Medvehagyma krémleves: többféle módon elkészíthető. Az egyes medvehagyma krémlevesek inkább csak fűszerekben, sűrítőkben különböznek egymástól.

Medvehagyma krémleves 1

Medvehagyma krémleves recept

Elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 4 csokor medvehagyma
  • 2 közepes fej hagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál zsír
  • 6 dl hús alaplé, húsleves vagy víz (utóbbi esetben még 1 kávéskanál saját eltevésű ételízesítő vagy sómentes zöldségpor
  • 2 dl 20 %-os főzőtejszín
  • 10 dkg márvány sajt (sűrítő és ízesítő)
  • 1 kiskanál fehér bors
  • 2 kisebb szelet kenyér
  • egy nagyon vékony szelet sonka (nem feltétlenül szükséges).

Bevásárlólista

  • 4 csokor medvehagyma
  • 2 közepes fej hagyma
  • 2 dl 20 %-s főzőtejszín
  • 10 dkg márvány sajt

Emlékeztető: fokhagyma, zsír vagy olaj, hús alaplé vagy nátrium glutamát mentes ételízesítő, őrölt fehér bors, só, kenyér (kenyérkockához)

Előkészítés

  • A medvehagyma szárait levágod, megmosod, lecsepegteted, 2 levelet félre teszel, a többit vastagabb csíkokra vágod.
  • A hagymát és fokhagymát megtisztítod, apróra vagdalod (1 gerezd fokhagyma kivételével).

Medvehagyma krémleves elkészítése

  1. A hagymát a zsíron megpárolod, kissé lepirítod.
  2. Beleteszed a fokhagymát fél percre.

    Fokhagyma hozzáadása

    Fokhagyma hozzáadása

  3. Beleteszed az edénybe a csíkokra vágott medvehagymát, kevés vizet teszel alá, és fedő alatt párolod addig, amíg összeesik.
    Medvehagyma hozzáadása

    Medvehagyma hozzáadása

    Medvehagyma párolva

    Medvehagyma párolva

  4. Közben kenyérpirítóban megpirítod a 2 szelet kenyeret, bedörzsölöd fokhagymával és kockákra vágod (ez sokkal gyorsabb, mintha a kenyérkockákat pirítanád fokhagymás olajon).

    Pirított kenyér felkockázva

    Pirított kenyér felkockázva

  5. Ha van otthon sonka, egy vékony szeletet csíkokra vágsz.
  6. A két levél medvehagymát apróra vágod.
  7. Hozzáteszed a megpárolt medvehagymához a márványsajt háromnegyed részét, és az egészet turmixolod vagy botmixerrel összetöröd.

    Turmixolás

    Turmixolás

  8. Visszateszed a lábosba, hozzáadod a tejszínt és a fehér borsot, majd összekevered.

    Turmixolt levesalap

    Turmixolt levesalap

  9. Felhígítod az alaplével. Ha szükséges, teszel még bele sót és/vagy fehér borsot.
  10. Az egészet összekevered és keverés közben felforralod. A leves elkészült.

    Kész leves

    Kész leves

Elkészítési idő:

  • Hozzávalók tisztítása, feldarabolása: 10 perc
  • Hozzávalók dinsztelése: 15 perc
  • Turmixolás 5 perc
  • Fűszerezés, felfőzés, betét készítése: 10 perc

Összesen: 40 perc

Tálalás

  • A levest csészékbe vagy tányérokba mered, megszórod a kenyérkockákkal és a maradék márványsajtot rámorzsolod, esetleg vékony sonkacsíkokat teszel a tetejére.
  • Megszórod a félretett két levélből vékony csíkokra felaprított medvehagymával.
  • A márvány sajt helyett készülhet tojássárgájával (ezt csak a végén keverd el a levesben és utána nem szabad már felforralni) és rászórt reszelt parmezánnal. (A második képen a tojássárgája kicsit jelképes.)
Medvehagyma krémleves tálalva 3

Medvehagyma krémleves tálalva

 

Megjegyzés:

Szalonnacsíkok nélkül: húsmentes étel.

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei (a leves két személyre készült).

 

Biztos Neked is van saját recepted a medvehagyma leveshez. Kérlek, oszd meg velünk!