Sárgabarack lekvár: vagy egyszerűen baracklekvár házilag készítve csoda. Mindenki imádja és mindig elfogy, nem lehet eleget befőzni belőle.

  Sárgabarack lekvár 1

Sárgabarack lekvár recept

Elkészítési idő: 140 perc (2 óra 20 perc)

Hozzávalók

 • 3 kg kimagozott. érett, puha sárgabarack (ez 3, 6 – 3, 8 kg magos barackból lesz – a barack és a mag méretétől függően)
 • 1,2 kg kristálycukor
 • 1/2 mokkás kanál nátrium benzoát tartósítószer (nem feltétlenül szükséges)

Megjegyzések:

 • Vásárlásnál figyelj, hogy szép, érett, egészséges gyümölcsöt vásárolj, mert csak ebből tudsz jó baracklekvárt főzni.
 • Többféle sárgabarack van, mindegyiket be lehet főzni, az ízük kicsit eltérő, de mindegyik finom. Egyik legismertebb fajta a kajszibarack.
 • Ha otthon van barackfád, lehetőleg szedd onnan, mert leesve megütődik és könnyebben romlik. Ha szedd magad formában vásárolsz, tedd ugyanezt.
 • A baracklekvár főzés rendszerint nagyobb mennyiségekben történik. A fentiek alapján könnyen átszámíthatod a másik két alkotót is.
 • Tartósítószer nélkül is és kevesebb cukorral is elkészítheted. Ilyen esetben az üvegfedőknek tökéletesen kell záródniuk, ezért lehetőleg új tetőket használj – tedd kisebb üvegekbe – főleg, ha cukor nélküli – , mert egy idő után hőtőben is megpenészedik.
 • A tárolásról később lesz majd szó.

Előkészítés

 • A barackokat megmosod, a hibás részeket, ha vannak, kivágod, kimagozod.

  Forró vízbe mártva lehúzhatod a héját. Én is megtettem néha régebben, de állítom, nem éri meg a plusz munkát, mert a héjasan eltett gyümölcsnek semmivel nem rosszabb az íze, és főzésnél sem a héja miatt sötétedik meg, hanem azért, mert sokan túl hosszú ideig főzik.

 •  Ha nem héjazol, a kb. 3,5 kg gyümölcsöt kb. fél óra alatt fel tudod dolgozni.
 • Vágd kisebb darabokra, ha ha lekvárt szeretnél készíteni, maximum negyedeld, de félben is hagyhatod.

Sárgabarack lekvár készítése

 1.  A feldarabolt barackokat beleteszed egy nagyobb lábasba (a cukornak még el kell férnie, és ne legyen nagyon tele.
 2. Rászórod a cukrot, időnként megkevered. Néhány óra alatt a cukor feloldódik és a barack megpuhul.
  Lekvárfőzés 1

  Lekvárfőzés 1

  Lekvárfőzés 2

  Lekvárfőzés 2

 3. Botmixerrel homogénre turmixolod. (Ha szükséges, több részletben.) Ezzel a művelettel a sűrítést is megoldod, fölösleges dzsemfixet vagy hasonló anyagot használnod. (A turmixolást akár főzés közben is elvégezheted.) Ha sárgabarack dzsem a befőzés célja, akkor csak egy részét turmixold le, hagyj benne darabokat.
  Turmixolás

  Turmixolás

  Lekvárfőzés 3

  Lekvárfőzés 3

 4. Megfőzöd a lekvárt. A főzési idő függ a gyümölcs víz tartalmától (az meg az időjárástól), és attól is, milyen sűrűre szeretnéd. Ezért nem lehet pontosan meghatározni. Én akkor szoktam abbahagyni, amikor a habját elfőtte. Kb. 1 – 2 órára tudom saccolni. A 20-25 perces főzés után híg marad (még magas a víz-tartalma, aminek el kell párolognia. (Tipp: ha van elszívód, kapcsold be, mert az folyamatosan elszívja a vízpárát.) Attól is függ a főzési idő, hogy milyen sűrűre szeretnéd. Vigyázz, mert meleg állapotban folyósabb, kihűlve besűrűsödik.

  Lekvárfőzés 4

  Lekvárfőzés 4

 5. Jó ellenőrzési módszer a csepp-próba. Csepegtess egy kis kupacot kistányérra. Tedd a hűtőbe, hogy gyorsabban kihűljön. A hideg lekvár állagából eldöntheted, hogy kell-e még főzni. Ezt a próbát a főzés folyamán többször is elvégezheted.

  Csepp-próba

  Csepp-próba

 6. Amíg a lekvár fő, tisztára moshatod az üvegeket. Állítsd fejjel lefelé tiszta konyharuhára, hogy a víz kicsepegjen belőle. Sütőben is megszáríthatod 60 fokon.
 7. Amikor megfelelő sűrűségű a lekvár, forrón a tisztára mosott üvegekbe töltöd úgy, hogy minél kevesebb levegő maradjon a lekvár fölött és lezárod.
  Lekvár üvegekben

  Lekvár üvegekben

  Üvegek lezárva

  Üvegek lezárva

 8. A lezárt üvegeket állítsd fejre 5 – 10 percre, hogy a levegő átbuborékoljon a forró lekváron.

  Üvegek fejre állítva

  Üvegek fejre állítva

 9. 24 órára száraz dunsztba téve még biztosabb lehetsz abban, hogy a lekvár nem fog megromlani. A becsomagolt lekvárt még lefedheted párnákkal, plédekkel. Egy nap után szedd ki az üvegeket (a lekvár ilyenkorra már kihűl). Címkézd fel (név, főzés időpontja), állítsd végleges helyére.
 10. Ha ajándékba szeretnéd adni (olyan valakinek, aki nem főz be, születésnapra, karácsonyra), készíts rá hozzáillő színű textilből készült tetőt. Rafiával lekötve még szebb lesz.

  Sárgabarack lekvár 2

  Sárgabarack lekvár

Megjegyzés:

Ha úgy érzed, hogy mégis inkább tartósítószert használnál, belekeverheted a lekvárba, utána még fejre is állíthatod, vagy a tetejére teszed, akkor viszont a fejre állításnak már nincs értelme. A dunsztolást ez esetben ne hagyd ki.

Elkészítési idő: 3,6 kg sárgabarackból

 • Mosás, kimagozás, feldarabolás, cukor hozzáadása: 30 perc
 • Főzés forrásig: 20 perc
 • Turmixolás: 5 perc
 • Főzés: 60 perc (sűrűségtől függően lehet több)
 • Üvegekbe töltés, lezárás: 15 perc
 • Fejre állítva tartás: 10 perc

Összesen: 140 perc (2 óra 20 perc)

Sárgabarack dzsem készítése

Ha dzsemet szeretnél készíteni, a recept szinte azonos. Az egyetlen eltérés az, hogy ne turmixold homogénre, hanem hagyj benne gyümölcsdarabokat és ne főzd nagyon sűrűre.

A sárgabarack lekvár tárolása

 • Felhasználásig tárold hűvös, szellős helyen.
 • Felbontás után tartsd hűtőben.
 • Ha cukor nélkül készíted, kis üvegekbe tedd, mert néhány nap múlva hűtőben is penészes lesz.

Felhasználás

AJÁNLÁS

Ha szeretnél befőzni tartósítószer nélkül, több-kevesebb cukorral vagy akár cukor nélkül könnyen és biztonságosan, átadom neked több évtizedes elméleti tudásomat és gyakorlati tapasztalataimat, hogy a befőzés ne egy kötelező nyűg legyen számodra, hanem öröm a munka és élvezet az eredmény.

Tájékozódj itt:

Kezdő online befőző tanfolyam

Középhaladó online befőző tanfolyam

Haladó online befőző tanfolyam

 

Képek: saját készítésű lekvár saját felvételei.