Mit főzzek: ez az egyszerű kérdés sokszor elhangzik mindenki szájából. Válasz ritkán van rá, de most megérkezett. Itt megtudhatod, hogyan?
Mit főzzek?
Ez a kérdés igen gyakran elhangzik különböző formákban:
- Mit főzzek ma? -ebédre? -vacsorára? -gyorsan?
- Mit főzzek holnap?
- Mit főzzek a hétvégén?
Ezek a kérdések a háztartások egy igen gyakori problémájára utalnak. Én is sokszor feltettem magamnak, mígnem rájöttem, hogy örökre megszabadulhatok ettől a gondtól.
A probléma megoldásának kulcsa
A megoldás rendkívül egyszerű. Akkor jöttem rá, amikor egy hétig a számítógép közelében sem voltam. Rendelkeztem viszont néhány egyszerű eszközzel: papírral és ceruzával – no meg némi szabadidővel és a fejemben összegyűlt ismeretekkel.
Ekkor készítettem el egy menütervet először a következő hónapra – aztán egy egész évre a szezonalitásokat figyelembe véve. Nem volt túl nehéz dolgom, hiszen több évtizede főzök – többnyire fejből. A rutin megtanított erre, sőt arra is, hogy néhány összetevőből az otthoni készletekből fél óra alatt ételt tegyek az asztalra. Ez utóbbihoz nem is kell más, mint az, hogy az alap-élelmiszerekből mindig legyen készlet otthon.
Ha már ezt a munkát elvégeztem, arra gondoltam, hogy megosztom veled, miért ne lenne neked is hasznodra. Így született meg az a gondolat, hogyneked, mint olvasómnak minden héten szerdán hírlevélben elküldöm a következő heti menü javaslatot – a receptekkel együtt (hogy a bevásárlólistát időben elkészíthesd). Ezt a tervet ötletadónak szánom, ha egy-egy ételt nem kedvelsz, cseréld ki másra (a válogatósokra nem lehettem tekintettel).
Az összeállítás a hétköznapokra egy-egy egyszerű ételt (legfeljebb kettőt) tartalmaz, a hét végére viszont három fogásból áll. Igyekeztem olyan ételeket választani, amelyek nem túl komplikáltak és a pénztárcádat sem terhelik meg túlságosan.
A bevásárló listát sajnos, nem tudom mellékelni, hiszen nem ismerem az otthoni készleteidet. Ezt neked kell összeállítanod – de garantálom, sok fölösleges időtöltéstől és pénzkiadástól kíméled meg magad, ha ezt a kis időt hétről hétre rászánod erre a munkára.
Mintamenü
Egy példát látsz itt – a receptekhez tartozó ételek képeivel – hogy szemléletesebb legyen számodra a probléma megoldása.
A valóságban a levélben nem lesznek képek, de a linkekre kattintással az adott étel képes receptjének oldalára kerülsz.
a 2018. 17. hét menüsora: Ápr. 23. hétfő Rakott brokkoli
Ápr. 24. kedd Spenótfőzelék
Tócsni
Ápr. 25. szerda Medvehagymás sonkás tészta
Ápr. 26. csütörtök Rakott krumpli
Fejes saláta
Ápr. 27. péntek Tojásleves
Szalámis pizza
Ápr. 28. szombat Gombaleves
Ápr.29. vasárnap Medvehagyma krémleves
Rántott csirkemell
Párolt rizs
Uborkasaláta
Gyümölcskenyér
Hogyan juthatsz hozzá?
Ha szeretnéd a menüterveket hétről-hétre megkapni, nincs más tennivalód – ha még nem kapod – mint feliratkozni a hírlevelemre. Itt teheted meg:
Kedves Zsuzsa néni, nagyon klassz az oldal!!
Az utazó társa vagyok Los Angeles – ig.
🙂
Kedves Feri!
Örülök, hogy megnézte az oldalamat.
Remélem, jól érezte magát LA-ban! Én most ott nem voltam, de az utolsó napon voltam Santa Monicaban.
Hazafelé kissé kalandos utam volt, mert 3 órás késéssel érkeztem Londonba, így lekéstem a bp-i gépet. A BA viszont rendes volt. Szállodában aludtam, elláttak minden szükségessel és egy napos késéssel hazaértem.
Kint a leveleimet éppen hogy csak követni tudtam, ezért válaszolok most.
Üdvözlettel
Pap Zsuzsa