Medvehagyma krémleves: többféle módon elkészíthető. Az egyes medvehagyma krémlevesek inkább csak fűszerekben, sűrítőkben különböznek egymástól.
Medvehagyma krémleves recept
Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 4 csokor medvehagyma
- 2 közepes fej hagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál zsír
- 6 dl hús alaplé, húsleves vagy víz (utóbbi esetben még 1 kávéskanál saját eltevésű ételízesítő vagy sómentes zöldségpor
- 2 dl 20 %-os főzőtejszín
- 10 dkg márvány sajt (sűrítő és ízesítő)
- 1 kiskanál fehér bors
- só
- 2 kisebb szelet kenyér
- egy nagyon vékony szelet sonka (nem feltétlenül szükséges).
Bevásárlólista
- 4 csokor medvehagyma
- 2 közepes fej hagyma
- 2 dl 20 %-s főzőtejszín
- 10 dkg márvány sajt
Emlékeztető: fokhagyma, zsír vagy olaj, hús alaplé vagy nátrium glutamát mentes ételízesítő, őrölt fehér bors, só, kenyér (kenyérkockához)
Előkészítés
- A medvehagyma szárait levágod, megmosod, lecsepegteted, 2 levelet félre teszel, a többit vastagabb csíkokra vágod.
- A hagymát és fokhagymát megtisztítod, apróra vagdalod (1 gerezd fokhagyma kivételével).
Medvehagyma krémleves elkészítése
- A hagymát a zsíron megpárolod, kissé lepirítod.
- Beleteszed a fokhagymát fél percre.
- Beleteszed az edénybe a csíkokra vágott medvehagymát, kevés vizet teszel alá, és fedő alatt párolod addig, amíg összeesik.
- Közben kenyérpirítóban megpirítod a 2 szelet kenyeret, bedörzsölöd fokhagymával és kockákra vágod (ez sokkal gyorsabb, mintha a kenyérkockákat pirítanád fokhagymás olajon).
- Ha van otthon sonka, egy vékony szeletet csíkokra vágsz.
- A két levél medvehagymát apróra vágod.
- Hozzáteszed a megpárolt medvehagymához a márványsajt háromnegyed részét, és az egészet turmixolod vagy botmixerrel összetöröd.
- Visszateszed a lábosba, hozzáadod a tejszínt és a fehér borsot, majd összekevered.
- Felhígítod az alaplével. Ha szükséges, teszel még bele sót és/vagy fehér borsot.
- Az egészet összekevered és keverés közben felforralod. A leves elkészült.
Elkészítési idő:
- Hozzávalók tisztítása, feldarabolása: 10 perc
- Hozzávalók dinsztelése: 15 perc
- Turmixolás 5 perc
- Fűszerezés, felfőzés, betét készítése: 10 perc
Összesen: 40 perc
Tálalás
- A levest csészékbe vagy tányérokba mered, megszórod a kenyérkockákkal és a maradék márványsajtot rámorzsolod, esetleg vékony sonkacsíkokat teszel a tetejére.
- Megszórod a félretett két levélből vékony csíkokra felaprított medvehagymával.
- A márvány sajt helyett készülhet tojássárgájával (ezt csak a végén keverd el a levesben és utána nem szabad már felforralni) és rászórt reszelt parmezánnal. (A második képen a tojássárgája kicsit jelképes.)
Megjegyzés:
Szalonnacsíkok nélkül: húsmentes étel.
Képek: saját készítésű étel saját felvételei (a leves két személyre készült).
Biztos Neked is van saját recepted a medvehagyma leveshez. Kérlek, oszd meg velünk!
Legutóbbi hozzászólások