Szilvakrémleves: az egyik legfinomabb gyümölcsleves, fűszeres, édeskés-savanykás, meg a színe is evésre csábít. Az igazi szezonja a nyárvég és az ősz, de télen is elkészítheted mirelit szilvából.
Szilvakrém leves készítése
Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 80 dkg kimagozott, felezett magvaváló kék szilva (kb. 1 kg-ot kell hozzá feldolgozni)
- 8 dl víz (pikáns változathoz: 7 dl víz, 1 dl vörösbor)
- 4 evőkanál kristálycukor
- fél citrom leve
- 3 dl tejföl
- 4 teáskanál fehér liszt
- fűszerek: 5 kisebb darabka fahéj, 5 szem szegfűszeg, fél citrom levágott héja,
- díszítéshez: néhány kis mentalevél (elhagyható).
Bevásárlólista
- 1 kg szilva
- 1 db citrom
- 2 kis pohár tejföl
Emlékeztető: cukor, liszt, darabos fahéj, szegfűszeg
Előkészítés
- A fél citrom levét darabokban levágod. Vigyázz, a fehér részből minél kevesebb kerüljön bele.
- A szilvákat megmosod, szárát leszeded, félbe vagy negyedekbe vagdalod.
Szilvakrémleves elkészítése
- A fahéjat, szegfűszeget, citromhéjat 1 dl vízben felforralod, 5 percig főzöd, hogy az aroma anyagok kioldódjanak.
- Ezt onnan is láthatod, hogy a víz sárga színű lesz.
Fűszerek kifőzése
- Átszűröd és lét egy nagyobb, kb. másfél literes lábosba,
- Beleteszed a maradék vizet, a kristálycukrot, belenyomod a fél citrom levét és beleteszed a feldarabolt szilvát.
- Felforralod és a forrástól számítva 5 percig főzöd. (Ha egyszerű díszítést szeretnél a leves tetején, tégy félre a léből 2 evőkanálnyit.
Szilva főzése 1
- Turmixgépben pépesíted. Éppen hogy csak megpörgeted, maradhatnak benne szilvadarabok. Sőt, turmixolás nélkül is behabarhatod, mivel a kész levest ismételten turmixolnod kell.
Főtt szilva turmixolása
- A habaráshoz a tejfölt és a lisztet jól összekevered. Felhígítod a levessel, majd a levesbe öntöd és felforralod. A habart ételt fel kell forralni, mert különben érezhető lesz benne a liszt íze.
Szilvaleves sűrítése habarással
- Újra turmixolod. Most már tovább, mivel krémlevest készítesz, addig turmixolod, amíg teljesen sima lesz. (a jobban megfőtt, és sűrűbb levest jobban lehet krémesíteni turmix gépben).
Turmixolás krémesre
- Hagyod hűlni, közben többször megkevered, hogy ne bőrösödjön be a teteje.
Elkészítési idő:
- előkészítés: 10 perc
- fűszerek főzése: 5 perc
- szilva főzése, kétszeri turmixolása: 25 perc (ha vízforralóban felforralod a vizet: 20 perc)
- habarás: 5 perc
Összesen: 40 – 45 perc
(hűtésre kell még kb. 1 óra)
Szilvakrémleves tálalása
Csészékbe vagy tányérokba öntöd, tetejét díszítheted vékony szilva-csíkokkal, menta levelekkel, vagy a félretett szilvalével meglocsolhatod.
Szilvakrémleves mentalevelekkel
A szilvalevest egyszerűbb formában itt találod.
Képek: saját készítésű leves saját felvételei
Legutóbbi hozzászólások