta
- hagyma saláta
- húsvéti saláta
- káposztasaláta
- krumplisaláta
- nizzai saláta
- nyers céklasaláta
- sopszka saláta
- uborkasaláta
- vegyes saláta főtt tojással
Tojás ételek
A tojás az egyik legértékesebb tápanyag, hiszen a belőle kikelő kis élőlény megfelelő táplálását szolgálja – na és a mi étkezésünket is. Azon kívül, hogy nagyon sok ételben használunk tojást kiegészítő anyagként, önálló ételek is készíthetők tojásból:
- buggyantott tojás
- fordított tojás
- gombás tojás
- ham and egs (sonka és tojás)
- kaszinó tojás
- lágytojás
- majonézes tojássaláta
- omlett
- parasztreggeli
- szalonnás tojás
- tojáskrém
- tojáspörkölt
- tojásrántotta
- töltött tojás
- tükörtojás
- tükörtojás
Tészták
A tészta ételeknek se szeri, se száma. A salátákhoz hasonlóan csak a fantázia szab határt a tésztaételeknél. A számtalan száraztészta fajtának köszönhetően az egyik legváltozatosabb ételcsoport. Nagy előnye, hogy nagyon gyorsan elkészülnek, csak a tésztafőzésre kell egy kis gondot fordítani (sóhasználat, főzési idő és utókezelés). Több csoportra oszthatók (pl. kifőtt és sült tészták). de itt csoportosítás nélkül találod meg az egyszerű változatokat:
- amerikai palacsinta
- carbonara spagetti
- császármorzsa
- diós metélt
- gombás makaróni
- gombás tészta
- granadirmars
- grízes tészta
- húsos paradicsomos spagetti
- juhtúrós galuska
- káposztás kocka
- krumplis tészta
- lekváros palacsinta
- mákos metélt
- medvehagymás sonkás tészta
- medvehagymás tészta
- paradicsomos spagetti
- pesztós spagetti
- sajtos makaróni
- sajtos tészta
- spárgás tészta
- tejszínes brokkolis tészta
- tonhalas spagetti
- túrógaluska
- túrógombóc
- túrós csusza
- túrós palacsinta
- túrós tészta
- túrógombóc
Édességek
Néhány alaptészta ismeretében (piskóta, kevert tészták – köztük a muffinok, omlós tészták) nagyon sok süteményt el tudsz készíteni. A kelt tészták időigényesek, azért itt nem szerepelnek annak ellenére, hogy nem igazán bonyolultak. A különféle sütemény- és tortacsodák készítésére csak kevesen vállalkoznak, adott esetben célszerűbb készen megvásárolni. Az egyszerűség jegyében készült az alábbi felsorolás.
- almás süti
- csokis muffin
- epres desszert tejföllel
- epres piskóta
- epres szelet
- baracklekváros piskótatekercs
- boci szelet
- egyensúly tészta
- Kossuth kifli
- mézes diós muffin
- muffin
- meggyes piskóta
- sütőtökös muffin
- vanília sodó
Egyszerű ételek az étkezés ideje (napszak) szerint
Ebben az anyagrészben arra találsz példákat, milyen ételekből válogathatsz, amikor egyszerű reggelire, ebédre vagy vacsorára gondolsz. Itt ajánlok neked megoldásokat:
Reggelik
Ha nincs komolyabb akadálya, reggelizz otthon – az egészséged érdekében. Az egyszerű reggelik nagyon gyorsan elkészíthetők és sokkal kevesebb pénzből kiállíthatók, mint amennyit egy gyorsétteremben fizetnél egy reggeliért:
- gombás tojás
- ham and egs (sonka és tojás)
- lágy tojás
- tojásrántotta
- tükörtojás
- lágy tojás
- főtt virsli
- omlett
- sült virsli
- főtt debreceni
- sült debreceni
- reggeli ital és vaj, dzsem, méz
- reggeli ital és vaj, felvágott, sonka, sajt
Megjegyzés:
Mindenhez, amihez csak lehet, legyen valamilyen zöldségféle (zöldpaprika, paradicsom, saláta)
Tízórai
Gyerekek számára kötelező. Nehéz lenne felsorolni, mi minden lehet egy szendvicsbe tenni gyerekeknek tízóraira. Fontos a beltartalom mellett az is, hogy tetszetős, étvágygerjesztő legyen (pl. legyen benne színes zöldség). Esti előkészítés után nagyobb gyerekek akár el is készíthetik a saját tízórait.
Ebédek, vacsorák
Azért kerültek egy kalap alá, mert sokan vannak, akik munkahelyen ebédelnek, és otthon meleg vacsorát főznek. Ilyenkor fontos, hogy egyszerű és gyorsan elkészíthető legyen egy egyfogásos étel.
Hétvégeken lehet gondolkodni több fogásban (kettőben, esetleg háromban), nagyobb ünnepeken, születésnapokon akár négy fogásból is állat az ünnepi ebéd. Azért nem találsz itt felsorolást, mert a cikk első részében sok egyszerű és gyorsan elkészíthető ételt találsz. Ezekből akár heti menüt is összeállíthatsz.
- Egyfogásos: főétel
- Kétfogásos: leves és főétel
- Három fogásos: leves, főétel, desszert
- Négy fogásos: előétel, leves, főétel, desszert
Az étel hústartalmát tekintve
Ez a megkülönböztetés arra szolgál, milyen ételekből választhatsz – ha nem is vagy vegetáriánus – amikor húsmentes, és milyenekből, ha húsos egyszerű ételt szeretnél készíteni.
Hústartalmú
Ilyen ételek összefoglalva (a részletes listát lásd a cikk első részében):
- halételek
- hústartalmú előételek
- húsos levesek
- főzelékek hús feltéttel
- húsételek
- zöldséges húsos ételek
- húsos tészták
Húsmentes (vegetáriánus)
- Ilyen ételek lehetnek:
- húsmentes előételek
- hús nélkül készült levesek
- főzelékek húsmentes feltéttel
- hús nélküli zöldséges ételek
- tésztaételek hús nélkül
Megjegyzés:
Vannak a vegetáriánusok között olyanok, akik időnként halat is esznek, de a hal végül is állat, így húsa az állati eredetű, hústartalmú élelmiszerek közé tartozik.
Hol találsz recepteket az egyszerű ételekhez?
A fenti listákban szereplő ételeket (egy-két kivételtől eltekintve) megtalálod itt, az oldalamon. A keresésnél kövesd az alábbi lépéseket:
- írd be az étel itt szereplő nevét a keresőbe
- nyomj entert
- a megjelenő ételek közül kattints a keresett ételre
- enterrel belépve megtalálod a receptet.
Ügyelj arra, hogy az étel nevét hiba nélkül írd be, mert más elnevezésnél vagy hibás beírásnál, az jelenik meg, hogy az étel nem található.
Egyszerű ételek a magyar gasztronómiában
Itt egy kis összefoglalót találsz arról, hogy az egyszerű ételek nemcsak könnyű, gyors elkészítésük miatt fontosak, hanem komoly szerepük van az egészséges táplálkozásban is.
A múlt század első felében – és még később is – a paraszti gazdaságokban a nők is dolgoztak, akárcsak most és nagyon kevés idejük maradt az ételek elkészítésére. Ezért nagyon fontos volt, hogy a mindennapokban az egyszerű emberek számára készített egyszerű ételek a gazdaságban megtalálható alapanyagokból könnyen és gyorsan elkészíthetők legyenek és elegendő tápanyagot szolgáltassanak a gazdaságban dolgozók és gyermekeik számára. Felismered az analógiát? Ugyanezt csináljuk ma is. Az extraságok az ünnepnapokra maradnak.
Itt idézek az Éltető ételek c. honlapról. Ez a néhány sor nagy igazságot takar:
Mit ettek elődeink?
Az egykori paraszti konyha megfelel a mai legmodernebb táplálkozástani követelményeknek. A régi ember egyszerű ételeket evett, nem sokfélét egyszerre. A XIX. században az emberek kövön vagy vízi malomban őrölt teljes értékű gabonát, gyümölcsöt, zöldséget, vadon növő növényeket, gombákat, olajos magvakat, tejet- és tejtermékeket, fűszernövényeket fogyasztottak. Értékes fehérjéket tartalmazó hüvelyesek is sűrűn kerültek az asztalra. “Csicseriborsó, bab, lencse…” – ismerős? Ezt nevezzük ma reformétrendnek. (Forrás: Éltető ételek)
Egyszerűen csak vissza kell térni az őseink táplálkozáshoz, és eltűnik a civilizációs betegségek nagy hányada. Ezeket a betegséggel teli változásokat a hazai mezőgazdaság, az élelmiszeripar szerkezeti átalakulása (malomipar, cukorgyártás), az ipari forradalom hatására átformálódó társadalmi struktúra indukálta.
Örülnék, ha lenne hozzátenni valód!
Ételek, képek: Pap Zsuzsa
Kedves Zsuzsi! Nagyon szeretem a receptjeidet, bármit főzök, mindig előtte megnézem, Te hogy csinálod. Különösen szeretem a főzés közbeni intelmeidet, mire figyeljünk oda. Pedig már több évtizede főzök, nem az ifjú korosztályhoz tartozom, mégis találok receptjeidben tanulni valót. Nagyon szeretem a heti recept ajánlataid, mert ugye a „”mit is főzzek”” szindróma elkerülhető általa.
Köszönöm .Üdvözlettel Hoffmann Margit Ráckevéről