Gyümölcskenyér recept van bőven az interneten, de ennél egyszerűbbet aligha találsz. Ha kevés az időd a süteménysütésre, akkor ez telitalálat. Mérleg sem kell hozzá.
Gyümölcskenyér recept
Elkészítési idő: 60 perc (ebből munka: 15 perc)
Hozzávalók
A képen láthatóhoz hasonló szilikon formához vagy egy közepes méretű őzgerinchez.
- 6 db tojás
- 6 evőkanál liszt
- 3 evőkanál porcukor
- 3 evőkanál kristálycukor
- 1 db vaníliás cukor
- 5 dkg étcsokoládé
- 5 dkg durvára vágott dió (nem fontos mérni)
- 5 dkg mazsola (nem fontos mérni)
- néhány csepp citromlé
Bevásárlólista
- 6 db tojás
- 1 db vaníliás cukor
- 10 dkg étcsokoládé
- 5 dkg darabos dió
- 10 dkg mazsola
- 1 db citrom
Emlékeztető: liszt, porcukor, kristálycukor
Előkészítés
- A diót durvára vágod.
- A csokoládét apró darabokra tördeled.
- A mazsolát megmosod, lecsepegteted, papírtörlővel kicsit megtörölgeted.
- A feldarabolt anyagokat és a mazsolát kevés lisztbe beleforgatod , mert így nem fog a tészta aljára süllyedni.
Gyümölcskenyér készítése
- A tojások habját – néhány csepp citromlével – a cukor részletekben való hozzáadásával keverőgéppel kemény habbá vered. A porcukrot és kristálycukrot csak akkor kezd a tojáshabhoz adni váltakozva, amikor az már jól felhabosodott. Minden kanál cukor hozzáadása után verd a habot 1 – 2 percig, és csak ezután adagold a következő kanál cukrot. Ha így jársz el, nagyon kemény, masszív tojáshabot tudsz készíteni. Ez fontos, mert ez képezi a tészta alapját.
- Belekevered a tojások sárgáját (néhány keverés elég). Ezután a keverőgépet már nem használod. Kézzel, fakanállal keversz tovább.
- Kanalanként kis szűrőkanállal beleszitálod a lisztet, és minden kanál beszórása után finoman összekevered, hogy a tojáshab össze ne törjön. A liszt szitálása azért szükséges, mert levegőt juttat be a masszába.
- Belekevered a lisztbe forgatott hozzávalókat.
- Kivajazott, lisztezett őzgerincformába (de lehet más forma is, ha ilyen nincs) öntöd, a tetejét elsimítod, hogy egyenletes legyen. Nem kell tele lennie, mert sütés közben a tészta fel fog emelkedni.
- 170 fokon előmelegített sütőbe teszed és sütöd kb. ¾ óráig. Akkor jó, ha a beleszúrt tűre már semmi nem ragad. A sütési idő függ a formától (a magasabb formában a tészta lassabban sül át, ezért a sütési idő változhat.
Elkészítési idő:
- Hozzávalók előkészítése, feldarabolása 5 perc
- Tészta elkészítése: 10 perc
- Sütés: 45 perc (ezalatt csinálhatsz mást)
Összesen: 60 perc (1 óra, de csak 15 percet kell dolgoznod vele)
Tárolás, tálalás
Alufóliában tudod tárolni, tálalás előtt szeleteld fel kb. 1 cm vastagságú szeletekre. Porcukrozni nem fontos.
Megjegyzések:
- Ezt a süteményt ne készítsd el nagyon korán. Tálalás előtt 2 nappal célszerű, mert nincs benne vaj, így kiszáradhat. Előnye viszont, hogy egy edényben, gyorsan elkészíthető.
- Birsalmasajtot is tehetsz bele. Szezonális gyümölccsel feldobhatod. A képen látható eper viszont, ha hiszed, ha nem, mirelit.
- Számtalanszor kipróbált régi gyümölcskenyér recept, és még soha nem hagyott cserben.
Képek: saját készítésű sütemény saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások