Rákóczi túrós: régóta készülök rá, most végre sikerült. Nem túl bonyolult, de elég sok műveletből áll. Megkoronázója a tojáshab a tetején és a közéje rakott (nem a hab alá kent) baracklekvár.

Rákóczi túrós 1

Rákóczi túrós (pite) recept

Elkészítési idő: 105 perc

Hozzávalók

(átlagos méretű, pl 25×35 cm-es tepsihez)

A tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 2 tojás sárgája
  • 1 dl tejföl (nem pontos mennyiség)
  • 1 tasak sütőpor
  • 2 – 3 kanál kekszmorzsa vagy zsemlemorzsa

A töltelékez:

  • 50 dkg túró
  • 20 dkg porcukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 2 dl tejföl (nem pontos mennyiség)
  • 3 tojás sárgája
  • 3 tojás fehérje
  • 5 dkg mazsola
  • 1 db citrom reszelt héja

A rácsozáshoz:

  • 2 db tojás fehérje
  • 10 dkg porcukor
  • 3 – 4 kanál közepesen sűrű baracklekvár

Bevásárlólista

  • 10 dkg vaj
  • 5 db tojás
  • 50 dkg túró
  • 1 tasak sütőpor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 2 db kis tejföl (kb. 3 dl)
  • 5 dkg mazsola (lehet, hogy csak 10 dkg-os lesz)
  • 1 db citrom

Emlékeztető: liszt, porcukor (legalább 35 dkg), zsemlemorzsa, baracklekvár

Megjegyzések:

  • A recept megalkoltója Rákóczi János, a múlt század első felének híres szakácsa. Néhány apró változtatást végeztem rajta, a kapható kiszerelések függvényében. Ez azonban az ízén nem változtat.
  • A hozzávalók vásárlásánával kapcsolatban azt javasolom hogy ne rögös túrót végy, mert nehéz áttörni és áttörés után is kissé száraz lesz, amit elég nehéz a töltelék készítésénél ellensúlyozni.

Előkészítés

A tésztához szükséges lisztet és porcukrot kiméred. A vajat kiveszed a hűtőből, hogy könnyebben kezelhetővé váljon.

A Rákóczi túrós készítése

A tészta elkészítése:

  1. A tészta hozzávalói közül a lisztet, porcukrot és a sütőport összekevered, majd a vajjal elmorzsolod.
  2. Hozzáadod a 2 db tojás sárgáját és az 1 dl tejfölt. Ha ragadna a tészta, még egy kis lisztet tégy hozzá.
  3. A tésztát pihentesd egy fél óráig, mert könnyebben kezelhetővé válik. (Amíg a tészta pihen, elkészítheted a tölteléket.)

    Tészta

    Tészta

  4. A pihentetés után a tésztát akkorára nyújtod, amekkora a tepsi, belehelyezed, az oldalát kissé felnyomkodod (mint a pitéknél általában).
  5. Villával megszurkálod.

    Tészta tepsiben

    Tészta tepsiben

  6. Beteszed a sütőbe és 170 fokon félig megsütöd (látni fogod, hogy a tészta kicsit megemelkedik és a színe is kivilágosodik. Ez nagyjából 20 percig tart majd, és azért történik, hogy a túró réteg ne áztassa el az alaptésztát.

    Tészta féig megsütve

    Tészta féig megsütve

A töltelék elkészítése:

  1. A túrót szűrő szitán áttöröd.
  2. A tojások sárgáját a porcukorral és a vaníliás cukorral kikevered.
  3. Hozzáteszed az áttört túrót, a mazsolát, a reszelt citromhéjat és a tejfölből annyit, hogy keverhető legyen.
  4. A két tojás fehérjét kemény habbá vered és könnyedén a töltelékhez kevered.

    Túrókrém

    Túrókrém

Összeállítás:

  1. A félig megsült tésztára morzsát szórsz, amely felveszi a töltelék fölösleges nedvesség tartalmát. A morzsa lehet reszelt babapiskóta, kekszmorzsa vagy zsemlemorzsa.
  2. Ráteszed a túrós keveréket, egyenletesre simitod.

    Túrókrém rárakva

    Túrókrém rárakva

  3. Megsütöd sütőben, 170 fokon addig, ameddig a túró réteg megszilárdul.

    Túrókrém megsütve

    Túrókrém megsütve

  4. A tészta készítésénél megmaradt tojásfehérjét 10 dkg cukorral kemény habbá vered. (Adj hozzá néhány csepp citromot és a cukrot csak akkor adagold részletekben hozzá, amikor a hab már felverődött.)
  5. A felvert habot habzsákba töltöd (polietilén zacskóból elkészítheted, amelyet alul az egyik sarkánál kivágsz kb. 0,5 – 1 cm-en,   egy magasabb pohárba teszel, széleit kihajtod, a habbal kb. háromnegyedig megtöltöd, a zacskó felső részét összecsavarod) és kereszt alakban a megsült túró rétegre nyomkodod a képen látható módon.

    Tojáshabbal rácsozva

    Tojáshabbal rácsozva

  6. Sütőben 100 fokon megszárítod.
  7. A lyukakba szintén habzsákból baracklekvárt töltesz. Ezzel a sütemény elkészült.

    Rákóczi túrós készen

    Rákóczi túrós készen

Elkészítési idő:

  • Tészta elkészítése: 15 perc
  • Pihentetés, túrókrém elkészítése: 30 perc
  • Sütés 1.: 20 perc
  • Sütés 2.: 20 perc
  • Tojáshab szárítása: 20 perc

Összesen: 105 perc

Tálalás

A süteményt a sütőpapírral deszkára emeled. Széleit körben levágod és felszeleteled. Fontos tudnod: a szeletelést meleg vízbe mártott késsel végezd és lehetőleg a sütés után, különben gondod lesz vele. (A hab egy idő után kissé meglágyul és nagyon nehezen szeletelhető. Ha ez mégis megtörténik, tedd vissza egy rövid időre a sütőbe, ahol ismét megkeményedik.)

Rákóczi túrós - szélek levágva

Rákóczi túrós – szélek levágva

Tálon vagy desszertes tányérokon tálalod.

Rákóczi túrós

Rákóczi túrós

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa