Sárgabarack lekvár: vagy egyszerűen baracklekvár házilag készítve csoda. Mindenki imádja és mindig elfogy, nem lehet eleget befőzni belőle.
Sárgabarack lekvár recept
Elkészítési idő: 140 perc (2 óra 20 perc)
Hozzávalók
- 3 kg kimagozott. érett, puha sárgabarack (ez 3, 6 – 3, 8 kg magos barackból lesz – a barack és a mag méretétől függően)
- 1,2 kg kristálycukor
- 1/2 mokkás kanál nátrium benzoát tartósítószer (nem feltétlenül szükséges)
Megjegyzések:
- Vásárlásnál figyelj, hogy szép, érett, egészséges gyümölcsöt vásárolj, mert csak ebből tudsz jó baracklekvárt főzni.
- Többféle sárgabarack van, mindegyiket be lehet főzni, az ízük kicsit eltérő, de mindegyik finom. Egyik legismertebb fajta a kajszibarack.
- Ha otthon van barackfád, lehetőleg szedd onnan, mert leesve megütődik és könnyebben romlik. Ha szedd magad formában vásárolsz, tedd ugyanezt.
- A baracklekvár főzés rendszerint nagyobb mennyiségekben történik. A fentiek alapján könnyen átszámíthatod a másik két alkotót is.
- Tartósítószer nélkül is és kevesebb cukorral is elkészítheted. Ilyen esetben az üvegfedőknek tökéletesen kell záródniuk, ezért lehetőleg új tetőket használj – tedd kisebb üvegekbe – főleg, ha cukor nélküli – , mert egy idő után hőtőben is megpenészedik.
- A tárolásról később lesz majd szó.
Előkészítés
- A barackokat megmosod, a hibás részeket, ha vannak, kivágod, kimagozod.
Forró vízbe mártva lehúzhatod a héját. Én is megtettem néha régebben, de állítom, nem éri meg a plusz munkát, mert a héjasan eltett gyümölcsnek semmivel nem rosszabb az íze, és főzésnél sem a héja miatt sötétedik meg, hanem azért, mert sokan túl hosszú ideig főzik.
- Ha nem héjazol, a kb. 3,5 kg gyümölcsöt kb. fél óra alatt fel tudod dolgozni.
- Vágd kisebb darabokra, ha ha lekvárt szeretnél készíteni, maximum negyedeld, de félben is hagyhatod.
Sárgabarack lekvár készítése
- A feldarabolt barackokat beleteszed egy nagyobb lábasba (a cukornak még el kell férnie, és ne legyen nagyon tele.
- Rászórod a cukrot, időnként megkevered. Néhány óra alatt a cukor feloldódik és a barack megpuhul.
- Botmixerrel homogénre turmixolod. (Ha szükséges, több részletben.) Ezzel a művelettel a sűrítést is megoldod, fölösleges dzsemfixet vagy hasonló anyagot használnod. (A turmixolást akár főzés közben is elvégezheted.) Ha sárgabarack dzsem a befőzés célja, akkor csak egy részét turmixold le, hagyj benne darabokat.
- Megfőzöd a lekvárt. A főzési idő függ a gyümölcs víz tartalmától (az meg az időjárástól), és attól is, milyen sűrűre szeretnéd. Ezért nem lehet pontosan meghatározni. Én akkor szoktam abbahagyni, amikor a habját elfőtte. Kb. 1 – 2 órára tudom saccolni. A 20-25 perces főzés után híg marad (még magas a víz-tartalma, aminek el kell párolognia. (Tipp: ha van elszívód, kapcsold be, mert az folyamatosan elszívja a vízpárát.) Attól is függ a főzési idő, hogy milyen sűrűre szeretnéd. Vigyázz, mert meleg állapotban folyósabb, kihűlve besűrűsödik.
- Jó ellenőrzési módszer a csepp-próba. Csepegtess egy kis kupacot kistányérra. Tedd a hűtőbe, hogy gyorsabban kihűljön. A hideg lekvár állagából eldöntheted, hogy kell-e még főzni. Ezt a próbát a főzés folyamán többször is elvégezheted.
- Amíg a lekvár fő, tisztára moshatod az üvegeket. Állítsd fejjel lefelé tiszta konyharuhára, hogy a víz kicsepegjen belőle. Sütőben is megszáríthatod 60 fokon.
- Amikor megfelelő sűrűségű a lekvár, forrón a tisztára mosott üvegekbe töltöd úgy, hogy minél kevesebb levegő maradjon a lekvár fölött és lezárod.
- A lezárt üvegeket állítsd fejre 5 – 10 percre, hogy a levegő átbuborékoljon a forró lekváron.
- 24 órára száraz dunsztba téve még biztosabb lehetsz abban, hogy a lekvár nem fog megromlani. A becsomagolt lekvárt még lefedheted párnákkal, plédekkel. Egy nap után szedd ki az üvegeket (a lekvár ilyenkorra már kihűl). Címkézd fel (név, főzés időpontja), állítsd végleges helyére.
- Ha ajándékba szeretnéd adni (olyan valakinek, aki nem főz be, születésnapra, karácsonyra), készíts rá hozzáillő színű textilből készült tetőt. Rafiával lekötve még szebb lesz.
Megjegyzés:
Ha úgy érzed, hogy mégis inkább tartósítószert használnál, belekeverheted a lekvárba, utána még fejre is állíthatod, vagy a tetejére teszed, akkor viszont a fejre állításnak már nincs értelme. A dunsztolást ez esetben ne hagyd ki.
Elkészítési idő: 3,6 kg sárgabarackból
- Mosás, kimagozás, feldarabolás, cukor hozzáadása: 30 perc
- Főzés forrásig: 20 perc
- Turmixolás: 5 perc
- Főzés: 60 perc (sűrűségtől függően lehet több)
- Üvegekbe töltés, lezárás: 15 perc
- Fejre állítva tartás: 10 perc
Összesen: 140 perc (2 óra 20 perc)
Sárgabarack dzsem készítése
Ha dzsemet szeretnél készíteni, a recept szinte azonos. Az egyetlen eltérés az, hogy ne turmixold homogénre, hanem hagyj benne gyümölcsdarabokat és ne főzd nagyon sűrűre.
A sárgabarack lekvár tárolása
- Felhasználásig tárold hűvös, szellős helyen.
- Felbontás után tartsd hűtőben.
- Ha cukor nélkül készíted, kis üvegekbe tedd, mert néhány nap múlva hűtőben is penészes lesz.
Felhasználás
- Vajas kenyérre kenve
- Palacsintába töltve
- Piskótatekercsben
- Zserbóban
- Más süteményekben, például: linzer, Rákóczi túrós, stb.
AJÁNLÁS
Ha szeretnél befőzni tartósítószer nélkül, több-kevesebb cukorral vagy akár cukor nélkül könnyen és biztonságosan, átadom neked több évtizedes elméleti tudásomat és gyakorlati tapasztalataimat, hogy a befőzés ne egy kötelező nyűg legyen számodra, hanem öröm a munka és élvezet az eredmény.
Tájékozódj itt:
Középhaladó online befőző tanfolyam
Haladó online befőző tanfolyam
Képek: saját készítésű lekvár saját felvételei.
Bizony, jön a kajszi-szezon. Már összeszedtem az üvegjeimet, de most jöttem rá, hogy maradt a tavalyiból is néhány 🙂 Semmi bajuk nincs, úgyhogy a család most lekvárt eszik lekvárral, mert kidobni azért nem fogom.. de már puskáznom kellett, hogy mit csináljak belőle, hogy ne unják meg 🙂 Úgyhogy innen is viszek ötletet, meg itt találtam még: https://www.lidlkonyha.hu/Magazin/Kamrakisopres-hasznalja-fel-a-tavalyi-lekvarokat
Nekem van 3 éves kajszilekvárom is semmi baja! Azért mert jön a következő szezon nem kell mindenkinek lekvárt enni lekvárral!!
Azt hiszem, kifelejtődött, a tartósítószert mikor teszed bele. Én főzés után belekeverem a lábos lekvárba, adagolás előtt.
Másfél óra főzés után nem kell a mixer. Szépen szét föl a barack. Én rakok bele vaníliát.
Igazad van, de ez függ az időjárástól, azaz attól, hogy mennyi a barack víz tartalma, no meg attól is, milyen sűrű lekvárt (vagy dzsemet) szeretnél. Mixerrel a főzési idő rövidíthető, és világosabb marad a lekvár. Megjegyzem, régen nem volt mixer, és anélkül is finom lett a lekvár.
Köszönöm, hogy szóltál. Pótolom.
hú, de jól néz ki.
ma jön meg a 20 kg sá
rgabarackunk, és kezdődik a befőzés. izgulok, hogy jól sikerüljön.
Remélem, jól megy a munka és jól sikerül majd!
DE ha a tartósító szert két celofán közé teszed,akkor a mérget nem eszed!
Biztosan igazad van, de ma már senki nem használ celofánt az üvegek lezárására. Ha lezárás után fejre állítod, akkor egyáltalán nem kell tartósítószer, csak jól záró tetők.
Hölgyeim! Itt valóban igaz: „ahány ház annyi szokás” !
Kell tartósító vagy nem?
Mennyi ideig álljon „fejen” : egy pillanat? 10 perc?
Kell e a tető alá celofán,vagy fólia?
Mennyi ideig kellfőzni? 20 perc? 1 óra? „ha sokáig főzöd” sötét lesz!
Kell e turmixolni? Másfél óra alatt szétfő!
Cukor mennyi? Van olyan ajánlat, 1kg gyümölcs(barack) 65 dkg cukor? 7kg gyümölcs 2kg cukor? Az 1/65dkg egy Jászsági,és egy Budapesti hölgytől kaptam!
Nagyon sok receptet elolvastam,de teljesen össze zavart !
Nem ma született egyedül élő hapsi vagyok, még lekvárt nem főztem,de teljes káosz van nálam!
Annyira nem hasonlítanak a receptek,lehetne valami egyértelműt kérni?
KÖSZÖNÖM SZÉPEN !
Kedves Gyula!
Azért találsz ilyen sok receptet, mert nincs egy üdvözítő recept, mert valóban: ahány ház, annyi szokás. A sárgabarack lekvár receptjét sokan a felmenőktől örökölték és nem is változtattak rajta.
A régi szokások szerint a befőzés a barack héjának eltávolítása után sok cukorral (akár 1:1 arány) és tartósítószerrel (szalicil) celofánnal lezárva és 24 órára száraz dunsztba téve.
Az idők folyamán ez a recept változott:
– a mai rohanó világbn a barack héjának eltávolítását sokan elhagyták, mert ez a barack befőzésének legidőigényesebb művelete
– a cukor mennyiségét csökkentették egészségügyi okok miatt
– a botmixer megjelenésével a lekvár percek alatt homogenizálható – ha nem darabos lekvárt (dzsemet) szeretnénk (a turmixgép erre nem alkalmas, mert csak víz hozzáadásával működik – viszont jól használható, ha pl. sárgabarack ivólét vagy levest készítünk)
– kiderült, hogy a tartósítószerek (szalicil, később nátriumbenzoát) nem tesznek jót a szervezetünknek
– a celofán helyett megjelentek a csavaros tetejű üvegek, használatuk sokkal praktikusabb (könnyen, gyorsan lefedhető az üveg és – ha jó állapotú – hosszabb idő után sem sűrűsödi be a lekvár az ilyen tetővel ellátott üvegekben)
– vitatható, hogy kell-e a 24 órás száraz dunszt, ha a jól teletöltött üvegeket lezárás után kb. 10 percre fejre állítjuk (ilyenkor az üvegben maradt kevés levegő átbuborékol a forró elkváron és felülre kerülve is még jó ideig forrón marad, a benne levő, romlást okozó mikroorganizmusok elpusztulnak) – a száraz dunsz ilyenkor a biztonságot fokozza.
Kiegészítés:
– én jórészt alkalmazom a fent említett változtatásokat (a dunsztolást azért megtartottam
– a cukor is tartósítószer, minél több van a lekvárban, annál biztonságosabb a hosszú ideig történő eltarthatóság – ha kevés a cukor, felbontás után hűtőben kell tartani (családban kipróbáltuk: a cukor nélkül eltett lekvár hűtőben is 2-3 nap alatt penészes lesz – ezért a gyümölcs érettségétől függóen 30 – 40 dkg cukrot használok 1 kg sárgabarackhoz
– a tartósítószer elhagyásához légmentesen záró tetők kellenek (nem biztos, hogy mindig új) és egy kis bátorság, célszerű néhány üveggel kipróbálni
A fenti meggondolások alapján készítettem el a saját receptemet kiegészítve azzal, hogy 3 kg barackhoz még hozzáadok egy fél citrom levét (tartósít, ellensúlyozza a cukor édességét és világosabb marad a lekvár). Ezzel a módszerrel már évek óta szép világos és eltartható lekvárokat készítek.
Remélem, tudtam segíteni.
Ha kielégített a magyarázat, kövesd a receptemet!
A lekvárt nem turmixoljuk, hanem főzzük!
Sajnos sokan nem érzik a különbséget, de én igen.
Úgy látszik sokan követik ezt gasztro terrorizmust (turmix),
ezzel a módszerrel nem lekvár lesz belőle hanem valamilyen
lé szerű izé. (ami lehet finom is)
Szomorú.
A hülyék kedvéért: „ÖSSZESEN: 140 PERC (2 ÓRA 20 PERC)¨?!