Zöldborsó krémleves: mirelit zöldborsóból gyorsan elkészül. Vajjal, tojássárgájával és tejszínnel készítve nagyon finom, laktató leves.
Zöldborsó krémleves mirelit zöldborsóból
Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók
4 adaghoz
- 0,5 kg mirelit zöldborsó (ha a kiszerelés 450 g-os, az is elég)
- 0,8 liter fehér csirke vagy zöldség alaplé
- 3 + 2 dkg vaj
- 2 evőkanál liszt
- 2 dl tej
- 200 ml 20 %-os főzőtejszín
- 2 db tojás sárgája (akár lehet 4 db is, akkor még tartalmasabb a leves)
- só, őrölt fehér bors
- 2 szelet fehér kenyér vagy 1 db zsemle (kenyér- vagy zsemlekockákhoz)
Bevásárlólista
- 500 g mirelit zöldborsó
- 10 dkg vaj
- 200 ml 20 %-os főzőtejszín
- 2 – 4 db tojás
Emlékeztető: liszt, tej, kenyér, alaplé (vagy zöldségpor), só, fehér bors
Előkészítés
- A tojások sárgáját szétválasztod a fehérjétől (a fehérjét máskor tudod majd felhasználni – le is fagyaszthatod)
- Elkészíted a pirított kenyér vagy zsemlekockákat. (Az előbbit megpirítod, majd kockákra vágod. Az utóbbit kockákra vágod és vajon világosra pirítod.)
Fokhagymás pirított kenyérkocka
Zöldborsó krémleves készítése
Ez az egyszerű étel néhány lépésben elkészíthető:
- A zöldborsót az alaplében megfőzöd. (Forrástól számítva kb. 5 perc alatt megfő.)
Zöldborsó főzése
- A 3 dkg vajból és 2 kanál lisztből világos rántást készítesz. A tejjel felengeded.
- A felengedett rántást a megfőtt zöldborsóhoz öntöd.
Vajas rántás hozzáadása
- Elkevered és az egészet lassan felforralod.
Leves alap
- Turmixgépben pépet készítesz belőle. Ha műanyagból van a turmixgép tartálya, akkor előtte hagyd kissé lehűlni vagy hűtsd le. A turmix-adagok száma attól függ, mekkora a gép tartálya.
Turmixolas
- Ízesítsd sóval (esetleg cukorral) és fehér őrölt borssal.
- A tojások sárgáit összekevered a tejszínnel. Használj habverőt.
Tojássárgája és tejszín összekeverve
- Hígítsd fel a keveréket a turmixolt leves alappal több részletben.
Tojássárgája és tejszín felhígítva
- Öntsd hozzá a keveréket a többi leveshez. Most már ne forrald fel, mert a tojások sárgája összecsomósodik. Ha szükséges, a melegítéshez használj vízfürdőt. (Tedd a levest tartalmazó lábost egy nagyobb lábos fölé, amelyben forró vizet gőzölögtetsz.) Utólag is ízesítheted még, ha szükséges
Zöldborsó krémleves készen
- A 2 dkg vajat tedd a meleg leves tetejére. Amikor megolvadt a vaj, a leves elkészült, tálalhatsz.
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 10 perc
- Leves alap elkészítése: 15 perc
- Turmixolás, krémesítés: 15 perc
Összesen: 40 perc
Zöldborsó krémleves tálalása
A meleg levest tányérokba, tálkákba vagy csészékbe mered. Tetejére teszed a pirított kenyér vagy zsemlekockákat.
Zöldborsó krémleves tálalva
Zellerkrémleves receptet itt találsz.
Étel és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások